Duurzame geuren: wees voorzichtig met de ingrediënten

Duurzame geuren: wees voorzichtig met de ingrediënten

We wassen ons haar met een stevige shampoo, poetsen onze tanden met een bamboe tandenborstel of gebruiken herbruikbare make-up remover pads. We proberen onze dagelijkse verzorgingsroutine steeds duurzamer te maken. Maar als het om parfums gaat, moet er nog veel gebeuren. In 2012 klaagde de Europese Commissie dat de essentiële oliën in parfums kunnen leiden tot aantoonbare allergische huidreacties. In augustus 2017 werden de drie parfums Lyral, Atranol en Chloratranol uiteindelijk verboden. Parfums die deze geuren bevatten, kunnen slechts tot eind 2021 worden verkocht.

Controversiële ingrediënten in conventionele parfums

Maar helaas zijn er andere problemen: Veel parfums bevatten het UV-filter ethylhexylmethoxycinnamaat, dat ervoor zorgt dat het parfum ook bij fel zonlicht lekker ruikt. Hoewel het vermoeden bestaat dat het een hormonaal effect heeft, is het vaak een bestanddeel van parfums. Het is niet meer aanwezig in zonnebrandmiddelen. De geur van kalf wordt ook steeds vaker uit de fles verbannen, omdat het moeilijk biologisch afbreekbaar is en in het grondwater kan doordringen. Bovendien kan het kalf zich ophopen in het lichaam, het kan worden gedetecteerd in de moedermelk. Kunstmatige kleurstoffen in flessen zijn ook allesbehalve gezond, omdat ze allergeen en potentieel kankerverwekkend zijn.

Duurzame geuren: op deze ingrediënten moet je letten

Als je in de toekomst op duurzame of schone geuren wilt vertrouwen, moet je bij het samenstellen van de geur letten op de natuurlijke ingrediënten. Denk hierbij aan oliën, sterke drank of extracten van natuurlijke stoffen zoals bloemen of hout. Bovendien mag het geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. De fles en de verpakking moeten recyclebaar zijn en de grondstoffen moeten afkomstig zijn van een gecontroleerd biologisch gewas. Helaas werkt het niet volledig zonder chemicaliën, aangezien de bereiding van een parfum een ​​chemisch proces is waarbij alcohol nodig is. Maar de algemene regel is: hoe minder synthetische stoffen het bevat, hoe zachter het op de huid is. Parfums bestaan ​​al lang niet meer in spuitflessen – sommige fabrikanten bieden vaste of romige parfums aan die meestal geen alcohol bevatten.

Duurzame geur: De mooiste geuren

Video: Vegan make-up – hoe goed zijn vegan foundations?

Leave a Reply

Your email address will not be published.