4 gezondheidsvoordelen van hypnotische bessen

4 gezondheidsvoordelen van hypnotische bessen

Ashwagandha (Withaniai somnifera), ook bekend als “slaapbes” of “Indiase ginseng”, is een groenblijvende struik afkomstig uit India, Afrika en delen van het Midden-Oosten. De plant behoort tot de nachtelijke familie en wordt vaak geclassificeerd als een natuurlijk adaptogeen. Adaptogenen zijn plantaardige stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan fysieke en mentale stress. In de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, is Ashwagandha al eeuwenlang een van de belangrijkste kruiden.

Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van deze krachtige medicinale plant:

1. Verminder stress en angst

Cortisol is een endogeen hormoon en wordt gevormd in de bijnieren met behulp van cholesterol. Het is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen, verhoogt de prestaties en wordt in toenemende mate vrijgegeven als reactie op stress. Aan de andere kant kan een teveel aan cortisol negatieve effecten hebben op je gezondheid. Het is aangetoond dat Ashwagandha de bijnieren ondersteunt door de cortisolspiegel te normaliseren. Dit vermindert de negatieve effecten van zeer hoge (of zeer lage) cortisolspiegels.

Daarnaast tonen Indiase studies aan dat de medicinale plant ook de symptomen van angst en depressie kan verbeteren. Zo dienden de onderzoekers mensen met angststoornissen hoge doses ashwagandha toe. Samen met andere interventies heeft Ashwagandha de mentale gezondheid, focus, energieniveaus en algehele kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd.

2. Verlicht slapeloosheid

Het is geen toeval dat Ashwagandha ook wel de slaapbes wordt genoemd. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat ashwagandha je kan helpen sneller in slaap te vallen en van een hogere kwaliteit van slaap te genieten. Na acht weken gebruik van het kruid verbeterde de slaap van de deelnemers aanzienlijk. Het verminderde niet alleen de tijd die nodig was om in slaap te vallen, mensen hadden ook een meer rustgevende slaap in het algemeen en werden tussendoor minder wakker. Daarnaast hebben onderzoekers van de Tsukuba University in Japan ontdekt dat de bladeren van de plant triethyleenglycol (TEG) bevatten en dat dit ingrediënt verantwoordelijk is voor een slaapverwekkend effect.

Maar maak je geen zorgen: terwijl farmacologische behandelingen voor slapeloosheid kunnen leiden tot verslaving of zelfs verslaving, dragen ashwagandha-supplementen dit risico niet – waardoor ze een goed alternatief zijn voor mensen met slaapproblemen.

In Duitsland lijdt vijf tot tien procent van de mensen aan een slaapstoornis. Wat hier tegen helpt, lees je in dit artikel: Slapeloosheid

3. Kalmeer de ontsteking

Ashwagandha heeft ontstekingsremmende en immuuneffecten. Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha de activiteit van natuurlijke killercellen verbetert. Dankzij deze eigenschappen versterkt de plant niet alleen het immuunsysteem, maar helpt het ook gewrichtsontstekingen (artritis) en pijn te verminderen en beschermt het kraakbeen. Bovendien is het geneeskrachtige kruid rijk aan ijzer en draagt ​​het zo bij aan de ontwikkeling van rode bloedcellen, die tot taak hebben vitale zuurstof naar de organen en weefsels te transporteren.

4. Positief effect op hormonale balans

Hormonale onbalans is een van de belangrijkste oorzaken van veel ziekten bij vrouwen. Aan het begin van de menopauze is er steeds vaker geen eisprong, wat ook zorgt voor een daling van het progesterongehalte in het vrouwelijk lichaam. Tegelijkertijd is er echter een relatieve overmaat aan oestrogeen. Als gevolg hiervan is er geen hormonale balans meer. Als gevolg hiervan lijden veel vrouwen in deze periode aan een verscheidenheid aan lichamelijke aandoeningen, zoals slaapstoornissen, stemmingswisselingen, tachycardie en opvliegers. Een onderzoek uit 2012 wees uit dat vrouwen in de menopauze die ashwagandha-poeder kregen, minder symptomen van de menopauze hadden dan vóór de behandeling. Slaapproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen en stress zijn verbeterd.

Ook interessant: artritis – soorten, diagnose en behandelmethoden

Leave a Reply

Your email address will not be published.