Advertisement

De meest voorkomende relatieproblemen tijdens het coronavirus

vitaal: “Tijdens de huidige pandemie blijven we grotendeels thuis, veel mensen werken thuis op kantoor. Hoe slaag je erin om als koppel dit obstakel te overwinnen?”

De meeste stellen klagen dat ze in het dagelijks leven heel weinig tijd samen doorbrengen. Daarom ervaren veel stellen de “echtpaartas” niet als een last, maar zijn juist blij dat ze de crisis niet alleen hoeven te boven te komen. Dit steeds weer onthouden helpt ook in die situaties waarin verschillende verlangens conflicteren. Om uit de aanvalsmodus te komen en empathie weer toe te laten, helpt een zin als “Laten we vechten om te zien dat je van me houdt” vaak.

vitaal: “Welke factoren bepalen of een relatie het risico loopt op een pandemie of niet?”

Er zijn aanwijzingen dat paren bij wie onopgeloste conflicten hun relatie al vóór de crisis hadden gespannen, een bijzonder risico liepen. Bovendien: In een crisis willen mensen de indruk hebben dat ze niet alleen zijn, dat hun partner hen beschermt en dat ze samen sterker staan. Als dit niet wordt verzilverd, ervaren de partners de crisis als dubbel verzwarend, de relatie heeft deze belangrijke functie kennelijk niet vervuld en wordt vervolgens in twijfel getrokken.

vitaal: “Welke problemen kunnen zich nu voordoen in een partnerschap dat anders niet zou bestaan?”

Simpel gezegd, sommige stellen verpletteren elkaar gewoon. Velen klagen dat ze in het dagelijks leven niet genoeg tijd met elkaar doorbrengen, maar het wordt steeds gemakkelijker om te verlangen naar wat je niet hebt en wanneer je het krijgt, realiseer je je dat het niet zo geweldig is als je zou verwachten. Op een dieper niveau is het echter vaak een conflict over de behoefte aan nabijheid en afstand. Mensen voor wie autonomie en zelfbeschikking belangrijker zijn dan een partner die altijd aan hun zijde staat, kunnen niet veel nabijheid verdragen. Deze zijn vaak met partners die veel intimiteit willen. Aan de behoefte aan vrijheid kon echter niet worden voldaan in het paar, omdat er geen mogelijkheid was om zich terug te trekken.

vitaal: “Is er tegenwoordig meer behoefte aan relatietherapie?”

Ik word goed verzorgd en mijn collega’s zeggen dat ze er ook zo over denken. Dit gebeurt echter altijd aan het begin van het jaar, want bij goede beslissingen hoort vaak ook iets doen aan liefde en relaties. Maar wat me duidelijk opvalt: mijn online cursus over het verbeteren van de communicatie tussen koppels bij Modern Love School wordt veel vaker gekocht en bekeken. Ik zie dus zeker een sterke toename van de behoefte aan ondersteuning.

vitaal: “Tijdens de lockdown is het aantal gevallen van huiselijk geweld toegenomen. “Wat is de beste manier om met agressie en wrok om te gaan in een partnerschap?”

Volgens rapporten is het aantal toegenomen en moet het helaas worden beschouwd als een groot aantal niet-gemelde gevallen, omdat er geen mogelijkheden zijn om zich terug te trekken. In elke stad en in het hele land zijn er begeleidingscentra waar je telefonisch en anoniem terecht kunt, hulp bij een melding of op zoek naar een veilige plek. Uzelf en uw kinderen in veiligheid brengen zou de eerste stap moeten zijn. Proberen om de relatie te redden als de gewelddadige partner bijvoorbeeld bereid is tot agressieve behandeling, kan dan in de tweede of derde stap worden aangepakt.

vitaal: “Welk advies zou je stellen geven in de huidige situatie?”

Focus op de kansen die je hebt en beperk jezelf niet tot wat je mist. Wees dankbaar dat je je geliefde aan je zijde hebt in een crisis en dat je samen als team alles hebt overwonnen wat kwam en je alles zult overwinnen wat komen gaat. Romantiek is vooral dankbaarheid voor het gewone moment. Niets is waardevoller dan tijd. Met dat in gedachten: maak een afspraak en maak jezelf mooi.

vitaal: “Verschillende aandachtsniveaus voor coronavirus brengen potentieel voor conflicten met zich mee – hoe kunnen koppels ermee omgaan?”

Crises zijn als een vergrootglas voor verbindingen en relaties. Hier wordt het belangrijke anders beoordeeld en zien sommige conflicten er anders uit. Het wordt duidelijk dat dit niet het echte niveau is, maar de: Kan ik op je rekenen? Zijn we nogal gelijk? In een dergelijke situatie, die wordt gekenmerkt door angst, wordt bewust en onbewust een evenwicht bereikt. Maakt mijn partner me bang met zijn houding? Blijkt uit zijn gedrag dat hij om andere mensen geeft, inclusief mij? Of ervaar ik ze als egoïstisch en zonder solidariteit? Dit betekent dat de crisis zeer diepe gevoelens vertoont – als ze niet overeenkomen, dan is dit een grote zorg voor een gemeenschappelijke toekomst. We hebben tenslotte allemaal op een gegeven moment ondersteuning nodig. Als ik de indruk heb dat mijn partner me zal weigeren, dan raakt dit de fundamenten van de relatie en kan dit niet op een echt niveau worden verduidelijkt met argumenten, maar alleen op een emotionele basis.

vitaal: “Kunnen stellen iets positiefs uit deze situatie halen?”

Koppels zonder onopgeloste conflicten zijn door de crisis daadwerkelijk samen opgegroeid en hun relatie is sterker en veiliger geworden. Dit is niet verwonderlijk, want zeer bedreigende situaties die samen zijn overwonnen, zijn met elkaar verbonden, omdat het paar weet dat ze ze samen hebben overwonnen en dit geeft hoop dat ze ook toekomstige uitdagingen aan zullen kunnen. Weet dit en toon dankbaarheid aan elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement