Advertisement

Agave nectar is niet zo gezond als je dacht

Suiker beschadigt niet alleen onze tanden en kan een verschil maken op de weegschaal, maar bevordert ook ontstekingsreacties in het lichaam, die op de lange termijn het risico op verschillende ziekten vergroten. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen een suikervrij dieet kiezen en hun toevlucht nemen tot alternatieven. Een populaire suikervervanger is agavesiroop.

Wat is agavenectar?

Agavesiroop, ook wel agavesiroop genoemd, is een zoetstof die wordt gemaakt van het sap van de agaveplant. In tegenstelling tot honing heeft de siroop een sterkere zoetkracht en een dunnere textuur. Het populaire suikeralternatief wordt voornamelijk in Mexico gemaakt en kan in verschillende kleurtinten worden geleverd. De lichtere varianten hebben een meer neutrale smaak, terwijl de donkere een karamelachtige toon hebben.

Daarom is agave nectar niet zo gezond als je dacht

Ook als u agavenectar gebruikt 300 calorieën per 100 gram bevat minder calorieën dan conventionele industriële suiker, de overtollige zoetstof is nog steeds voelbaar op de weegschaal. Aan de positieve kant, het elimineert ongezonde suikerhoudende voedingsmiddelen uit je dieet. Het probleem met de populaire alternatieve suiker is ook de hoog fructosegehalte – in dit land is dat meestal 75 tot 80 procent. Fructose kan obesitas en aanverwante ziekten zoals conventionele suiker bevorderen. Volgens studies kan het in grotere hoeveelheden ook ziekten zoals leververvetting, jicht of hoge bloeddruk bevorderen. Omdat agavesiroop kleine hoeveelheden voedingsstoffen bevat, in tegenstelling tot tafelsuiker, kun je het nog steeds gebruiken als suikervervanger – maar alleen in kleine hoeveelheden.

Slecht ecologisch evenwicht van agavesiroop

Afgezien van de ingrediënten, wordt regelmatige consumptie van agavesiroop niet noodzakelijk aanbevolen, omdat het een slecht ecologisch evenwicht heeft. Omdat het voornamelijk uit Mexico komt, heeft het een lange exportroute om ons te bereiken, wat gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot. Daarnaast worden andere plantensoorten verdrongen door agaveteelt en worden maaiers gedwongen onder slechte arbeidsomstandigheden te werken.

Video: Is honing echt het gezondste alternatief voor suiker?

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.