7 huismiddeltjes voor een slechte adem

7 huismiddeltjes voor een slechte adem

Oorzaken: Hoe ontstaat een slechte adem?

Volgens de Beierse Tandheelkundige Kamer heeft elke vierde Duitser last van een slechte adem (halitose). Een slechte adem is niet alleen tijdelijk, bijvoorbeeld na het eten van uien, knoflook of bepaalde kruiden.

Er zijn veel redenen voor een slechte adem: de meeste oorzaken kunnen worden toegeschreven aan onze mondflora. Talloze bacteriën en andere micro-organismen nestelen zich in onze mond en vinden daar de perfecte leefomstandigheden in de warme, vochtige omgeving. Bacteriën zijn te vinden op en tussen de tanden, in spleten, in het slijmvlies en vooral in de tong. Door slechte hygiëne of problemen met tanden en tandvlees kunnen de bacteriën zich enorm goed vermenigvuldigen, waardoor de natuurlijke balans van de mondflora wordt verstoord en de adem steeds meer zijn frisheid verliest.

Bacteriën in de mondholte voeden zich met voedselresten en dode cellen. Wanneer ze ontleden, worden zwavelverbindingen gevormd, die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Vooral voedingsmiddelen met een hoog vet- en eiwitgehalte, zoals melk, kaas of vis, voorzien bacteriën van voeding.

Slechte adem: let op zorgvuldige mondhygiëne

Daarom is het regelmatig en zorgvuldig tandenpoetsen Verplicht ter preventie van ontstekingen en cariës. Uw mondhygiëne omvat ook het reinigen van uw tong met een tongschraper en het reinigen van de openingen tussen uw tanden met interdentale ragers of floss.

Ook een intense speekselvloed is belangrijk voor een gezonde mondflora, die voedselresten uit de mond spoelt. Als er heel weinig stroming is, vermenigvuldigen de bacteriën zich gemakkelijker. Daarom hebben de meeste mensen ‘s ochtends een slechte adem. Als we ‘s nachts slapen, produceren we minder speeksel en droogt onze mond uit.

Aandoeningen van de neus, sinussen of keel kan ook verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Een ziek spijsverteringsstelsel – of het nu gaat om voedselallergieën, darmobstructie, maagzweren, gastritis, oesofagitis en brandend maagzuur – kan ook een slechte adem veroorzaken.

Als u een langdurige of aanhoudende slechte adem heeft, dient u het probleem te onderzoeken en medisch advies in te winnen.

Deze huismiddeltjes helpen bij een slechte adem

1. Verse kruiden
Het kauwen van een paar blaadjes peterselie, munt, venkelzaad of kamille helpt na een maaltijd bij een sterke geur en als je een vieze geur hebt. Chlorofyl en essentiële kruidenoliën blokkeren geurtjes en zorgen in een mum van tijd voor een frisse adem.

2. Appelciderazijn
Meng een eetlepel appelciderazijn in een glas lauw water en gorgel een paar minuten met het natuurlijke mondwater. Appelciderazijn staat bekend om zijn antibacteriële werking en kan zo een slechte adem voorkomen. Als je geen appelciderazijn in huis hebt, eet dan een appel. De secundaire plantaardige stoffen werken ook tegen bacteriën.

3. Zuiveringszout
Spoeling met zuiveringszout elimineert een slechte adem, verwijdert op milde wijze tandplak van de tong en brengt de pH-waarde in de mond in evenwicht. Doe een halve theelepel in een glas lauw water en spoel tweemaal per dag uw mond grondig.

4. Gember
Gember heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking en is daarom een ​​populair huismiddeltje tegen verkoudheid. Maar de knol helpt ook bij een slechte adem. Of je bereidt gember als thee of je snackt op een klein stukje.

5. Citroen
Zuur fruit staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Daarnaast zorgen essentiële citroenoliën voor een frisse adem. Zuig een paar minuten op een schijfje citroen – geef de voorkeur aan fruit uit blik. Door te zuigen wordt ook de speekselvloed gestimuleerd, wat zorgt voor de verwijdering van geurveroorzakende bacteriën.

6. Olie trekken
Heb je ooit gehoord van oliewinning? Neem voordat je je tanden poetst een slokje koudgeperste olijfolie, kokosolie of lijnzaadolie, haal het vijf tot tien minuten uit je mond en trek het door de openingen tussen je tanden. Door de olie te extraheren worden de gifstoffen uit het mondslijmvlies verwijderd, die na gebruik met de olie worden uitgespuugd. Op den duur zou dit de groei van bacteriën moeten verminderen.

7. Laat de suiker los
Suiker bevordert cariës en is de voedingsbodem voor bacteriën. Probeer daarom de consumptie van suiker te verminderen om de bacteriën geen voedingsbodem te geven en voor een gezonde mondflora te zorgen. Tip: Na het nuttigen van suikerhoudende dranken en voedsel, moet u een glas water drinken om een ​​deel van de suiker uit uw mond te spoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.