Hoesten met slijm: deze 5 tips helpen je

Hoesten met slijm: deze 5 tips helpen je

Wie weet niet: Het begint met een licht gekrabde keel en binnen een paar dagen lig je in bed, zoals altijd hees, de ene thee na de andere te drinken en dik slijm uit je longen op te hoesten. Al snel rijst de vraag: wat helpt hierbij? We zullen het je vertellen.

Hoesten met slijm: mogelijke oorzaken

In tegenstelling tot droge of onproductieve hoest, verwijdert de zogenaamde productieve hoest het slijm uit de luchtwegen. Dit symptoom is typerend voor verschillende ziekten en dient ons lichaam om ziekteverwekkers en ziektekiemen uit onze luchtwegen te verwijderen. Maar ontstekingen, zoals bij sommige chronische ziekten of chronisch roken, kunnen de slijmproductie stimuleren en hoesten veroorzaken. Hoesten met sputum kan de volgende oorzaken hebben:

  • een verkoudheid
  • Acute of chronische bronchitis
  • Virale infectie
  • griep
  • astma
  • Roken
  • longinfectie
  • COPD

Suggestie: Als u regelmatig of gedurende langere tijd hoest met sputum, moet u zeker uw arts raadplegen om ernstige oorzaken uit te sluiten of snel met de behandeling te beginnen.

5 tips voor hoestslijm

1. Laxeermiddelen

Laxeermiddelen – ook slijmoplossend wordt genoemd – zijn medicijnen die het slijm verdunnen en zo de evacuatie van de luchtwegen vergemakkelijken. In tegenstelling tot de hoestonderdrukkers – de zogenaamde antitussiva – onderdruk de hoest niet, maar ontspan alleen het aanhoudende en stroperige slijm in de luchtwegen. Hoestonderdrukkende middelen (bijv. codeïne), waarvan sommige zeer krachtig zijn en gepaard gaan met het risico op verslaving, worden aanbevolen door Duitse Vereniging voor Longziekten en Ademhalingsgeneeskunde (DGP) alleen voor kinkhoest of ondraaglijke droge hoest. Bij bronchitis en een lichte hoest zonder veel ongemak adviseert DGP expliciet het gebruik van alleen slijmoplossers of het gebruik van kruidenpreparaten.

2. Kruidensupplementen

Hoewel kruidengeneesmiddelen schuldig blijven aan het leveren van bewijs van werkzaamheid voor bepaalde ziekten, zijn de zogenaamde fytotherapeutisch Bewezen effectief in acute hoestsituaties om zowel de intensiteit als de duur van de hoest te verminderen. Bijvoorbeeld de Duitse Vereniging voor Longziekten en Ademhalingsgeneeskunde (DGP) in hun richtlijnen voor de diagnose en behandeling van volwassen patiënten met hoest met kruiden combinatie preparaten een van klimop en tijm of primula en tijmwortel hoge efficiëntie, vooral bij acute bronchitis. Even effectief zijn eucalyptuspesticiden zoals myrtol of cineole (bijv. GeloMyrtol forte of Soledum forte), waarvan is aangetoond dat ze net zo effectief zijn als medicinale mucolytica en het ophoesten vergemakkelijken. De effectiviteit is echter alleen bewezen voor de respectievelijke formuleringen – niet voor de individuele planten zelf.

Video: Hoesten en heesheid – u moet deze 5 tips kennen

Leave a Reply

Your email address will not be published.