Corona-waarschuwingslampje wordt rood – wat moet ik nu doen?

Corona-waarschuwingslampje wordt rood – wat moet ik nu doen?

Vanaf 16 juni 2020 de Corona-Warn-App bijna 40 miljoen keer downloaden (status: 06.01.22). Het doel van de applicatie is om mensen te waarschuwen die in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met een of meer mensen die positief getest zijn op Covid-19.

Als iemand positief is uitgekomen, kan deze dit vrijwillig aangeven in de aanvraag. Een QR-code of geheim nummer op het testresultaat, dat ter verificatie moet worden gescand of ingevoerd, kan valse infectiemeldingen voorkomen. Voor de meerderheid van de gebruikers ziet de applicatie er groen uit, wat betekent dat er een laag risico op infectie is. Volgens coronawarnapp.de De app toonde tussen 1 december en 7 december rood aan meer dan 1,1 miljoen gebruikers. Maar wat betekent de rode indicator en hoe moeten we reageren?

Wat moet ik doen als de Corona-Warn-App rood is?

De rode waarschuwing in de applicatie betekent dat je de afgelopen 14 dagen lang in de buurt bent geweest van een persoon, die later positief testte op coronavirus, waardoor je een verhoogd risico op infectie hebt. Omdat de applicatie geen onderscheid maakt tussen gevaccineerde, opgehaalde of niet-gevaccineerde gebruikers, betekent een rood lampje niet per se dat je besmet bent. Om het risico beter in te kunnen schatten, worden wij ook geïnformeerd over de dag waarop het gesprek heeft plaatsgevonden.

Of u nu niet-gevaccineerd, gevaccineerd of ziek bent, het volgende gedrag wordt aanbevolen:

  • Ga indien mogelijk naar huis totdat u een negatief testresultaat krijgt.
  • Bent u ziek of heeft u klachten, neem dan contact op met uw huisarts of de Verplichte Zorgverzekeringsdienst op 116 117. Ook mensen die zijn ingeënt en hersteld kunnen klachten hebben.
  • Maak gebruik van de mogelijkheid om thuis te werken. Als dit niet mogelijk is, lees dan hier meer over de quarantaineomstandigheden in uw regio.
  • Vanaf het moment van de ontmoeting met het gevaar moet een quarantaine van 10 dagen zonder onderzoek en 5 dagen met PCR in acht worden genomen. Volgens het RKI zijn degenen die volledig zijn ingeënt en degenen die zijn hersteld, vrijgesteld van quarantainemaatregelen. Deze kunnen echter nog steeds vrijwillig worden gedaan.
  • Doe een coronatest. Dit kun je gratis doen als er een rood alarm in de app staat. Als uw sneltest positief is, moet dit altijd worden bevestigd door middel van PCR. Ga in isolatie totdat je een negatief resultaat krijgt. Als de PCR-test ook positief is, blijf dan in isolatie en neem contact op met uw zorgverlener.

Wanneer gaat het rode licht uit?

Twee weken nadat de Corona-waarschuwingsapp je waarschuwde met een rode tegel, was de advertentie weer verdwenen. Als het scherm na een paar dagen verdwijnt, betekent dit dat deze vergadering meer dan 14 dagen geleden heeft plaatsgevonden.

Super goed: Ook als de Corona-Warn-App je laat zien dat je een laag-risico ontmoeting hebt en geen risico, is het mogelijk dat je in contact bent geweest met een besmette persoon. Volg dus altijd de regels van afstand en hygiëne om jezelf en anderen te beschermen.

Corona-waarschuwingstoepassing: wat verschillende kleuren betekenen

De volgende statusinformatie kan worden weergegeven:

  • Grijs, onbekend gevaar: Ofwel was de gevarenidentificatie lange tijd niet actief of vanwege technische problemen, b.v. geen Bluetooth-verbinding, geen gevaarherkenning mogelijk. Het is het beste om meerdere keren per dag te controleren of bovenaan de applicatie “Active Risk Identification” wordt weergegeven.
  • Groen, laag risico: Een laag risico kan bij u optreden als u geen gevaarlijke ontmoeting heeft gehad of heeft gehad, maar slechts voor een korte tijd of op voldoende afstand. U kunt ook veel ontmoetingen met een laag risico hebben zonder dat de toepassing rood wordt.
  • Rood, verhoogd risico: U krijgt te horen dat u een verhoogd risico loopt op besmetting omdat u in contact bent geweest met een persoon die later positief is getest op het coronavirus. Het scherm is geen realtime waarschuwing. Dit is om redenen van gegevensbescherming niet mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.