Helpt tegen stress

Helpt tegen stress

Of het nu gaat om meditatie, regelmatige lichaamsbeweging of een gezond dieet – er zijn veel manieren en middelen om met stress om te gaan. Maar alleen de juiste buikademhaling kan ons helpen meer ontspannen te zijn. We ademen elke dag 10.000 liter lucht in en uit. In de regel inhaleren we echter heel oppervlakkig en heel weinig in de buik.

Rode bloedcellen nemen zuurstof op via de longcellen, die vervolgens via de bloedbaan door het lichaam reizen. Als het te weinig zuurstof krijgt, zal het er automatisch een activeren alarmtoestand in het lichaam behalve. Om dit zuurstofgebrek te compenseren, verhoogt het lichaam automatisch de ademhalingsfrequentie en bloeddruk. Deze versnelde ademhaling vereist echter meer energie van ons lichaam en is niet zonder gevolgen voor de gezondheid: we zijn vermoeider, gestrest en meer gestrest. Ziekten zoals zwaarlijvigheid, cardiovasculaire aandoeningen en depressie worden ook begunstigd door deze aandoening.

Buikademhaling voorziet je lichaam van meer zuurstof

Diepere buikademhaling helpt. Het biedt veel gezondheidsvoordelen: het zorgt ervoor dat we meer lucht inademen en zo ons lichaam van meer zuurstof voorzien. Dit beschermt ons cardiovasculaire systeem, beschermt onze spieren en ontspant het hele lichaam. Vooral in stressvolle situaties moet je bewust in je buik ademen om te kalmeren. Sommige houdingen, zoals hurken, maken het moeilijk om te ademen.

Zo werkt een diepe buikademhaling

Meestal inhaleren we alleen in onze maag als we slapen. In de eerste levensjaren als baby en als kind zijn ze totaal verschillend en ademen we automatisch diep in onze maag in. Naarmate we ouder worden en meer stress ervaren, verandert de manier waarop we ademen.

Om buikademhaling opnieuw te leren en bewust te gebruiken, moet je het doen oefening volgen: Ga liggen en buig je benen lichtjes zodat je voeten plat op de grond staan. Om de ademhalingsbewegingen nauwkeurig te voelen, kun je het beste één hand op je buik leggen. Adem diep in door je neus zodat je maag naar boven opzwelt. Terwijl je uitademt, ga je weer rechtop staan. Doe buikademhaling gedurende ongeveer twee tot drie minuten. Als u merkt dat u zich duizelig voelt na een paar keer diep ademhalen, komt dit door de verhoogde toevoer van zuurstof. De duizeligheid zou snel moeten verdwijnen. Herhaal deze oefening regelmatig om geleidelijk aan de buikademhaling te wennen. Probeer jezelf er in het dagelijks leven regelmatig aan te herinneren om diep in je maag te ademen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.