Griepvaccinatie: deze bijwerkingen kunnen optreden

Griepvaccinatie: deze bijwerkingen kunnen optreden

In Duitsland overlijden jaarlijks vele duizenden mensen aan de gevolgen van griep. Als de cursus ernstig is, kunnen zieke mensen longontsteking krijgen, wat kan leiden tot de dood. Vooral ouderen boven de 60, zwangere vrouwen, mensen met eerdere ziekten of bewoners van verpleeg- en verpleeghuizen lopen een verhoogd risico om ziek te worden. Voor deze personen beveelt het Robert Koch Instituut (RKI) Permanent Comité voor Vaccinatie (STIKO) de jaarlijkse griepvaccinatie aan, die in oktober of november moet worden gegeven. Maar ook aan het begin van het griepseizoen in januari is het aan te raden je te laten vaccineren. Het griepvaccin biedt voldoende bescherming gedurende het hele griepseizoen. Aangezien griepvirussen zeer snel veranderen, wordt een jaarlijkse verlenging aanbevolen. Hoe meer mensen ingeënt zijn, hoe kleiner de kans dat het griepvirus zich verspreidt.

Griepvaccinatie: deze vaccinatiereacties treden op

Het griepvaccin wordt als goed verdragen beschouwd. Verschillende onderzoeken hebben geen verhoogd aantal ernstige reacties als gevolg van vaccinatie gevonden. Het stimuleren van de lichaamseigen afweer na vaccinatie kan echter leiden tot vaccinatiereacties. Symptomen zijn onder meer:

  • Roodheid of zwelling op de injectieplaats
  • Pijn in de gevaccineerde hand
  • Verkoudheidssymptomen zoals koorts, koude rillingen of zweten, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- of lichaamspijn
  • Mensen die zijn gevaccineerd met een levend, verzwakt griepvirusvaccin, kunnen een verstopping of loopneus krijgen.

Deze vaccinatiereacties verdwijnen na een dag of twee vanzelf en zijn meestal ongevaarlijk. Onmiddellijke allergische reacties komen slechts in zeer zeldzame gevallen voor.

Griepvaccinatie: allergiepatiënten moeten dit weten

Iedereen met een medisch vastgestelde allergie voor kippeneiwit mag alleen worden gevaccineerd in een omgeving waar medisch toezicht en onmiddellijke behandeling mogelijk is, of moet een kippeneiwitvrij griepvaccin krijgen, speciaal gekweekt voor mensen met allergieën.

Leave a Reply

Your email address will not be published.