Advertisement

3 redenen om tijmthee te drinken

Of het nu pasta, pizza of een groentegerecht is – tijm mag niet ontbreken bij de heerlijke mediterrane gerechten. Maar niet in onze medische borst, want het geneeskrachtige kruid overtuigt niet alleen met zijn smaak, maar ook met zijn heilzame werking. Er wordt onder andere een ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxiderende werking aan toegeschreven. Dit komt door de waardevolle ingrediënten zoals essentiële oliën, flavonoïden en tannines. Daarnaast bevat tijm belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium en calcium. Bijzonder opmerkelijk is het hoge gehalte aan vitamine C van 45 mg per 100 gram verse tijm.

3 redenen om tijmthee te drinken

1. Tijmthee helpt bij luchtwegaandoeningen

Vanwege zijn krampstillend, slijmoplossend en antibacteriële werking, wordt tijm beschouwd als een natuurlijk antibioticum. Daarom is gezonde kruidenthee ook een van de beste geheime wapens voor aandoeningen van de luchtwegen, zoals hoesten, bronchitis of astma. De ontstekingsremmende werking van tijm is vooral te danken aan de thymol en carvacrol die het bevat. Tijmthee kan het verlangen naar hoesten en keelpijn verlichten en ook de activiteit van kleine haartjes in de bronchiën stimuleren, waardoor het slijm sneller wordt verwijderd.

Ook interessant: ontspan het slijm in de keel – deze huismiddeltjes helpen >>

2. Tijmthee kan gastro-intestinaal ongemak verlichten

Tijmthee kan ook helpen bij verschillende gastro-intestinale stoornissen. Het stimuleert onder andere de spijsvertering en kan zo constipatie neutraliseren of voorkomen en het maagslijmvlies kalmeren, wat ook nuttig kan zijn bij gastritis. Daarnaast kan het nuttigen van kruidenthee helpen bij diarree en ervoor zorgen dat zwaar, vetrijk voedsel beter verteerd kan worden.

3. Tijmthee helpt bij ontstekingen in mond en keel

Of het nu gingivitis of een andere ontsteking van mond en keel is – ook hier kan het gebruik van tijmthee wonderen doen. Door zijn ontstekingsremmende en desinfecterende werking is de drank ideaal als mondspoeling of om te gorgelen. Als alternatief kunt u ook andere soorten thee met ontstekingsremmende werking gebruiken, zoals kamille- of saliethee.

Ook interessant: 10 kruiden tegen ontstekingen >>

Video: Van peterselie tot salie – verse kruiden zijn zo gezond

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement