Hoe gevaarlijk is de nieuwste variant van het coronavirus?

Hoe gevaarlijk is de nieuwste variant van het coronavirus?

De micronvariant (B.1.1.529) werd op 24 november in Zuid-Afrika ontdekt na een ongebruikelijk hoge toename van het aantal gevallen in en rond Johannesburg. In Duitsland werden op 27 en 28 november de eerste gevallen van micron geregistreerd bij reizigers die terugkeerden uit Zuid-Afrika. Ondertussen zijn in dit land vier gevallen van micron duidelijk vastgesteld, terwijl er nog eens acht worden vermoed. Dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe mutatie in het virus.

Omikron: Hoe gevaarlijk is de nieuwste variant van het coronavirus?

Vanwege de snelle verspreiding in Zuid-Afrika en nu in minstens 17 andere landen, waaronder 12 Europese, kan worden verwacht dat de Omicron-variant zeer besmettelijk is. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) is de verantwoordelijke hiervoor waarschijnlijk: hoog aantal mutaties in het spike-eiwit – Er zijn ongeveer 30 veranderingen gevonden ten opzichte van het oorspronkelijke virus. Omdat deze onder andere voorkomen in gebieden van het eiwit die geassocieerd zijn met verbeterde transmissie en wat bekend staat als immunodeficiëntie, verwachten experts dat Omikron aanzienlijk besmettelijker zou en zou ook gemakkelijker kunnen worden overgedragen op degenen die zijn hersteld en op degenen die zijn ingeënt. In Zuid-Afrika is bijna driekwart van de gemelde nieuwe infecties te vinden in Omicron. Eerdere gegevens waren voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 26 november aanleiding om Omicron te classificeren als een zogenaamde zorgwekkende virusvariant (“Variatie van angst”).

Omdat de stand van de gegevens nog zeer beperkt is, kan op dit moment niet worden gezegd of de Omicron gevaarlijker is dan de voorheen dominante Delta-variant. Dit vereist verder klinisch en epidemiologisch onderzoek. Geen van de Duitse terugkeerders die besmet waren met de micron hoefde immers behandeld te worden – er werden milde ziektes gemeld. Iedereen was gevaccineerd. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) schat het risico van Omicron echter als hoog tot zeer hoog in en speculeert dat de nieuwe variant Delta binnen enkele maanden ook in Europa zou kunnen inhalen.

Beschermt vaccinatie tegen microns?

Vanwege mutaties in de spike-eiwitplaatsen die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde immuunlekkage, is er momenteel grote bezorgdheid dat eerdere vaccins minder effectief zouden kunnen zijn tegen Omicron. Het is echter nog niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk het geval is. In een interview met ZDF vandaag suggereerde viroloog Christian Drosten echter dat vaccins ook beschermen tegen micron: “Volgens de huidige beoordeling moet men ervan uitgaan dat de beschikbare vaccins in de eerste plaats zullen blijven beschermen.” Daarom is het volgens Drosten vaccinaties nog belangrijker om de vaccinatiegraad te verhogen en de distributie van boostervaccins voort te zetten”.

Het Biontech-vaccin tegen Omicron is mogelijk nog steeds effectief

Uit een onderzoek van het Africa Health Research Institute in Zuid-Afrika bleek dat het Biontech/Pfizer-vaccin iets minder bescherming zou kunnen bieden tegen de nieuwe coronavirus-omicronvariant. Aanleiding voor deze hypothese is de constatering dat de uitroeiing van de micron door het Biontech-vaccin minder effectief is dan bij eerdere varianten van het coronavirus. EEN lager niveau van neutraliserende antilichamen Het kan een lagere immuunbescherming betekenen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Want naast antistoffen is het ook: Immuungeheugen van T-cellen en B-cellen verantwoordelijk voor de verdediging tegen het coronavirus. De hoofdauteur van het onderzoek, Alex Sigal, is van mening dat Omicron niet volledig immuun is voor het vaccin en dat een volledige vaccinatie daarom nog steeds effectief is. Ugur Sahin, mede-oprichter van Biontech, vertelde spiegel.de ook dat “een boostervaccin voldoende bescherming kan bieden tegen een ziekte van welke ernst dan ook die wordt veroorzaakt door de omicron-variant.”

Herkennen sneltesten en PCR-testen de ommicron-variant?

Gelukkig blijkt ook met huidige en gangbare sneltesten en PCR-testen een infectie met de omicron-variant aantoonbaar. Viroloog Sandra Ciesek plaatste op Twitter dat conventionele antigeentests van verschillende fabrikanten Omikron met succes hebben geïdentificeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.