De beste huismiddeltjes voor genezing

De beste huismiddeltjes voor genezing

Wat is astma?

Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen die de luchtwegen en bronchiën kan vernauwen, wat hoesten en kortademigheid veroorzaakt. Astma is niet te genezen, maar is meestal goed te behandelen met medicijnen. De ziekte kan worden onderverdeeld in: allergisch en aangeboren (niet-allergische) astma. Bij mensen met allergische astma reageert het immuunsysteem bijzonder sterk op ongevaarlijke stoffen zoals pollen, huisstofmijt, dierenhaar of schimmelsporen. Niet-allergische astma komt vaker voor bij mensen tussen de dertig en veertig jaar.

Welke huismiddeltjes verlichten astmasymptomen?

Hoewel astma niet kan worden genezen, kan het gemakkelijk worden gecontroleerd met ontstekingsremmende middelen en luchtwegverwijders. Hierdoor zijn de klachten goed te behandelen. Met een ideale behandeling kunt u zelfs volledige prestaties bereiken. Elke astmalijder zou een luchtwegverwijdersspray moeten hebben die snel werkt in geval van nood voor ernstige astma-aanvallen.

Naast medicatie, de volgende hulp Tips en huismiddeltjes bij astma:

1. Duursporten

Astmatici moeten regelmatig sporten en zich vooral concentreren op duurtraining, zoals joggen of fietsen, wat de longfunctie en de gasuitwisseling verbetert en het hele cardiovasculaire systeem versterkt. U moet echter overmatige lichaamsbeweging zoveel mogelijk vermijden. In hoeverre u kunt trainen, kunt u het beste met uw arts bespreken.

2. Geneeskrachtige kruiden tegen astma

Er zijn verschillende geneeskrachtige kruiden die helpen bij luchtwegaandoeningen en dus tegen astma. Bereid als borstverpakking of als thee, kruiden remmen voornamelijk ontstekingen.

  • tijm: Helpt de bronchiale spieren te ontspannen. De medicinale plant heeft ook een slijmoplossend effect.
  • klimopKlimop heeft een kalmerend en krampstillend effect bij inflammatoire en krampachtige aandoeningen van de luchtwegen.
  • IJslands mos: Vaak ingenomen voor verkoudheid. Astmatici profiteren ook van slijmoplossend en snelle verlichting.
  • Venkel: Het helpt niet alleen bij gastro-intestinale problemen, maar het kalmeert ook de luchtwegen en bevordert de afgifte van slijm.
  • weegbree: Het ontspant het hele lichaam, maakt de luchtwegen en bronchiën vrij en is slijmoplossend.

3. Vakantie aan zee of in de bergen

Lucht op grote hoogte of in kustgebieden is goed voor je longen omdat de lucht erg schoon is. Vooral de zilte zeelucht werkt slijmoplossend en verlicht de hoest. Ofwel de Duitse Noordzeekust ofwel het milde mediterrane klimaat – beide zijn heilzaam en rustgevend.

4. Regelmatige inademing

Is de zomervakantie nog ver weg? U kunt dan de kloof overbruggen door regelmatig te inhaleren. Regelmatige inademing hydrateert de slijmvliezen en ontspant het slijm. Langdurige inademing boven een pot met zout water heeft weinig zin – de bovenste luchtwegen worden bevochtigd, maar de onderste niet. Met behulp van een elektronische inhalator bereiken de zoute dampen de longen. 0,9 procent isotone zoutoplossingen zijn ideaal. In het beste geval moeten astmapatiënten een paar minuten per dag inhaleren. Zorgverzekeraars dekken meestal de kosten van de aanschaf van een elektrische inhalator.

5. Gezonde darm

Een intacte darmflora is nauw verwant aan astma: aangezien het grootste deel van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt, is het medeverantwoordelijk voor veel ziekten. Astmatici hebben meestal een beschadigde darmflora (dysbacteriën), die veroorzaakt kunnen worden door hyperaciditeit of het gebruik van antibiotica. Er ontstaat een bacteriële onbalans omdat ongezonde rottende bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen, wat kan leiden tot schade aan de darmwand. Het darmslijmvlies wordt doorlaatbaarder en er kunnen stoffen in de bloedbaan komen die het immuunsysteem herkent als vreemde lichamen en bestrijdt. Daarom wordt het hele organisme meer belast en kan het leiden tot immuungevoeligheid, wat kan leiden tot astma.

Dus wat te doen? Eet dus zo gezond en vezelrijk mogelijk. Voor een intacte darmgezondheid wordt aanbevolen om regelmatig ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kruiden, knoflook of gember te consumeren. Je moet ook veel fruit en groenten eten en voedingsmiddelen met probiotica zoals yoghurt, kefir of zuurkool. Vermijd verzadigde vetten in fastfood zoals hamburgers, aardappelen of kant-en-klare pizza’s. Wees ook voorzichtig met de sulfieten in wijn, vruchtensappen en gedroogd fruit.

Sommige dierlijke en plantaardige producten die berucht zijn vanwege hun intolerantie, kunnen ook de astmasymptomen verergeren. Deze omvatten koemelk, tarwe, pinda’s of zeevruchten.

6. Vitamine D

Vitamine D-tekort heeft ook een negatief effect op de longfunctie. Als astmapatiënten niet genoeg vitamine D hebben, kunnen de ontstekingsremmende processen die verantwoordelijk zijn voor het vrijgeven van ontstekingsremmende stoffen worden uitgesloten. Vooral in de winter merken astmapatiënten een verergering van hun astma. Om vitamine D-tekort te voorkomen, moet u tijdens het koude seizoen zoveel mogelijk daglicht opnemen.

7. Voorkom stress

Interne spanning kan bestaande symptomen verergeren of zelfs astma-aanvallen veroorzaken. Probeer daarom stress in het dagelijks leven te verminderen en vooral stress op het werk te vermijden. Meditatie of het aanleren van speciale ontspanningstechnieken kan je helpen meer ontspannen te worden. Regelmatige lichaamsbeweging vermindert ook stress en zorgt voor innerlijke rust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.