Gewichtsverliesdag: het is logisch, nietwaar?

Gewichtsverliesdag: het is logisch, nietwaar?

De term Cheat Day komt van het Engelse woord “cheat”, wat bedrog betekent, wat eigenlijk het begin van Cheat Day goed samenvat. Het dieet of gezonde voeding wordt zes dagen per week strikt gevolgd, maar op de zevende dag kunnen we eten wat we willen – of het nu een hamburger, pizza of cake is. Maar is deze gastronomische dag toegestaan ​​of brengen we ons doel om af te vallen in gevaar?

Ook interessant: 5 ochtendroutines die je helpen af ​​te vallen >>

Een dag valsspelen kan deze voordelen hebben als je gewicht verliest

Voorstanders van haar zaak hebben gewerkt om het daadwerkelijke transcript van deze verklaring online beschikbaar te maken.

  • De cheatday voorziet het lichaam van energie, die het bijvoorbeeld nodig heeft voor atletische prestaties.

  • Calorierijke voeding activeert gelukshormonen zoals serotonine in de hersenen. Daarom zou het beloningssysteem kunnen helpen om het dieet op de lange termijn voort te zetten.

  • Af en toe een dagje vreemdgaan kan ook helpen om je hormonale balans stabiel te houden. Omdat de neurotransmitters van het lichaam vetten nodig hebben, voorkomen cheatdays langdurige symptomen van een tekort.

  • Zeker aan het begin van een dieet waarbij eiwitrijke dranken van fabrikanten als SHEKO als maaltijdvervanger in het dieet zijn opgenomen, kan een dagje spieken daar verandering in brengen. Een wetenschappelijke studie kon aantonen dat hoe verder het dieet ging, hoe meer mensen die werden getest minder zin hadden in een koolhydraatrijke fraudedag.

  • Fraudedagen kunnen het ook gemakkelijker maken om het dieet als geheel te volgen, omdat het verlangen naar “verboden” voedsel kan worden verminderd.

Mentale en fysieke aspecten van de dag van fraude

Iedereen die afwijkt van de overigens strikte regels van een koolhydraatarm dieet ervaart psychische en lichamelijke gevolgen. Omdat het koolhydraatarme dieet een langdurig effect heeft op de stofwisseling, aangezien het menselijk lichaam normaal gesproken energie uit glucose haalt. Het haalt dit eigenlijk uit de koolhydraten in het voedsel. Als deze worden weggelaten, valt het lichaam terug in zijn opgeslagen vetreserves, wat resulteert in gewichtsverlies.

Daarom zal de dag van misleiding de “lege energieopslag” moeten aanvullen. Door de productie van het eiwithormoon leptine te verhogen, stimuleren koolhydraten de stofwisseling. Onderzoekers zijn echter nog steeds verdeeld over het al dan niet effect van leptine op het lichaamsgewicht. Naar schatting zou leptine de stofwisseling binnen 24 uur na een dag bedrog slechts in geringe mate (tot maximaal tien procent) moeten stimuleren. Een dag valsspelen kan zelfs gunstig zijn bij een langdurig dieet wanneer de glycogeenvoorraden in de spieren zijn uitgeput en de energievoorziening wordt verminderd.

De psychologische gevolgen moeten ook worden vermeld bij de vraag of een dag vreemdgaan zinvol is of niet. De gastronomische dag helpt sommige atleten en liefhebbers van gewichtsverlies om hun bereidheid tot dieet te behouden. Voor anderen kan een negatief effect worden waargenomen als de Dag van de Misleiding veroorzaakt na een schuldig geweten. Een dag valsspelen kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen met een gezondheidsbewustzijn van reeds bestaande aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes.

Experts raden “cheat-maaltijden” aan in plaats van cheat-dagen

Voor veel atleten en mensen die willen afvallen, dient Cheat Day als een interne beloning om hen gemotiveerd te houden voor een dieet. Voedingsdeskundigen waarschuwen echter voor Fraudedag en de gevolgen voor de gezondheid. Enerzijds zullen degenen die willen afvallen geen baat hebben bij extra gezondheidsvoordelen en anderzijds zouden het moeilijk vinden om zelf af te vallen. Daarom raden experts zoals stertrainer Autum Calabrese in plaats daarvan een “cheat meal” aan. Deze variant is een slanke versie van Cheat Day, waarbij slechts één maaltijd per dag “ongezond” is.

Deskundigen vinden het bijzonder problematisch dat velen die een cheatday besteden aan het volledig oversteken van de zee. Op korte termijn leidt dit tot verhoogde insulinespiegels en hogere energieniveaus, die slechts langzaam weer worden verbruikt. Een ander probleem is dat het lichaam wordt overladen met vetten, koolhydraten en suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel flink stijgt. Op de lange termijn kan een “cheat day” dus leiden tot constipatie en verminderde prestaties. Daarom adviseren voedingsdeskundigen om Schlemmertag niet specifiek in te nemen voor mensen met ernstig overgewicht en mensen die lijden aan diabetes of andere stofwisselingsziekten. Het advies is om op fraudedagen zoveel mogelijk bewust te eten. Zo kunnen calorierijke voedingsmiddelen zoals volle melkchocolade, gummyberen, cakes, donutspiesjes of aardappelen worden vervangen door gezondere alternatieven. Voorbeelden zijn bananen, avocado’s, volkorenbrood en pasta, bonen en zalm.

Regels en tips voor een geslaagde dag van valsspelen

Een zwendeldag vereist altijd wat planning zodat de caloriebalans niet te extreem is. Idealiter zou de cheat-dag moeten worden gepland vóór de dag van de “meest veeleisende” wekelijkse training. Op deze manier kan de energievoorraad worden aangevuld, waardoor het lichaam de training beter aan kan. Bovendien moeten lijners zich bewust zijn van hun negatieve caloriebalans: de calorieën die tijdens de dag van de fraude worden verbruikt, moeten op de andere dagen worden verminderd.

Het mag niet meer zijn dan een wekelijkse cheat-dag om het succes van het dieet op lange termijn niet in gevaar te brengen. Over het algemeen kan Cheat Day worden aanbevolen aan diegenen die consequent hun eigen dieet voortzetten en het hebben “geïnternaliseerd”. Voor beginners die nieuw zijn in hun dieet, kan de verleiding die gepaard gaat met een dag valsspelen overweldigend zijn.

Ook interessant: Slimmers – 4 dagelijkse tips voor gewichtsverlies >>

Video: Even geen dieet – daarom is Cheat Day zo belangrijk

Leave a Reply

Your email address will not be published.