Dit is lichamelijk letsel

Dit is lichamelijk letsel

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa (anorexia nervosa) is een eetstoornis waarbij de patiënt een zo laag mogelijk lichaamsgewicht wil bereiken of behouden. Het begin van anorexia nervosa begint meestal in de vroege adolescentie of adolescentie. Getroffen kinderen of adolescenten zijn niet tevreden met hun gewicht of figuur en willen daarom afvallen. Daarnaast zijn psychologische en sociale factoren betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte.

Volgens het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA), ca 3 tot 5 procent van alle volwassenen heeft een eetstoornis – Dit omvat anorexia, maar ook andere ziekten zoals te veel eten.
Ongeveer een vijfde van de kinderen en adolescenten vertoont tekenen van eetstoornissen in de leeftijd van elf tot 17 jaar. Meisjes en vrouwen worden vaker getroffen dan jongens en mannen.

Lichamelijke schade van anorexia

Hoe meer anorexia aanhoudt, hoe ernstiger de lichamelijke en psychische gevolgen. Een langdurig tekort heeft een negatief effect op het hele organisme.

  • Metabolisme: Door het gebrek aan voedsel is er een gebrek aan energie, wat ervoor zorgt dat het lichaam in een “laag vuur” gaat. Dit veroorzaakt een daling van de lichaamstemperatuur, een daling van de bloeddruk en een langzamere hartslag. Veel getroffen anorexia bevriezen snel en hebben meestal koude handen en voeten.
  • Immuunsysteem: Door het gebrek aan aanbod lijdt ook het immuunsysteem. Het lichaam is vatbaarder voor infecties en ziekten.
  • Brein: Ondervoeding veroorzaakt verlies van hersenweefsel, wat de prestaties beïnvloedt en hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaakt. Gelukkig groeit de hersensubstantie weer aan bij gewichtstoename.
  • Dikke darm: Mensen met een eetstoornis hebben meer kans op constipatie omdat een verminderde voedselinname de spijsvertering vertraagt ​​en vertraagt.
  • Huid en haar: Door het gebrek aan voedingsstoffen wordt de huid droger, de nagels brozer en het haar wordt dunner of kan zelfs uitvallen.
  • Botten, spieren en tanden: Het lichaam breekt spiermassa af als het minder energie krijgt. Het botmetabolisme is verstoord in verband met het gebrek aan calcium, fosfaten en vitamine D. Als gevolg hiervan worden botten kwetsbaarder (osteoporose). Mensen die lijden aan boulimia en braken hebben vaak enorme gebitsproblemen. Cariës of zelfs tandverlies kan een bedreiging vormen door het toenemende zuurgehalte van de maag.
  • Zout onbalans: Extreme honger of braken verstoort de zoutbalans en mist vitale elektrolyten zoals kalium. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen.

Anorexia: ook de psyche lijdt

Anorexia nervosa is meestal het gevolg van psychische problemen, die dus deel uitmaken van het klinische beeld. Hierdoor hebben mensen met een eetstoornis vaak last van depressies, dwanghandelingen, angsten of persoonlijkheidsstoornissen.
Om hulp te zoeken, kunnen getroffenen meer te weten komen over counseling- en behandelingsopties op de website van het Federal Center for Health Education.

Video: Anorexia – 5 feiten over onbegrepen eetstoornissen

Leave a Reply

Your email address will not be published.