Helpt joggen op een lege maag?

Helpt joggen op een lege maag?

Afvallen: helpt joggen op een lege maag?

Theoretisch klinkt het in eerste instantie redelijk dat we met nuchtere training gemakkelijker onze vetreserves kunnen bereiken en efficiënter kunnen verbranden. Als we ongeveer vijf uur of langer geen vast voedsel en dus energie hebben gegeten, dan is het van ons glycogeen opslag zo goed als leeg. Dit zijn de voorraden koolhydraten in de lever en spieren die ons tijdens lichamelijke activiteit van energie op korte tot middellange termijn voorzien. Als ze uitgeput zijn, wordt het lichaam gedwongen om vetzuren te mobiliseren en te gebruiken om de plant te laten functioneren. Dit traint de vetstofwisseling, maar verbrandt niet meer calorieën dan reguliere trainingen. En calorie balans beslist aan het eind van de dag of we onze vetten op de lange termijn zullen afbreken of niet. Bij een calorietekort maakt het lichaam gebruik van onze vetreserves om energie te produceren – of we nu sporten op een lege maag, twee uur eerder iets hebben gegeten of helemaal niet sporten.

Joggen op een lege maag: voor- en nadelen

Als trainen op een lege maag geen voordeel biedt ten opzichte van reguliere training op het gebied van vetverlies en gewichtsverlies, wat doet het dan? Een goede en terechte vraag, waarvan delen nog niet definitief wetenschappelijk zijn opgehelderd. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat sporten op een lege maag de volgende voordelen kan hebben. Dan leggen we de mogelijke nadelen uit.

De voordelen van nuchtere training

  • Vet metabolisme traint, wat de uithoudingsprestaties (licht) verbetert
  • insuline gevoeligheid is volgens onderzoeken verhoogd, wat mogelijk het risico op diabetes type 2 zou kunnen verminderen
  • Langere maaltijdpauzes stimuleren het lichaam autofagie die het immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen

Nadelen van nuchtere training

  • Onervaren mensen kunnen problemen met de bloedsomloop hebben door gebrek aan energie (Verwondingsgevaar!)
  • Het is alleen geschikt voor matige training, omdat gebrek aan energie leidt tot prestatievermindering tijdens intensievere training.

Leave a Reply

Your email address will not be published.