2G-regel: beperkingen voor niet-gevaccineerden

2G-regel: beperkingen voor niet-gevaccineerden

Dit is wat de 2G-regel zegt

De 3G-regel is momenteel op nationaal niveau van kracht (Ggevaccineerd Ggegeten, Ggetest). Maar Hamburg was de eerste deelstaat die eind augustus de regel aanscherpte en ging gebruiken. 2G-model (gevaccineerd en hersteld). Volgens deze kunnen de organisatoren of restaurants zelf beslissen op basis van de regels van het huis of ze alleen gevaccineerde individuen en genese willen accepteren. Vervolgens moeten ze het juiste bewijs leveren. “Gratis screening” – zoals het geval is bij 3G – is dan niet mogelijk voor niet-gevaccineerde mensen. Met de introductie van de 2G-regel voeren politici de druk op niet-gevaccineerde mensen op om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In de optiek van de Eerste Kamer is er een laag risico op besmetting met een 2G-model, waardoor versoepeling mogelijk is – er is geen afstands- en maskervereiste meer.

Steeds meer deelstaten voeren het 2G-model in

Andere staten zoals Berlijn, Nedersaksen, Hessen, Saksen en Baden-Württemberg nu krijgen en vertrouwen ze ook op 2G. Baden-Württemberg plant momenteel een “Corona-lantaarn”. Met het hoge gebruik van intensive care-bedden zou dan de 2G-regel in de Zuid-Duitse deelstaat van kracht kunnen worden.

Volgens de minister-president van Nedersaksen Stephan-Peter Weil (SPD) is de verlenging van de 2G-regel een “bijdrage aan de normalisering van het openbare leven”. Volledig gevaccineerde burgers zullen het recht hebben om hun “oude leven” “zonder beperkingen” te kunnen herbeleven. Volwassenen die besluiten zich niet te laten vaccineren, moeten daarentegen ‘verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van hun beslissing’.

Update vanaf 8 november: Binnenkort 2G-model in het hele land?

Oostenrijk reageert op stijgende aantallen coronavirussen en verscherpt maatregelen. Respectievelijk is het 2G-model vanaf vandaag (8 november) landelijk geldig. Een bezoek aan het restaurant, de kapper of de bioscoop is daarom alleen voor wie is ingeënt en hersteld. Burgemeester Peter Tschentscher (SPD) van Hamburg is ook voorstander van een 2G-model in dit land. In de ZDFde krant van vandaag Tschentscher zei: “We hebben de 2G-regel in augustus al in Hamburg ingevoerd (…) Deze moet nu in heel Duitsland worden toegepast.” Op de vraag of een nationale 2G-regel niet hetzelfde zou zijn als het opsluiten van niet-gevaccineerde mensen, antwoordde hij: SPD-politicus: “We kunnen deze pandemie niet altijd beoordelen vanuit het oogpunt van niet-gevaccineerde mensen.” Grote aantallen mensen die al zijn ingeënt, hebben immers ook rechten.

Saksen is de eerste deelstaat die de 2G-regel invoert in delen van het openbare leven in alle sectoren. Het 2G-model is van invloed op gebieden zoals horeca, indoor-evenementen, clubs, disco’s en grote evenementen.

Regel 2G: Nadelen voor niet-gevaccineerden

Het 2G-model betekent forse beperkingen voor niet-gevaccineerde personen die vergelijkbaar zijn met een lichte lockdown. Deelname aan het openbare leven, zoals bezoeken aan openbare voorzieningen zoals restaurants, sportscholen of bioscopen, is niet mogelijk voor niet-gevaccineerde personen. Omgekeerd betekent dit voor gevaccineerde en herstellende personen dat een dergelijk bezoek mogelijk is zonder capaciteitsbeperkingen of afstandseisen.

Vanaf november: Geen quarantainevergoeding meer voor niet-gevaccineerde mensen

De federale en deelstaatregeringen zijn nu overeengekomen dat vanaf november niet-gevaccineerde mensen niet langer worden gecompenseerd voor gederfde inkomsten. De beslissing is gebaseerd op de federale wetgeving inzake infectiebescherming. De wet bepaalt met name dat er geen recht op schadevergoeding bestaat als de bevolen quarantaine vermeden had kunnen worden door een publiekelijk voorgestelde vaccinatie. Het hoofd van de Beierse afdeling, Klaus Holetschek, die ook de conferentie van de ministers van Volksgezondheid voorzit, zei onlangs: “Als er geen gezondheidsredenen zijn tegen vaccinatie, ziet hij geen reden voor belastingbetalers om compensatie voor gederfde winst op zich te nemen.” Volgens minister van Volksgezondheid Jens Spahn is het een kwestie van gerechtigheid – niet van druk: “En dan doet het er ook toe als mensen zeggen dat het een vrije, persoonlijke beslissing is – dat blijft zo – of ze zich wel of niet laten vaccineren, dat besluit komt en verantwoordelijkheid voor de financiële gevolgen”.

Wanneer de 2G-regel zinvol is

Vooral met de stijgende incidentie en het aantal ziekenhuisopnames kan 2G niet worden uitgesloten – er zijn echter geen correcte uitspraken over de federale overheid, alleen individuele uitspraken van politici zoals minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) of gezondheidsexpert Karl Lauterbach (SPD) . die positief zijn voor de uitspraak van het model. Vergeleken bij alledaagse problemen Spahn zei: “Gevaccineerd en hersteld zou het veel gemakkelijker moeten hebben.”

Lauterbach acht verdere beperkingen voor niet-gevaccineerden bij een ernstige infectie noodzakelijk. In gesprek met Berlijn ochtendpost “Als het aantal gevallen zo snel blijft stijgen, vooral in Noordrijn-Westfalen, dan zal het nodig zijn om de regels voor niet-gevaccineerde mensen aan te scherpen”, zei hij. “Het bevat ook een 2G-regel die zo consistent mogelijk is, in ieder geval in gebieden met een zeer hoog risico.”

Bijna geen uitzondering op het 2G-model

Er zijn geen uitzonderingen op de 2G-regel. Vanwege het infectierisico zijn alle niet-gevaccineerde mensen – inclusief mensen zoals zwangere vrouwen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd – uitgesloten van 2G-evenementen. De enige uitzonderingen zijn kinderen en jongeren tot 17 jaar.

Conclusie: de 2G-regel zaait verdeeldheid

De 2G-regel biedt al botsingsmogelijkheden. Een dergelijke regeling maakt een groter gebruik en dus meer winst voor restaurants en organisatoren mogelijk, evenals meer vrijheid voor gevaccineerde personen. De 2G-verordening impliceert echter ook een indirecte verplichting tot vaccinatie en sociale uitsluiting van niet-gevaccineerde personen.

Video: Corona in het najaar: deze deelstaten hebben 2G-regels ingevoerd

Leave a Reply

Your email address will not be published.