Griepvaccin 2021: hoe effectief is het?

Griepvaccin 2021: hoe effectief is het?

Virale influenza (influenza) is een ernstige ziekte die voor bepaalde groepen mensen bijzonder gevaarlijk kan zijn. Daarom adviseert de Vaste Commissie Vaccinatie (STIKO) van het Robert Koch Instituut mensen met een verhoogd risico op infectie om zich jaarlijks te laten prikken.

Dit bevat

  • mensen boven de 60,
  • zwangere vrouw
  • mensen met eerdere ziekten,
  • bewoners van verpleeg- en verpleeghuizen,
  • en mensen die risico lopen op het werk (zoals medisch personeel).

Het griepvaccin beschermt tegen een ernstig beloop

Hoewel vaccinatie geen 100% bescherming biedt, kan het een ernstig beloop voorkomen. Complicaties zoals longontsteking of een hartaanval kunnen optreden bij de griep, die dodelijk kan zijn – zoals de krachtige griepepidemie van 2017/18 duidelijk heeft gemaakt. De griep heeft in Duitsland naar schatting aan 25.000 mensen het leven gekost. Volgens RKI vallen de meeste griepdoden bij ouderen.

Griepvaccinatie 2021: hoe veilig beschermt het tegen infectie?

Zoals eerder vermeld, biedt het griepvaccin geen 100% bescherming. Bovendien kan de effectiviteit van vaccinatie sterk variëren in individuele seizoenen en ook in individuele virussubtypes of virustypes. Met een goede match van de griepvirussen die met het vaccin circuleren, adolescenten zijn beschermende werking tot 80 procent werd waargenomen. De gemiddelde bescherming gelegen bij gezonde volwassenen tussen 59 en 67 procent. Ouderen hebben een verminderde immuunrespons. Dit betekent dat het griepvaccin minder effectief is. Vaccinatie helpt gemiddeld oudere volwassenen 41 tot 63 procent.

De beste tijd om het griepvaccin te krijgen

De vaccinatie van dit jaar moet idealiter in oktober of november worden gegeven. Maar ook aan het begin van het griepseizoen in januari is het aan te raden je te laten vaccineren. Het griepvaccin biedt voldoende bescherming gedurende het hele griepseizoen. Omdat griepvirussen snel veranderen, wordt een jaarlijkse verlenging aanbevolen.

Griepvaccinatie 2021: Experts waarschuwen voor griepgolf

Volgens Amerikaanse wetenschappers zou in de herfst een griepgolf kunnen dreigen. “Dit jaar heeft een aanzienlijk deel van de bevolking, anders dan gebruikelijk, griep opgelopen en immuniteit verworven”, vertelde Andy Pekosz, hoogleraar microbiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, aan NBC. Het Robert Koch Instituut is terughoudend met het maken van schattingen van de griepgolf in Duitsland. Op verzoek van Uitgeversnetwerk Duitsland Hij zei: “Men weet niet wanneer en in welke mate de wereldwijde verspreiding van het griepvirus zal worden hervat en welk virus of welke subtypes zich daarna zullen verspreiden.”

Meer over het onderwerp: Griep – komt de griepgolf in de herfst?

Bronnen: rki.de, impfen-info.de/grippe

Leave a Reply

Your email address will not be published.