5 veelvoorkomende oorzaken van misselijkheid na inspanning

5 veelvoorkomende oorzaken van misselijkheid na inspanning

Als je jezelf volledig hebt uitgeput tijdens het sporten, komen misselijkheid en braken vaak voor. Er kunnen veel redenen zijn om dit de schuld te geven. Maar maak je geen zorgen – gelukkig zijn er ook enkele tips die kunnen helpen tegen misselijkheid na een training.

Ook interessant: misselijkheid overwinnen – 9 tips voor de maag >>

Misselijkheid na het sporten – 5 veelvoorkomende oorzaken

1. Hypoglykemie

Suiker is essentieel voor het lichaam. Doordat deze tijdens inspanning sneller dan normaal wordt gebruikt, daalt de bloedsuikerspiegel en treedt misselijkheid of tremor op.

Tip: Om dit te voorkomen, moet de maaltijd die u lang voor uw training eet, veel koolhydraten bevatten. Tijdens het sporten helpt glucose of een suikerhoudende drank om de bloedsuikerspiegel weer te verhogen.

2. Ontoereikende voeding

Het is algemeen bekend dat je vlak voor de training niets mag eten. Maar het hangt ook af van WAT je eet. Vette en eiwitrijke maaltijden zijn zwaar op de maag en het duurt twee keer zo lang voordat ze door het lichaam worden verteerd uit lichtere voedingsmiddelen.. Het is dus niet verwonderlijk dat je ziek wordt als je eerder bijzonder vetrijk hebt gegeten.

Tip: De laatste maaltijd voor de training moet meer dan twee uur van tevoren zijn en moet een goede combinatie zijn van koolhydraten en eiwitten.

3. Uitdroging

Als je niet genoeg drinkt tijdens het sporten, loop je het risico om uitgedroogd te raken. Door hevig zweten verliest het lichaam immers veel meer vocht dan normaal. Dit gebrek aan vocht leidt vaak tot ongemak.

Tip: Zorg ervoor dat je overdag voldoende drinkt en vul je waterbalans aan na het sporten.

4. Hypertensie

Een verhoogde bloeddruk kan misselijkheid veroorzaken tijdens en na het sporten. Vooral patiënten met hoge bloeddruk moeten ertegen vechten. Omdat ze hun bloeddruk op den duur moeten verlagen door te sporten. Op korte termijn heeft training echter vaak het tegenovergestelde effect.

Tip: Bespreek misselijkheid na het sporten met uw arts en pas bij twijfel uw training aan uw fitnessniveau aan.

5. Inspanning

Last but not least kan het ook zijn dat je gewoon overwerkt bent tijdens het sporten en dit is de trigger voor misselijkheid. Als u sneller en verder rent dan ooit, of als u plotseling meer gewicht optilt dan normaal, kan uw lichaam de nieuwe belasting mogelijk niet aan.

Tip: luister meer naar je lichaam – het lichaam weet beter wat goed voor je is en gaat meestal snel alarm als het even pauze nodig heeft.

Ook interessant: Hoe te veel beweging de vruchtbaarheid schaadt >>

Video: Deze training is de beste vetmoordenaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.