Cadeaus inpakken: mooie en duurzame ideeën

Cadeaus inpakken: mooie en duurzame ideeën

Kerstcadeautjes inpakken is leuk en zorgt voor een kerstsfeer. Het enige nadeel: er ontstaat verpakkingsafval – zowel bij het inpakken als bij het uitpakken. Veel cadeauverpakkingsmaterialen kunnen niet opnieuw worden gebruikt, daarom wordt er in Duitsland met Kerstmis ongeveer 20% meer verpakkingsafval geproduceerd dan normaal.

Cadeaus duurzaam inpakken

Als je cadeaus duurzaam wilt inpakken, gebruik dan ofwel herbruikbare materialen of materialen die je al in huis hebt. Vermijd plasticfolie, plastic coatings en glitter omdat ze niet recyclebaar zijn. In plaats daarvan zijn er veel mooie en feestelijke alternatieven die je kunt gebruiken om je cadeaus in te pakken – zonder verpakkingsafval!

Gebruik gerecycled inpakpapier

Als je niet genoeg tijd hebt en inpakpapier moet kopen, zoek dan naar gerecycled inpakpapier. Het bestaat voor 100% uit oud papier en kan zonder aarzeling worden gekocht. U herkent het gerecyclede inpakpapier aan de “Blauwe Engel”-stempel.

Hergebruik van gekocht inpakpapier

Je kunt het inpakpapier dat je hebt gekocht bewaren en hergebruiken in plaats van het weg te gooien. Je moet gewoon meer discrimineren met de hulp die je geeft aan andere mensen. Je kunt het papier bijvoorbeeld vastmaken met een keukenrol of vasthouden aan een kledingroede.

Maak je eigen inpakpapier

Naast bruin natuurpapier zijn er natuurlijk veel alternatieven voor het zelf maken van inpakpapier. We hebben verschillende mooie en duurzame ideeën voor wat je kunt gebruiken om in te pakken in plaats van gekocht inpakpapier:

  • Gebruik oud voor verpakking krantenpapier. Je kunt het papier ook verven, lijmen of verstevigen met een mooi lint. U kunt ook oude boekpagina’s, bladmuziek, kaarten, tijdschriften of stadsplattegronden gebruiken. Je kunt ook losse letters of afbeeldingen uitknippen en op bruin natuurlijk inpakpapier plakken – laat je creativiteit de vrije loop.
  • Een andere optie voor het inpakken van cadeaus is: blikken. Geef je cadeau gewoon in een blik of een oude koektrommel. De blikken kunnen na opening worden gedecoreerd en hergebruikt.
  • ook textiel zijn geschikt voor cadeauverpakking. Dit kunnen bijvoorbeeld stoffen zijn die je nog in huis hebt en die je kunt gebruiken voor verpakkingen. Kleine tassen van gerecyclede stof zijn een andere optie. De ontvanger kan ze daarna blijven gebruiken.
  • Zelfgemaakte cadeaus zoals winterjam, likeur of bakmix zijn heerlijk en komen in een cadeau container altijd goed. Een ander voordeel is dat de potten hergebruikt kunnen worden.
  • ook bakpapier en inpakpapier zijn geschikt als vervanging voor cadeaupapier. Net als bij de krant en dergelijke kun je ze beschilderen of beplakken en versieren met een cadeaulint en etiketten.
  • Ook al Toiletpapier en keukenrollen kan worden gebruikt voor verpakking. Bind de rol gewoon aan beide kanten vast met jute touw – het snoepcadeau is klaar.
  • Je kunt een cadeau ook in een ander cadeau verpakken om op de verpakking te besparen. Bijvoorbeeld een hoed in een zak. Gebruik lint en labels om het er feestelijker uit te laten zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.