Advertisement

Apenpokkenvirus: symptomen, overdracht en behandeling

Bezorgdheid over een nieuwe pandemie neemt toe na de eerste gevallen pokkenvirus gemeld in Duitsland. Het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) en het Robert Koch Institute (RKI) geven antwoord op enkele van de belangrijkste vragen over het apenpokkenvirus. We hebben hier de belangrijkste informatie voor je verzameld:

Wat is het apenpokkenvirus?

Het apenpokkenvirus is een virale ziekte bij apen die wordt geassocieerd met de uitgestorven pokken (Variola major). Het apenpokkenvirus is een zoönotische ziekte – net als het coronavirus wordt de ziekteverwekker overgedragen van dieren op mensen. Apenpokken veroorzaakt een milde ziekte die bij mensen op pokken lijkt.Volgens de BMBF leidt elke tiende onbehandelde ziekte tot de dood. Wanneer het zich in Europa verspreidt, wordt het West-Afrikaanse virustype overgedragen. Experts schatten dat de mortaliteit lager is dan eerdere sporadische gevallen in Centraal- en West-Afrika. “Volgens de huidige kennis wordt het risico voor de gezondheid van de algemene bevolking in Duitsland als laag ingeschat”, aldus RKI.

Tekenen van het apenpokkenvirus

De incubatietijd van het pokkenvirus is tussen de zeven en 21 dagen. Volgens de RKI kunnen de volgende symptomen optreden als je besmet raakt met pokken:

  • Koorts
  • Pijn in hoofd, spieren en rug
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Huiduitslag, de zogenaamde huiduitslag (bultjes op de huid), die eerst op het gezicht verschijnen en zich vervolgens uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Zoals RKI uit huidige gevallen weet, kan de huidverandering zich aanvankelijk uitbreiden naar het urogenitale gebied.

Zoals gerapporteerd door het Robert Koch Institute, is overdracht van persoon op persoon zeldzaam en is alleen mogelijk door nauw contact, bijvoorbeeld door contact met lichaamsvloeistoffen en korsten zoals schurft of seksueel contact. Overdracht via uitgescheiden respiratoire secreties is ook mogelijk. Zo ook door uitstrijkjes, bijvoorbeeld door kleding, beddengoed of handdoeken.

Behandeling van pokken bij apen

Het verloop van de ziekte is mild in vergelijking met menselijke pokken. Patiënten herstellen meestal binnen een paar weken. Een geneesmiddel dat het antivirale middel tecovirimat bevat, is onlangs goedgekeurd voor de behandeling van apenpokken. Om de verspreiding te voorkomen, kunnen isolatie en quarantaine van besmette mensen zoveel mogelijk als mogelijke maatregelen worden beschouwd – de beslissing hierover door de federale minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach laat nog op zich wachten.

Een algemeen pokkenvaccin beschermt tegen pokkeninfectie. In West-Duitsland was vaccinatie echter tot 1975 verplicht en in Oost-Duitsland tot 1982. Volgens tagesschau.de betoogde Frank Ulrich Montgomery, voorzitter van de World Medical Association, dat de jongere generaties tegen pokken moeten worden ingeënt.

Ook interessant: Waterpokken – symptomen en behandeling >>

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.