Hoe zit het met de nieuwe Corona-variant?

Hoe zit het met de nieuwe Corona-variant?

Een paar dagen geleden rapporteerde een onderzoeksteam van de Universiteit van Cyprus onder leiding van professor Leondios Kostrikis genomische gegevens van een variant van COVID-19 die naar verluidt onlangs door het team in het wetenschappelijke netwerk GISAID was ontdekt. De hoogleraar moleculaire virologie en zijn team ontdekten 25 gevallen van corona-variatie genaamd “Deltakron”. Deltakron combineert naar verluidt eigenschappen van de bekende Delta-variant met de huidige, snelgroeiende Omicron-variant. Deltakron zou een punt van zorg kunnen zijn als de variant net zo besmettelijk zou zijn als Omicron en tegelijkertijd de ernstigste ziekten van de Delta-variant zou veroorzaken.

Deltakron: Internationale experts twijfelen aan het bestaan ​​ervan

In navolging van het aanvankelijke media-enthousiasme voor de vermeende nieuwe variant van het virus, geven steeds meer virologen en experts commentaar op de resultaten van het onderzoek uit Cyprus. Veel experts schrijven de 25 sequentiegevallen met gemengde eigenschappen van de delta- en micronvarianten toe aan laboratoriumfouten. Het is mogelijk dat het team onder leiding van professor Kostrikis per ongeluk monsters van een delta-stam heeft geïnfecteerd met een micron tijdens de sequentiebepaling van het coronavirusvirus. De internationale onderzoeksgemeenschap wil de werkwijze van het Cypriotische onderzoeksteam niet bekritiseren. Deskundigen wijzen er echter op dat dergelijke kruisbesmetting kan optreden in laboratoria voor sequentiebepaling.

De belangrijkste indicatie voor experts bij het beoordelen van de “nieuwe” variant van Deltakron is het exacte punt in het genoom van het virus dat door mutaties zou zijn aangetast. Onderzoekers uit Cyprus hebben micronmutaties geïdentificeerd op een bepaald punt in het genoom van een Delta-stam die bekend staat om zijn onjuiste sequentiebepaling. Volgens experts wijst alles dus op een sequentiefout als gevolg van geïnfecteerde monsters.

Omicron blijft zeer besmettelijk

Over een paar weken zal duidelijk zijn of Deltakron echt bestaat. Tot die tijd kunnen berichten over de nieuwe camouflagecombinatie alleen onder voorbehoud worden bekeken. Ondertussen blijft de momenteel ongecontroleerde micronvariant evolueren om de dominante variant van het virus te worden. Het is al in de VS en het VK. Naar verwachting wordt Omikron binnenkort ook in Duitsland de dominante variant. In dit land loopt het dagelijkse aantal besmettingen nu weer snel op. De reden hiervoor is de snelle verspreiding van de micron. De variant is besmettelijker dan Delta of Alpha, maar lijkt volgens de huidige stand van de kennis een milder ziekteverloop te veroorzaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.