Dit is hoeveel vaccinbescherming er na 6 maanden nog beschikbaar is

Dit is hoeveel vaccinbescherming er na 6 maanden nog beschikbaar is

Aangezien de bescherming tegen coronavirusinfectie in de maanden na volledige vaccinatie geleidelijk afneemt, zijn experts het erover eens dat een derde dosis vaccin nodig is om de vaccinatiebescherming te vernieuwen of te voltooien. Dus ik raad het aan Vaste Vaccinatiecommissie (STIKO) van Robert Koch Instituut (RKI)alle personen ouder dan 18 jaar de COVID-19-booster”. Medisch en verplegend personeel, ouderen en mensen met immunodeficiëntie of andere eerdere ziekten moeten bij voorkeur worden ondersteund. Alle andere mensen kunnen echter al een afspraak maken voor de boosterprik en krijgen de booster na zes maanden. Afspraken zijn echter beperkt en sommigen zijn bang om zonder vaccinaties de deur uit te gaan. Daarom vertellen we u hoe hoog de vaccinbescherming zelfs zes maanden na de basisvaccinatie is.

Coronavirus: er is nog zoveel vaccinatiebescherming beschikbaar na 6 maanden

Vanwege lopende onderzoeken naar coronavirusvaccins en populatiegebaseerde infectiegegevens, is het nu mogelijk om precies te zeggen in hoeverre de vaccinbescherming tegen Covid-19 in de loop van de tijd is veranderd. Dit is sterk leeftijdsafhankelijk, omdat bij ouderen minder antistoffen worden gevormd en de bescherming tegen vaccinatie sneller afneemt. Uit bevolkingsgegevens blijkt echter dat de werkzaamheid van het vaccin twee maanden na de eerste vaccinatie nog steeds gemiddeld 96,2 procent is. Vaccinatiebescherming wordt dan zichtbaar tussen de vierde en zesde maand na volledige vaccinatie 83,7 procent. Het is ook belangrijk dat dit alleen bescherming is tegen Covid-19-infectie. Volgens het RKI is de bescherming tegen ernstige kuren na een half jaar nog bijna even hoog als direct na een geslaagde basisvaccinatie: “Mensen met een gezond immuunsysteem blijven tot minimaal 6 maanden na afronding van de basisvaccinatie goed beschermd tegen ernstige COVID-19-ziekte”.

Vaccinbescherming na 6 maanden: verschillen tussen vaccins

Sommige onderzoeken leveren gegevens op over hoe de bescherming tegen vaccinatie verandert afhankelijk van het vaccin dat wordt gegeven. Zo blijkt uit de Zoe Covid-studie uit Groot-Brittannië dat het Biontech-vaccin 6 maanden na volledige vaccinatie nog steeds 83 procent van de infectie beschermt. Basisvaccinatie met het AstraZeneca-vaccin daarentegen beschermt slechts 71 procent. Cijfers van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC daarentegen verhogen de effectiviteit van het Biontech-vaccin na vier maanden tot 77 procent, terwijl Moderna bijvoorbeeld de kleinste daling in vaccinatie had met resterende vaccinbescherming van 92 procent. Gegevens over het infectierisico in de maanden na volledige vaccinatie kunnen vanwege verschillende leeftijdsstructuren van land tot land verschillen. Het is echter belangrijk dat ondanks de vermindering van het effect van vaccinatie, de bescherming tegen ernstige ziekten nog steeds extreem hoog is.

Vaccinbescherming ondanks afname van antistoffen

Waarom is het bescherming tegen vaccinatie, zelfs als de hoeveelheid immuunantilichamen is verminderd? Een afnemend aantal antilichamen kan een teken zijn van afnemende vaccinbescherming – antilichamen zijn echter niet alleen verantwoordelijk voor immunisatie. Want naast antistoffen is het ook: Immuungeheugen van T-cellen en B-cellen verantwoordelijk voor de verdediging tegen het coronavirus. Dit feit en het feit dat het aantal antistoffen van persoon tot persoon sterk kan verschillen, verklaart waarom de bescherming tegen vaccinatie zelfs na zes maanden verrassend hoog is, ondanks het verminderde aantal antistoffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.