Deze vertraagde effecten bedreigen de griep

Deze vertraagde effecten bedreigen de griep

In tegenstelling tot verkoudheid is de griep meestal veel ernstiger en plotselinger. Binnen een paar uur kunt u last krijgen van hoge koorts, droge hoest, ernstige keelpijn, hoofdpijn en pijn in het lichaam, evenals een sterk gevoel van misselijkheid met bed voor dagen. Ook wordt de griep uitsluitend veroorzaakt door: griepvirussen wordt geactiveerd en duurt meestal vijf tot zeven dagen. De symptomen en ernstige gevolgen kunnen echter ook na de eigenlijke ziekteperiode aanhouden.
Super goed: Een eventuele griep moet je altijd serieus nemen. Uiterlijk lichaamstemperatuur 39 ° C moet Neem contact op met uw huisartsaangezien een verdere temperatuurstijging buitengewoon gevaarlijk is – vanaf 41 ° C is er zelfs een risico op overlijden.

Influenza: deze gevolgen op lange termijn zijn aanstaande

Na het overleven van de griep kan het lichaam dagen of weken aanzienlijk verzwakken. Tijdens deze periode is er ook een groter risico op gevolgen op de lange termijn, omdat patiënten zich weer redelijk fit voelen en hun lichaam opnieuw blootstellen aan dagelijkse stress en inspanning. Een uitgestelde griep kan leiden tot ernstige ziekten:

  1. ontsteking van de hartspier
    In sportverenigingen waarschuwen coaches je regelmatig om niet te sporten bij verkoudheid of zelfs griep. En de waarschuwing is volkomen terecht: als je griep krijgt en zelf blijft sporten, loop je het risico je hart te beschadigen. Naast hartritmestoornissen of hartfalen met verminderde pompcapaciteit, kan er zogenaamde myocarditis of ontsteking van de hartspier optreden als de infectie zich naar het hart verspreidt. Daarom is het geldig streng sportverbod met de bestaande symptomen en ook de dagen na haar overleving van de griep.
  2. hersenschade
    Iedereen die ooit een ernstige infectie heeft meegemaakt, weet dat in de acute fase van griep de mentale capaciteit beperkt is en men duizelig wordt. Met behulp van muizen toonden onderzoekers van de Technische Universiteit van Braunschweig aan dat het overleven van de griep ook op de lange termijn sporen in de hersenen kan achterlaten. 30 dagen na infectie overleving knaagdieren leden aan aanzienlijke beperkingen in leer- en geheugentaken, evenals structurele veranderingen in neuronen in de hersenen. De resultaten van dierproeven zijn natuurlijk niet één voor één overdraagbaar op mensen, maar ze geven wel stof tot nadenken. TU-onderzoeker dr. Kristin Michaelsen-Preusse zegt: “Vanaf iemands levensverwachting duurt het herstelproces meerdere jaren”.
  3. longontsteking en hartaanvallen
    Volgens het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BzgA) lopen ouderen een verhoogd risico op complicaties en secundaire ziekten zoals longontsteking of een hartaanval, die fataal kunnen zijn. “De meeste griepdoden treffen deze leeftijdsgroep.” Vooral ouderen, maar ook mensen met eerdere ziekten die lijden aan diabetes of chronische longziekte, hebben een verhoogd risico op ernstige vormen van griep. Daarom vormen mogelijk fatale gevolgen een reëel risico voor deze risicogroepen en moeten deze ook door gezondere, jongere mensen serieus worden genomen.

Wetenschappers waarschuwen voor een ergere griepgolf in de winter van 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.