Eten meer en beter waarderen

Eten meer en beter waarderen

Een probleem vanuit vele hoeken

Het normale dieet, dat sinds het einde van de oorlog wereldwijd steeds populairder is geworden, heeft in principe alleen maar nadelen:

 • Bovenal belast de inflatoire vleesconsumptie het milieu enorm.

 • Allerlei soorten voedsel moeten altijd beschikbaar zijn, wat op verschillende manieren tot een problematische globalisering heeft geleid.

 • Als gevolg hiervan zijn veel voedingsmiddelen van inferieure kwaliteit en smaak. Dus ze beroven ons van echt plezier.

 • Veel van de gerechten die op ons bord belanden zijn hoog in gemak en daardoor vol oncontroleerbare ingrediënten.

 • Over het algemeen heeft onze inflatoire consumptie ervoor gezorgd dat er veel in al ons voedsel zit dat daar niet thuishoort – zoals antibiotica in vlees of verschillende chemische voedseladditieven.

 • Omdat dergelijke goedkope voedingsmiddelen zo goedkoop zijn, hebben we de neiging om te veel te kopen en te veel weg te gooien vanwege de lage prijs en dezelfde waardering – met alle gevolgen van dien die de opnieuw genoemde problemen versterken.

In feite zijn wij als consumenten gedeeltelijk verantwoordelijk voor alle problemen die worden veroorzaakt door moderne diëten. We zorgen ervoor dat voedsel van slechte kwaliteit in enorme hoeveelheden wordt geproduceerd, met milieuvervuiling en ziekte tot gevolg. En alles, echt alles kan worden opgelost door te leren eten opnieuw te waarderen

1. Vier elke maaltijd

Elke snack kost. Geld waar je hard voor moest werken. Voor een kilo koffie moet je bijvoorbeeld bijna een half uur werken. Hoewel het aanzienlijk goedkoper is dan de koopkrachtpariteit van 1960, is het nog steeds niet gratis.

Ons probleem: we eten tegenwoordig te veel tussendoortjes. Op de computer, voor de tv, met de mobiele telefoon in de hand. Zo eet je niet alleen overgewicht, maar ook bijna onbewuste consumptie.

 • Eet bewust elke maaltijd zonder afgeleid te worden. Het liefst aan een gedekte tafel in de keuken of eetkamer en hooguit in gesprek met anderen.

 • Grijp elke gelegenheid aan om eten en drinken van hoogwaardig serviesgoed te consumeren. Want zelfs het meest luxe eten lijkt minder waardevol op karton en plastic. Gebruik geweldige Portugese gerechten, schenk de drankjes altijd in mooie glazen en mokken in plaats van ze direct uit flessen en blikjes te consumeren. En zet niet alleen potten en pannen op tafel, maar draag ze in mooie kommen en serveerschalen – hoe voller de vaatwasser, hoe milieuvriendelijker en zuiniger hij uiteindelijk werkt.

 • Neem de tijd en kauw elke hap minstens 15 keer – de vaak aanbevolen limiet van 30 of zelfs 50 kauwcycli veroorzaakt voor velen een uiterst onaangename pap in de mond en laat het voedsel ook afkoelen op het bord.

Zo moet je minstens één maaltijd per dag regelen, als het dagelijkse leven geen ruimte meer laat voor meer. Idealiter de belangrijkste maaltijd voor je dagelijkse routine. Dit geeft het eten een feestelijk karakter en daarmee de belangrijkste basis voor echte waardering.

2. Koop zo seizoensgebonden en lokaal mogelijk

U weet waarschijnlijk hoe groot het smaakverschil is tussen een sappige kastomaat en een die u tijdens de oogst in Duitsland in de boerderijwinkel heeft gekocht. Deze indruk speelt ook een belangrijke rol bij de waarneming.

Door de constante beschikbaarheid van bijna alle soorten voedsel, zijn we helemaal vergeten hoe we ernaar moeten verlangen. Er kan altijd in onze behoefte worden voorzien – dit leidt tot een verminderde waardering van elk sterrenbeeld, zelfs veel verder dan voedsel.

Als je daarentegen alleen boodschappen koopt tijdens hun natuurlijke oogstseizoen, en je bent er misschien van overtuigd dat je voornamelijk delicatessen uit je omgeving plukt, sla je twee vliegen in één klap – omdat de extreme hoeveelheden CO₂ die moeten worden vervoerd worden geëlimineerd zonder vervanging, althans voor u.

3. Zorg indien mogelijk zelf voor minimaal één maaltijd (als test)

Sinds de industrialisatie zijn er steeds minder mensen die ten minste een deel van hun voedsel zelf en als bijproduct produceren. Zelfs op het platteland doet bijna niemand dat meer – althans niet in onze westerse wereld.

Als gevolg hiervan is de interactie van voedselproductie voor velen abstract geworden. Velen weten niet eens wat werk betekent, zelfs niet voor een boer met moderne apparatuur, zodat hij zelfs een brood op onze tafel kan leggen.

Hetzelfde geldt voor eten, aangezien bijna niemand bijvoorbeeld een gebeeldhouwde figuur kan waarderen, als hij nooit zulke vormen uit een stuk hout hoefde te snijden: wie nooit alle stappen van de plant naar het bord hoefde te voltooien, is ver weg .

Wat dat betreft kun je gewoon beginnen.

 • Koop een crème met ten minste 30 procent vet. Vul het in een afgesloten container en schud het – totdat de karnemelk en boter zijn gescheiden. Was en kneed de boter in koud water.

 • In de volgende stap kun je tomatenzaden kopen (geen kant-en-klare planten) en deze op het balkon laten groeien. Als de tomaten rijp zijn, zoek je een recept met tomaten of gebruik je de rode lekkernijen om je eigen ketchup te maken. Vooral dat laatste laat zien hoe waardevol een fles van deze saus is met zijn inspanning en lage prestaties.

 • Wil je dan meer, dan kun je volkoren granen bij de boer halen en deze zelf vermalen (zonder elektrisch gereedschap) – een arbeidsintensief karwei. Maak daarnaast een zuurdesem en bak er brood van.

Zelfvoorzienend maken heeft geen zin. Maar je moet elke kans aangrijpen om te beseffen hoeveel moeite zelfs het eenvoudigste voedsel kan kosten om het te produceren. Wie dit begrijpt, leert meestal vanzelf meer respect en waardering te tonen voor alles.

4. Verspil constant niets

Stel dat je olieverfschilderijen gaat schilderen. Ga je na het voltooien van een tafel de hele pijp weggooien die niet helemaal leeg was? Waarschijnlijk niet, dat zou zonde zijn.

De enige vraag is waarom zoveel mensen dit in voedsel doen. Deze “je koopt te veel en gooit het afval weg” mentaliteit is immers de hoofdoorzaak van voedselverspilling.

Het is natuurlijk beter om alleen te kopen wat gegarandeerd direct wordt gebruikt. In ons moderne leven is dit echter vaak niet mogelijk en in vergelijking met grotere pakketten is het nog steeds een veel duurder proces – geheel los van de noodzaak om vaker te winkelen.

U moet echter zeker aan twee dingen wennen:

 1. Plan een verstandig en tijdig gebruik van al het voedsel dat u eet voordat u gaat winkelen.

 2. Vries voedsel in, pak een blikje (en potten) en misschien een vacuumsealer. Wees ook creatief bij het koken van restjes. Ze willen echt alles gebruiken tot de laatste hap.

En als je het perfect wilt doen, dan gooi je het oneetbare afval gewoon in de GFT-bak – dan wordt het gegarandeerd gecomposteerd of in ieder geval omgezet in biogas.

Je moet trouwens altijd goed plannen en de beste afspraken vooraf bekijken. Eigenlijk is elk voedsel te waardevol om weg te gooien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.