Advertisement

Dieettrend 2022: afvallen met voeding?

Wat betekent voeding?

Tot op zekere hoogte zijn genen de bouwstenen en instructies voor ons lichaam. Onze genen bepalen hoe bepaalde processen in ons lichaam plaatsvinden, hoe lang we zijn, de kleur van onze ogen en onze gevoeligheid voor het ontstaan ​​van bepaalde ziekten. Onze genen maken ons tot de mensen die we zijn. 99,7 procent van alle menselijke genen is echter volledig identiek. We verschillen slechts in 0,3 procent van onze genen van elkaar. Maar deze 0,3 procent heeft natuurlijk een enorme impact op het uiterlijk en de functie van ons lichaam. Sommige mensen kunnen geen gluten verdragen of kunnen lactose niet verteren. Andere mensen hebben een extreem snelle stofwisseling en kunnen eten zonder veel vet op te bouwen. De reden voor zulke individuele eigenaardigheden ligt in de kleinere varianten in onze genen.

Dit is waar voedingsgenetica binnenkomt. Nutritionele genetica is een tak van voedingsonderzoek. Onderzoekers in voedingsgenetica doen onderzoek naar Relaties tussen voeding en menselijke genetica. En de afgelopen jaren zijn er spannende ontdekkingen gedaan. De onderzoekers identificeerden bijvoorbeeld het FTO-gen, dat verband lijkt te houden met het ontstaan ​​van obesitas. Het gen bepaalt de mate waarin vetcellen vet verbranden of opslaan. De bekende lactose-intolerantie is ook te wijten aan een specifiek gen. Bij mensen met lactose-intolerantie is het gen dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het lactose-afbrekende enzym lactase inactief.

Ook fascinerendDit zijn de symptomen van lactose-intolerantie

Op basis van dergelijke wetenschappelijke bevindingen heeft zich een soort voedingstendens ontwikkeld rond voedingsgenetica. Er zijn nu verschillende lifestyle-bedrijven die beoordelingen van genetische tests aanbieden om klanten gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen te geven op basis van hun eigen genen.

Hoe werkt een geïndividualiseerd gendieet?

Het idee klinkt verleidelijk: een persoonlijk voedingsplan op basis van DNA-analyse. Afvallen en gezond leven met behulp van informatie uit je eigen genoom. Aanbieders van dergelijke genetische diëten en voedingstesten verkopen testkits aan geïnteresseerden waarmee ze een speekselmonster kunnen nemen. Het speekselmonster wordt vervolgens naar de leverancier van genentesten gestuurd, die het monster in een laboratorium test. In de meeste gevallen worden de genen daadwerkelijk gesequenced. Na een paar dagen of weken krijgen cliënten dan de uitslag van een genetische test en komen ze er bijvoorbeeld achter wat hun genen vertellen over hun stofwisseling, welke sportactiviteiten succes beloven of hoeveel calorieën optimaal zijn. Alleen maar: De wetenschap is nog ver verwijderd van het benoemen van de echte causale verbanden tussen bepaalde genen en voedselgebruik. Hoewel de verbanden tussen genen en bepaalde voedingsgerelateerde ziekten algemeen bekend zijn, is dit niet voldoende om geïndividualiseerde voedingsplannen te maken.

leer meer: Dit is het perfecte koolhydraatarme maaltijdplan>>

Nutritionele genetica: vertrouw niet blindelings op lifestyleproducten

De benadering van voedingsgenetica is heel begrijpelijk. Onze genen dicteren de ontwerpen van ons lichaam en hoe alle metabolische processen die ons lichaam uitvoert, functioneren. Hoe we op voedsel reageren, of we vatbaar zijn voor allergieën of vatbaar zijn voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten, hangt af van de individuele varianten in onze genen. Daarom is het natuurlijk om te onderzoeken in hoeverre onze genen invloed hebben op de manier waarop voedingsstoffen in ons lichaam worden verwerkt en omgezet.

En hoe groot de wens van veel mensen naar gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van genenanalyse ook is, er is nog geen wetenschappelijke basis om betrouwbare uitspraken te doen over de interactie tussen genen en voeding. Veel vrij verkrijgbare testkits voor individuele genanalyse zijn pure lifestyle-producten. Het is nog niet mogelijk om specifieke genetische conclusies te trekken over geïndividualiseerde voedingsadviezen. Als u wilt afvallen of gezonder wilt leven met voedingsgenetica, vertrouw dan nooit blindelings op genetische testresultaten. Gebruik de resultaten als leidraad om meer informatie te krijgen over een bepaald voedingsmiddel of dieet, maar blijf niet hangen in onwetenschappelijke genetische analyse. De beste manier om af te vallen en gezonder te leven, is door een uitgebalanceerd dieet met verse groenten en fruit en veel lichaamsbeweging.

Lees onmiddellijk: Deze voedingsmiddelen houden je lang vol>>

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.