Advertisement

De 3 beste merken volgens de Öko-Test

Waarom suikeralternatieven?

Suiker is een ongezond vetmestend middel, dat weten veel mensen. Regelmatige consumptie kan dus leiden tot obesitas, cariës veroorzaken, het risico op diabetes verhogen, hart- en vaatziekten bevorderen en schade aan bloedvaten en organen veroorzaken. Om deze reden proberen steeds meer mensen suiker of (zogenaamd) gezondere alternatieven zoals b.v. Stevia, kokossuiker, agavesiroop en honing veranderen Maar ook bij deze producten is het belangrijk om goed te kijken. Vervolgens leggen we de meest populaire suikeralternatieven uit en bekijken we zowel de voor- als nadelen. We presenteren ook de producten die het beste presteerden in Öko-Test:

In plaats van suiker: 3 verschillende suikeralternatieven

kokos suiker

Kokossuiker is vooral populair, met zijn subtiele tonen van mout en karamel, die vooral heerlijk is en vaak wordt gebruikt om desserts en thee te zoeten. Zoals de naam al aangeeft, wordt kokosbloesemsuiker verkregen uit de bloemen van de kokospalm. Suiker kan 1:1 vervangen worden door conventionele tafelsuiker. Alternatieve suiker is echter niet geschikt om mee te bakken, omdat deze in het deeg kan klonteren. Qua calorieën maakt kokossuiker ook een groot verschil. 100 gram bevat ongeveer 380 calorieën. Dezelfde hoeveelheid tafelsuiker heeft iets meer, ongeveer 400 calorieën. Kokossuiker zou echter alleen een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken – dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Er wordt ook vaak geadverteerd met een hoger mineraalgehalte. Er moeten echter grote hoeveelheden worden geconsumeerd om hiervan te profiteren.

honing

Vloeibaar goud, ook wel honing genoemd, wordt vaak gebruikt om desserts en taarten zoeter te maken. In tegenstelling tot tafelsuiker heeft natuurlijk product aanzienlijk gezondere mineralen. Van bijzonder belang zijn de antioxidanten, die ontstekingsremmend werken en ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Honing is echter geen afslankproduct: vloeibaar goud heeft zo’n 320 gram calorieën per 100 gram, die grotendeels bestaan ​​uit glucose en fructose. Nog een punt van kritiek: aangezien honing je bloedsuikerspiegel verhoogt, moet je het altijd met mate consumeren.

agavesiroop

Agavesiroop, gemaakt van agavesap, heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een populair, plantaardig alternatief voor suiker. In vergelijking met tafelsuiker bevat agavesiroop minder calorieën. 100 gram is ongeveer 310 gram Er zijn echter enkele cruciale aspecten aan het alternatief: Agavesiroop bestaat voornamelijk uit fructose en glucose. Hoewel fructose misschien gezond lijkt, is overconsumptie schadelijk voor je gezondheid en kan het onder andere je stofwisseling beïnvloeden. De gevolgen zijn overgewicht, obesitas, dyslipidemie en diabetes type 2. Een ander punt van kritiek is de CO₂-balans: aangezien stroperig sap uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd, heeft het veel gereisd.

Meer daarover hier. Agavesiroop – een gezonde suikervervanger? >>

Öko-Test: deze suikeralternatieven zijn overtuigend

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.