Advertisement

Hoe caloriearm te eten?

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Naast vetten en eiwitten behoren koolhydraten tot de macronutriënten. Koolhydraten met een korte keten leveren ons snel energie, maar worden ook beschouwd als dikmakers.

Een koolhydraatarm dieet heeft als doel om minder koolhydraten te consumeren. Daarom is het Brood, aardappelen, pasta, rijst, snoep en suikerhoudende dranken taboe. Het doel hierachter: Met behulp van een koolhydraatarm dieet moet het vetverlies worden versneld. Als er niet genoeg koolhydraten zijn om energie te leveren, verbruikt het lichaam andere bronnen en valt het terug in zijn vetreserves. Dit dieet is vooral populair voor het bereiken van snelle gewichtstoename.

Voordelen van een koolhydraatarm dieet

Als we enkelvoudige koolhydraten eten, bijvoorbeeld in de vorm van witte bloemproducten, stijgt de bloedsuikerspiegel en komt er insuline vrij. Het hormoon transporteert suiker naar de cellen. Voortdurende afgifte of te veel insuline kan je op den duur ziek maken: Mogelijke gevolgen zijn diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

Daarnaast beïnvloedt insuline de vetstofwisseling en remt het de vetafbraak. Het nadeel: hoe sneller onze bloedsuikerspiegel stijgt, hoe lager deze weer daalt – dus het verlangen naar voedsel is bijna onvermijdelijk.

Hoe ziet een koolhydraatarm maaltijdplan eruit?

Met een koolhydraatarm dieet verlaag je je koolhydraatgehalte. In gematigde vorm mag maximaal ongeveer 45 procent van de totale energie-inname in de vorm van koolhydraten worden verstrekt. Groenten zijn een belangrijk onderdeel van je koolhydraatarme dieet. De caloriearme varianten zijn bladgroenten, courgette, broccoli, champignons, tomaten en paprika’s. Zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, maïs en pastinaak moeten worden vermeden. Bij fruit is de situatie anders: sommige soorten hebben een hoog fructosegehalte. Deze omvatten bananen, peren, druiven, dadels en vijgen. Rassen met een laag fructosegehalte en daarom populair in koolhydraatarme diëten zijn onder andere bessen, abrikozen, sinaasappels, kiwi’s, papaja’s en watermeloenen.

Tip: Als je moeite hebt met het vermijden van koolhydraten, kun je kleine hoeveelheden pseudogranen eten zoals quinoa, amarant of boekweit of peulvruchten gebruiken zoals kikkererwten of bonen.

Degenen die weinig koolhydraten eten, moeten hun eiwitgehalte verhogen om spierafbraak te voorkomen. Daarnaast worden eiwitten beschouwd als gezonde vulstoffen die je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Afhankelijk van hoeveel je beweegt, zou je per lichaamsgewicht 0,9 tot 2 gram eiwit moeten consumeren. Eet eiwitrijk voedsel, zoals vis en gevogelte, vooral ‘s avonds. Dankzij het eiwit wordt de stofwisseling gestimuleerd en daardoor wordt de vetverbranding ‘s nachts verhoogd.

Er is nog steeds een wijdverbreide misvatting dat je vet moet vermijden bij een koolhydraatarm dieet. Gezonde vetten zijn essentieel. Omdat onverzadigde vetzuren het lichaam ondersteunen bij de opname van vitamines en een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Goede leveranciers zijn olijfolie, vette vis, noten en zaden.

Ook interessant: Low Carbs – Vermijd deze typische fouten >>

Koolhydraatarm maaltijdplan voor 3 dagen:

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.