3 fouten die hoesten erger maken

3 fouten die hoesten erger maken

Hoesten is geen onafhankelijke ziekte, maar het is een van de symptomen van verkoudheid en is een natuurlijke afweerreactie van ons lichaam om de luchtwegen vrij te maken van ziekteverwekkers of stoffen zoals slijm. In de regel geneest een verkoudheid na een paar dagen zonder verdere complicaties. Hoest kan worden onderverdeeld in twee soorten:
– droge, irriterende hoest zonder slijmvorming: De hoest is hard en droog en kan soms pijnlijk zijn. Hoestaanvallen worden vaak veroorzaakt door kleine prikkels. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie.
– productieve hoest met slijmvorming: Productieve hoest met slijmvorming, meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, is minder onaangenaam en pijnlijk. Begeleidende symptomen zijn koorts, loopneus of heesheid. Om de hoest te verlichten en het slijm te ontspannen, kunt u een hoestmiddel nemen.

U moet de hoest echter niet lichtvaardig behandelen: een langdurige hoest kan zelfs ernstige gevolgen hebben en uitgroeien tot bronchitis of zelfs longontsteking. Om je hoest niet verder te verergeren en sneller te herstellen, moet je daarom deze drie fouten vermijden:

1. Hoest heel hard

Om de verstopte luchtwegen vrij te maken, proberen we te hoesten. Dit legt veel druk op de bronchiën, die in het ergste geval gewond kunnen raken en kleine scheurtjes kunnen vertonen. Door verdere hoestaanvallen kunnen ze niet worden genezen en verder worden vernietigd, wat op zijn beurt hoestaanvallen kan veroorzaken. Om de vicieuze cirkel te doorbreken, moet je wennen aan het anders en zacht hoesten. Beheers de hoestreflex door zachtjes op het puntje van uw elleboog te hoesten met gezwollen wangen. Hierdoor ontstaat er een luchtkussen in de longen, dat voorkomt dat de dunne vliezen van de bronchiale vertakkingen elkaar raken en opnieuw beschadigd raken.

2. Je zorgt weinig voor jezelf

Ook als u zich niet moe voelt en verder geen klachten heeft, dient u uzelf en uw lichaam voldoende rust te gunnen. Blijf thuis, probeer voldoende te slapen en beweeg niet. Je lichaam is verzwakt en heeft alle immuunafweer nodig om de hoest goed te behandelen. Ook kun je nog geruime tijd besmettelijk zijn, zelfs als je je al beter voelt. Als er na ongeveer vier tot vijf dagen geen verbetering van het gezichtsvermogen is of als u andere koorts dan hoesten heeft, dient u een arts te raadplegen.

3. Je neemt zijn hoestonderdrukker op het verkeerde moment

Een hoestonderdrukker is nuttig voor het ontspannen van stroperig slijm en verlicht hoest. Bovendien voorkomt de hoestonderdrukker dat ziekteverwekkende bacteriën zich in het slijm nestelen. Het mag daarom alleen worden gebruikt bij productieve hoest met slijmvorming en niet bij droge, irriterende hoest. U mag de hoestonderdrukker echter niet langer dan vier tot vijf dagen innemen en zorg ervoor dat u het geneesmiddel indien mogelijk voor 16.00 uur inneemt, zodat het dikke slijm kan ontspannen en gedurende de dag kan hoesten. Voor een goede nachtrust zijn hoestonderdrukkers nuttig, die de droge, irriterende hoest verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.