8 voedingsmiddelen die de longen ondersteunen

8 voedingsmiddelen die de longen ondersteunen

Het wordt de klok rond gebruikt, ook al weten we het meestal niet bewust – we hebben het over ons vitale orgaan, de longen. Het is verantwoordelijk voor de uitwisseling van zuurstof in ons lichaam en zorgt ervoor dat wij volwassenen gemiddeld 20.000 ademhalingen per dag nemen. Het is nog belangrijker om onze longen te beschermen met bepaald gedrag. Deze omvatten bijvoorbeeld niet-roken, regelmatige lichaamsbeweging en sport, en enkele ademhalingsoefeningen. Maar ook met voeding kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van onze longen en longziekte voorkomen. Sommige voedingsmiddelen hebben een zeer positief effect.

Ook interessant: 9 tips voor gezonde longen en beter ademen >>

8 voedingsmiddelen die de longen ondersteunen

1. Gember

Gember is een wondermiddel voor veel kwalen – het kan ook onze longen helpen functioneren. Want de knol is niet alleen rijk aan vitamine C en mineralen zoals ijzer, magnesium of kalium. De gember die het bevat heeft een ontstekingsremmende werking, beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers en helpt bij het verwijderen van slijm uit de longen. Drink dagelijks twee tot drie kopjes verse gemberthee of probeer zelf een gembershot te maken.

2. Oregano

Houd je van kruiden zoals oregano in je eten? Dan hebben we goed nieuws voor je! Omdat oregano niet alleen heerlijk smaakt in verschillende gerechten, heeft het ook een helende werking. Als medicinale plant kan het een positief effect hebben op het spijsverteringskanaal en de luchtwegen: het heeft een ontstekingsremmende werking en de ingrediënten carvacol en rozemarijnzuur ontspannen het slijm uit de longen en zouden antihistaminische eigenschappen hebben.

3. ui

Sommigen houden van hun smaak, anderen niet. Maar of je nu graag uien eet of niet, één ding staat buiten kijf: dat de groente gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft die ook onze longen ten goede komen. De essentiële oliën die erin zitten hebben een ontstekingsremmende, desinfecterende en slijmoplossende werking. Daarom kun je ze niet alleen in voedsel gebruiken, maar ook als uiensap voor luchtwegaandoeningen om ongemak te verlichten. Hier vind je ons recept voor huisgemaakt uiensap >>

4. Kurkuma

De meeste mensen hebben gehoord van de gezondheidsvoordelen van kurkuma. En gele knol kan niet alleen helpen bij spijsverteringsproblemen en de vetstofwisseling stimuleren, maar ook je longen ondersteunen. De curcumine die het bevat heeft ontstekingsremmende, antioxiderende, ontgiftende en antibacteriële effecten en kan zo het immuunsysteem en de longen versterken.

Ook interessant: dit gebeurt als je dagelijks kurkuma eet >>

5. Zalm

Vissen, vooral zalm, bevatten veel omega-3 essentiële vetzuren, die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben en ook de longen kunnen ondersteunen. De reden? Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende effecten – studies hebben aangetoond dat het eten van gezonde vetzuren een gunstig effect kan hebben op chronische ontstekingen van de longen zoals astma of COPD. Naast vetrijke vis zoals zalm komen er grote hoeveelheden omega-3 vetzuren voor in bijvoorbeeld lijnolie.

6. Tijm

Als u luchtwegen en bronchiale congestie heeft geblokkeerd, moet u tijm gebruiken. Dankzij de antiseptische essentiële oliën is de medicinale plant een beproefd huismiddeltje voor alle soorten luchtwegaandoeningen en is het effectief tegen zowel bacteriën als virussen. Het is het beste om het kruid als thee te bereiden. Giet hiervoor 200 ml kokend water in 1-2 theelepels tijm en laat het ongeveer 5-10 minuten koken.

7. Simpele yoghurt

Zuivelproducten zoals natuurlijke yoghurt kunnen een positief effect hebben op het voorkomen van longproblemen. De reden is het fosforgehalte. Volgens lungeninformatiedienst.de Een laag fosforgehalte in het bloed kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken, omdat het metaal betrokken is bij de zuurstofuitwisseling van rode bloedcellen.

8. Peterselie

Peterselie smaakt niet alleen goed in een taboesalade, maar is ook een nuttig geneeskrachtig kruid. Peterselie voorziet ons onder andere van waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine C en E, magnesium, kalium en calcium. Maar dat niet alleen – het kruid is ook rijk aan apigenine. Volgens studies zou dit kankercellen moeten bestrijden en dus ook longkankercellen kunnen vernietigen en zo een ziekte kunnen voorkomen.

Suggestie: Als u meer wilt weten over het ontgiften van uw organen zoals de longen, vindt u meer informatie in het boek Organe Entgiften van Thomas Brauer. Hier verkrijgbaar voor 9,90 euro >> In zijn boek “The Breathtaking World of the Lung” vertelt longarts Dr. Kai-Michael Beeh alles wat je moet weten over het instrument. Koop hem hier voor 13,99 euro >>

Video: Covid-19 – zo worden de longen versterkt en beschermd

Leave a Reply

Your email address will not be published.