Advertisement

Hooggevoeligheid – de signalen herkennen en ermee leren omgaan

Zijn er te weinig mensen om je heen of ben je gek op straatlawaai, zwaailichten of een combinatie hiervan tegelijk? Of ontmoet je andere mensen en begrijp je meteen hun emotionele toestand? Dan kan het zijn dat je erg gevoelig bent. Maar wat is dit precies?

Hooggevoeligheid – hoe herken je het?

De Amerikaanse psychologe Elaine Aron bedacht in de jaren negentig de term hoogsensitiviteit. ongeveer 20 procent van de bevolking is extreem kwetsbaar, nemen daarom prikkels uit de omgeving intenser waar dan anderen. Volgens de psycholoog is hooggevoeligheid geen ziekte, maar een speciaal soort Stimuleringsverwerking in het zenuwstelsel. Het is eerder een karakteristiek karakter dat de getroffenen niet kunnen elimineren.
De getroffenen reageren b.v. B. gevoelig voor geluiden en geuren, evenals voor licht. Ze hebben snel last van zintuiglijke overbelasting, bijvoorbeeld als er constant lawaai is, mensen met elkaar praten en dan gaan de telefoons. Anderen daarentegen worden gestrest door de drukte bij concerten of bij het winkelen. Tegelijkertijd zijn zeer gevoelige personen bijzonder gevoelig en gevoelig met een hoge mate van empathie, omdat ze de stemming van andere mensen sneller kunnen begrijpen.

in de in het dagelijks leven en in de samenleving Zeer gevoelige mensen ervaren vaak onbegrip of soms zelfs afwijzing omdat ze dingen anders waarnemen dan buitenstaanders of andere behoeften hebben in bepaalde situaties. Volgens Aron zou het kunnen komen door de culturele attitudes van westerse landen dat de gevoeligheid nog steeds als iets negatiefs wordt beschouwd.

Mogelijke tekenen van hooggevoeligheid

 • sterkere perceptie van pijn

 • Geluiden, geuren of felle lichten worden als vervelend of ondraaglijk ervaren

 • Neiging tot uitputting en overbelasting
 • Diligence, consciëntieusheid, nauwgezetheid b.v. B. na voltooiing van het werk
 • perfectionisme
 • Afkeer van conflicten, voorkeur voor harmonie
 • Multitasken is moeilijk
 • de neiging om alleen te zijn
 • Neiging tot bedachtzaamheid en introversie
 • nervositeit
 • Experimentele stress en nervositeit, b.v. B. wanneer anderen je aan het werk zien
 • grotere gevoeligheid
 • nogal introvert als extravert gedrag
 • intense creativiteit
 • hoge opwinding
 • sterke gevoeligheid voor de stemmingen van andere mensen

Hoe meer van deze symptomen op u van toepassing zijn, hoe groter de kans dat u bijzonder gevoelig bent. De symptomen kunnen echter in ernst variëren.

Oorzaken van hooggevoeligheid

in de Hooggevoeligheid is geen ziekte, maar eerder een persoonlijkheidstrek, die erfelijk is. kinderen, een Mensen die vatbaar zijn voor een hoge gevoeligheid hebben meer kans om deze eigenschap te ontwikkelen wanneer ze meer worden blootgesteld aan bepaalde omgevingsstimuli.

De onderzoekers gebruikten MRI-scans om naar verschillende delen van de hersenen van zeer gevoelige mensen te kijken en ontdekten dat een grotere activering van de eilandjescortex zichtbaar was. Een deel van de hersenen – ook “zetel van bewustzijn” genoemd – geassocieerd met de verwerking van verschillende zintuiglijke prikkels. Door Door patroonactivering in de hersenen konden de onderzoekers vaststellen dat zeer gevoelige mensen positieve, maar ook negatieve emoties van anderen beter kunnen waarnemen dan de gemiddelde persoon.

Diagnose met hoge gevoeligheid

Aangezien overgevoeligheid geen ziekte is, worden de exacte naam en het bestaan ​​van het fenomeen onder wetenschappers betwist. Het lijdt geen twijfel dat mensen in principe heel verschillend kunnen reageren op prikkels.
Voor de diagnose van hooggevoeligheid, a vragenlijst gebruikt, die wordt aangevuld met zelfbeschrijvingen van de betrokkene. Het document is gebaseerd op het voorbeeld van onderzoeker Elaine Aron. Het nadeel van deze variant is het risico op verwarring met andere psychische aandoeningen, zoals angststoornissen. Omdat het onderzoek naar dit onderwerp echter nog in de kinderschoenen staat, is er nog geen geschikt alternatief.

De hoge gevoeligheidstest

Om de hooggevoeligheid te bepalen, ontwikkelde Elaine Aron een test waarbij mensen overeenkomstige mate van overeenstemming voor 27 uitspraken zoals “sterke prikkels zoals harde geluiden of chaotische taferelen storen me enorm.” De test kan worden onderverdeeld in drie delen:

 1. Het eerste element is gemakkelijke prikkelbaarheid, die wordt gekenmerkt door het feit dat het snel wordt overspoeld door interne en externe vereisten.
 2. De tweede component, esthetische gevoeligheid, beschrijft de gevoeligheid voor prikkels.
 3. De derde component, de lage waarnemingsdrempel, komt tot uiting in een zintuiglijke prikkel die bij prikkels van buitenaf als onprettig wordt ervaren.

Omgaan met hooggevoeligheid

Voor een vreemde kunnen mensen met een hoogsensitiviteit als complex en niet-sociaal worden beschouwd. Deze eigenschap is echter niet alleen een vloek, maar kan ook een zegen zijn als er op de juiste manier mee wordt omgegaan.

aanvaarding

Allereerst: Accepteer de hooggevoeligheid en het feit dat je je anders voelt en reageert dan anderen. Afhankelijk van je gevoeligheid moet je tijd voor jezelf nemen en rusten zonder volledig geïsoleerd te raken van anderen. Een gezonde middenweg is de beste oplossing.

Liefde voor jezelf
Leren van jezelf te houden gebeurt niet van de ene op de andere dag, het kost tijd en continuïteit. In plaats van te proberen je te conformeren aan de regels van de samenleving en je emoties te verlagen, moet je leren je karaktereigenschappen te accepteren en ervan te houden. Hoewel het in het begin misschien moeilijk is, zijn de zintuigen geen zwakte om je voor te schamen, ze zijn slechts een deel van wie je bent.

Laat je hoofd rusten
Veel zeer gevoelige mensen denken en analyseren veel. Beweging is nodig om de hersenen te laten rusten. Beweeg daarom regelmatig, doe aan yoga of maak elke dag minimaal één rustwandeling.

Omgaan met hooggevoeligheid

Er wordt gezegd dat degenen die steeds stressvollere situaties vermijden, nog gevoeliger worden. In plaats van je te verstoppen in je eigen vier muren, moet je je schandalen het hoofd bieden zonder jezelf te overbelasten. Ga bijv. Ga bijvoorbeeld naar een feestje of doe iets dat je blootstelt aan je prikkels. Trakteer uzelf dan op een pauze en een pauze. Hierdoor leren het lichaam en de psyche beter met dergelijke situaties om te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement