Bamboe bekers zijn zo schadelijk voor mens en milieu

Bamboe bekers zijn zo schadelijk voor mens en milieu

Terwijl vuilnisbakken de straten overstroomden, besloten veel burgers om thermosflessen en bamboemokken te gebruiken. Deze laatste zijn ideaal voor op reis. Ze zijn licht, stevig, overal te vullen en goed voor het milieu. Maar zoals de Stiftung Warentest zojuist heeft ontdekt, zijn kleurrijke bamboebekers geenszins een milieuvriendelijk alternatief omdat er zoveel zijn verontreinigende stoffen bevatten, verkeerd vermeld het is en ook plasticdat wil zeggen, plastic, in het materiaal.

Dit zit echt in de cups

Bekers worden geadverteerd als een puur natuurproduct, dat gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en zelfs volledig kan worden afgebroken. In feite is dit niet het geval: bamboe koffiemokken bestaan ​​niet alleen uit fijngemalen bamboepoeder, maar ook uit een lijm en melaminehars. Deze hars is een kunststof die bestaat uit formaldehyde en melamine. Onder de juiste bouwomstandigheden en specifiek gebruiksgedrag is melamine niet schadelijk en wordt het zelfs gebruikt voor kindergerechten. Tot een temperatuur van 70 ° C geeft de stof geen significante hoeveelheden verontreinigende stoffen af.

Waarschijnlijk schadelijk voor de gezondheid

Bij temperaturen boven 70°C wordt melamine vermoed Ziekten van de blaas en de nieren uitdagen. kan formaldehyde irritatie op de huid, luchtwegen en ogen en verhoogt het risico op inademing Nasofaryngeale kanker. Dit is een van de redenen waarom het niet wordt aanbevolen om een ​​bamboebeker in de magnetron te plaatsen.

Dit is hoe de Stiftung Warentest de kopjes heeft onderzocht

Om te controleren hoeveel verontreinigingen de bamboebekers vrijgaven, werden de bekers gevuld met 3% azijnzuur en gedurende twee uur warm gehouden op 70°C. Azijn moet eruitzien als een licht zure vloeistof zoals koffie. De bekers werden in totaal zeven keer bijgevuld. In de derde en zevende vulling werden de niveaus van melamine en formaldehyde in de vloeistof gemeten.

Het resultaat

Stiftung Warentest vond zeer hoge melamine in vier van de twaalf kopjes na de derde vulling en nog eens drie kopjes na de zevende. Formaldehyde was ook inbegrepen hoge bedragen zijn gevonden. Bij elk extra gebruik van de kopjes hoopt zich meer formaldehyde op in de drank.

Zijn bekers schadelijk voor het milieu?

Omdat bamboebekers plastic bevatten, zijn ze allesbehalve biologisch afbreekbaar. De Stiftung Warentest bekritiseert de gebrekkige aangifte van de bekers, aangezien het recyclesymbool (de driehoek van drie pijlen) geen plaats heeft in de bekers. Onderdelen van de beker kunnen bij recycling niet meer worden verwijderd. Dit resulteert in energierecycling: verbranding, wat voor milieubewuste kopers geen zin heeft.

Welke kopjes kan ik nog gebruiken?

Zie voor bamboe mokken de structuur van het materiaal. In tegenstelling tot plastic bamboe bekers is dit te zien in pure bamboe producten. Als alternatief kunt u ook overstappen op een thermoskan. Metaal gaat vele jaren mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.