Advertisement

4 voedingstrends 2022 die zelfs gezond zijn

2. DASH-dieet

Kun je hoge bloeddruk effectief behandelen met de juiste voeding? Het is deze benadering die het DASH-dieet tot een van de beste diëten van 2022 maakt. Het acroniem “DASH” betekent “Dietary Approaches to Stopping Hypertension”, wat inhoudt dat hoge bloeddruk door bepaalde aspecten van het dieet wordt gestopt. Op basis van wetenschappelijke gegevens is het DASH-dieet dan ook gebaseerd op voedingsmiddelen die de doorbloeding verbeteren, de arteriële gezondheid ondersteunen en positieve effecten hebben op het gehele cardiovasculaire systeem. Volle granen, peulvruchten, verse groenten en fruit, noten en vis worden dagelijks of in ieder geval meerdere keren per week geserveerd. Worsten, rood vlees, transvetten en snoep moeten worden vermeden.

leer meer: Daarom is het DASH-dieet zo effectief tegen hoge bloeddruk>>

3. Flexibel dieet

Het flexibele dieet heeft te maken met flexibiliteit en fitness voor alledaags gebruik. De vorm van het dieet komt zonder strikte verboden en voorschriften en beschrijft een overwegend vegetarisch dieet, maar het kan zeker worden gegeten met vlees en vis. Als flexibiliteit zou je grotendeels vegetarisch moeten zijn, maar je kunt een dag per week in alle rust een portie vlees eten. Het idee achter een flexibel vegetarisch dieet: Strikte dieetwensen passen slecht in het dagelijks leven, zijn niet altijd even gemakkelijk te implementeren en leiden dan al snel tot frustratie en dieetpauzes. Hier biedt het flexibele dieet een elegante uitweg op basis van zelfbeheersing: leef zo ​​lang mogelijk vegetarisch. Als zich een situatie voordoet waarin je niet zonder vlees kunt of wilt, trakteer jezelf dan op een portie. Want als je je vleesinname sterk beperkt, kun je toch genieten van de voordelen van een vegetarisch dieet. Als flexibiliteit moet je je daarom vooral richten op verse groenten en fruit, paddenstoelen en peulvruchten eten en gezonde vleesalternatieven in je dieet opnemen. Tofu, linzen, bonen, erwten, tempeh of satan en jackfruit zijn veelzijdig en makkelijk te maken als vleesvervanger.

Lees onmiddellijk: Dit zijn de beste vleesalternatieven>>

4. MIND-dieet

Het Engelse woord “mind” betekent “intellect” of “geheugen”. Met het MIND-dieet hebben Amerikaanse onderzoekers en voedingsdeskundigen een dieet ontwikkeld dat specifiek gericht is op het beschermen van de hersenen tegen leeftijdsgebonden degeneratieve ziekten. De onderzoekers namen de twee beste diëten – het mediterrane dieet en het DASH-dieet – als basis voor de ontwikkeling van het MIND-dieet. Ze hebben dieetplannen gemaakt die zich vooral richten op voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze positieve effecten hebben op zenuwcellen, het zenuwstelsel en gezonde hersenfuncties. Eerste onderzoek door onderzoeksgroepen suggereert dat voeding zeer effectief kan zijn tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, dementie of Parkinson. Mensen die het MIND-dieet min of meer goed volgden, hadden 35 procent minder kans op Alzheimer. Strikte lijners waren in staat om het risico op de ziekte van Alzheimer tot 53 procent te verminderen. Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, bessen, noten, vis, volle granen en olijfolie zijn bijzonder goed voor de gezondheid van de hersenen naarmate we ouder worden.

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.