Duurzaamheid voor beginners – 5 tips

Duurzaamheid voor beginners – 5 tips

Temperatuurveranderingen, stijgende zeespiegels en afnemende biodiversiteit zijn slechts enkele van de talloze directe of indirecte effecten van klimaatverandering die we steeds vaker aan den lijve ondervinden. In deze context is ‘duurzaamheid’ een term die we overal tegenkomen. Maar wat betekent het precies? Volgens een definitie van de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling uit 1987: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” voor de toekomst.

Duurzaamheid: wat kan ik zelf bereiken?

De grote vraag bij duurzaamheid en ontkenning is: wat kan ik zelf doen? Waarom kan wat een vrije man wel of niet doet in het dagelijks leven niet belangrijk zijn voor de rest van de wereld – toch? Feit is dat de acties van ieder van ons optellen en een groot geheel vormen. Want de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering is de CO₂-uitstoot, die we allemaal beïnvloeden via onze CO₂-voetafdruk. Deze bestaat uit factoren als elektriciteit, verwarming, mobiliteit, vliegreizen, voeding en overige consumptie. Duurzaamheid gaat dan ook over aandacht voor de gevolgen op alle levensgebieden – van de wekelijkse boodschappen tot het koken tot de jaarlijkse zomervakantie.

Maar het betekent ook dat we ons snel depressief voelen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms vraag ik me af wat ik als eerste moet doen als ik profielen van duurzaamheidsprofessionals ontmoet op verschillende social media kanalen, die vol staan ​​met tips en advies. Maar dat betekent niet dat je alles anders moet doen om duurzamer te leven. Zolang ze maar een paar kleine dingen in het dagelijks leven veranderen die een groot verschil maken als iedereen ze doet. Want: Of en in hoeverre we duurzaam leven, bepaalt hoe goed we in de toekomst zullen leven.

Duurzaamheid voor beginners – Mijn 5 tips

1. Overgang naar duurzame hygiëneproducten

Tampons gebruiken tijdens je menstruatie is snel, gemakkelijk en goedkoop – althans dat dacht ik totdat ik op zoek ging naar alternatieven. Want als je het onderwerp nader bekijkt, realiseer je je met afgrijzen hoeveel afval tampons, maandverband en dergelijke eigenlijk veroorzaken. Gemiddeld gebruiken vrouwen tijdens hun leven ongeveer 11.000 tampons, die net als maandverband ongeveer 500 jaar nodig hebben om biologisch af te breken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer milieuvriendelijke alternatieven, zoals herbruikbare tampons, menstruatiecups, menstruatiesponsjes of menstruatieondergoed. En ook bij verzorgingsproducten als shampoos, conditioners en douchegels moeten we aandacht besteden aan duurzaamheid. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Want conventionele producten bevatten niet alleen milieubelastende ingrediënten zoals microplastics, maar ook parabenen, oppervlakteactieve stoffen en emulgatoren, waarvan wordt vermoed dat ze onze huid irriteren, allergieën veroorzaken en zelfs een hormonale werking hebben. Een geschikt alternatief zijn bijvoorbeeld biologische producten zonder schadelijke stoffen die op een duurzame manier zijn geproduceerd.

2. Vermijd plastic verpakkingen

Aangezien een hoog plasticverbruik een aanzienlijke impact heeft op het milieu, moeten we allemaal het plasticverbruik verminderen. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Allereerst moeten we onnodige wegwerpproducten zoals plastic borden en bestek vermijden. Hetzelfde geldt voor wegwerp-boodschappentassen – of ze nu van plastic of papier zijn gemaakt. Herbruikbare draagtassen zijn een goed alternatief. Het maakt ook een groot verschil of u groenten en fruit verpakt of in bulk koopt. Als je uit eten gaat tijdens je lunchpauze, creëer je veel afval – het is beter om alleen te koken en je maaltijden mee te nemen.

3. Eet minder vlees

Steeds meer mensen stoppen elke dag met het eten van biefstuk, worstjes en andere vleesproducten. En terecht: want de landbouw is de op één na grootste veroorzaker van CO2-uitstoot in Duitsland. Dit betekent niet automatisch dat we het eten van vlees volledig moeten opgeven, maar ieder van ons moet er bewust mee omgaan. Als je bijvoorbeeld meer plantaardig voedsel aan je dieet toevoegt en een keer per week een stuk vlees eet in plaats van elke dag, maakt het een aanzienlijk verschil.

4. Compenseer CO₂ op reis

Of het nu een weekendtrip naar Londen is of een langeafstandsvlucht naar de VS – voor veel mensen is regelmatig reizen gewoon een onderdeel van het leven. Maar dat is niet ecologisch duurzaam, want het stoot veel CO₂ uit, vooral als je per vliegtuig reist. Maar de meesten van ons willen de vakantie die we verdienen niet opgeven, ontspannen daardoor. Mocht u echter niet op een andere manier op uw vakantiebestemming kunnen komen, dan heeft u de mogelijkheid om de CO₂-uitstoot te compenseren. Dit doe je door te berekenen hoe hoog je eigen CO₂-uitstoot is en daarvoor compensatiecertificaten aan te schaffen, waarmee je dezelfde hoeveelheid CO₂ aan klimaatbeschermingsprojecten kunt besteden. Compensatie aanbieders zijn onder andere Climatefair.de, atmosfair.de de mijnklimaat.org.

Gooi medische maskers op de juiste manier weg

Zowel medische maskers als FFP2-maskers zijn een belangrijk hulpmiddel bij het bestrijden van de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus, maar ze zijn ook een groot milieuprobleem. Ongeveer 129 miljard ademhalingstoestellen, waarvan sommige gemaakt zijn van op aardolie gebaseerde polymeren. elke maand wereldwijd beschikbaar, zei een woordvoerder van het Federaal Milieuagentschap. Als ze via het water in de oceanen terechtkomen, kunnen ze flora en fauna in gevaar brengen. We kunnen niet zonder maskers – maar ieder van ons kan helpen de impact op het milieu te verminderen door te zorgen voor een correcte verwijdering! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de maskers geen papierafval, maar afval. Afgedankte maskers in parken of op straat moeten worden opgetild, maar niet met blote handen worden aangeraakt.

Gevolg: elke kleine verandering helpt

Ik realiseer me dat je misschien niet elke stap van deze veranderingen van de ene op de andere dag kunt maken, maar als je gaat nadenken over duurzaamheid, heb je de eerste stap in de goede richting gezet. Het overkomt me ook wel eens dat ik tijdens mijn lunchpauze een pakje biologische paprika’s grijp, ook al zitten ze in plastic verpakt (je moet hier tenslotte soms beslissen) of een verpakte maaltijd koop – maar ik probeer mijn best te doen in dat dit slechts uitzonderlijk en niet heel vaak gebeurt. Wie bewust let op het gebruik van plastic en de CO2-uitstoot in de gaten houdt, zal het stilaan makkelijker vinden om duurzaam te leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.