Influenza- en coronavirusvaccinatie: hoe nuttig is het?

Influenza- en coronavirusvaccinatie: hoe nuttig is het?

Wanneer het regent en het buiten koud is, is het griepseizoen geopend en zijn de griepvirussen in een hoogseizoen. Het slijmvlies, verzwakt door de koude en droge verwarmde lucht, heeft niet veel meer om de indringers te weerstaan ​​en je hebt al griep of verkoudheid opgelopen. In tegenstelling tot een gewone verkoudheid, kan de seizoensgebonden virale griep, ook wel griep genoemd, erg gevaarlijk zijn. Vooral wie in één? risicogroep wordt gehoord, dus wordt hem gevraagd om elk jaar het griepvaccin te krijgen.

Hoe werkt het griepvaccin?

Griepvaccinatie is de zogenaamde actieve vaccinatie. Hier komt er een levend vaccin voor gebruik. Dit betekent dat de werkzame stof griepvirussen bevat. Wel in verzwakte vorm. Als het aan het menselijk lichaam wordt gegeven, herkent het menselijke immuunsysteem de indringer en versterkt het zijn verdediging. Aangezien de virussen in de spuit echter verzwakte exemplaren zijn, is er geen reëel risico. Tijdens de vaccinatie kunnen enkele dagen later echter milde griepverschijnselen optreden, die na enkele dagen verdwijnen.

Het voordeel van deze manier van vaccineren is dat het lichaam het virus herkent als een antigeen en antilichaam vormen. Het immuunsysteem slaat het patroon van deze cellen op zodat het indien nodig op elk moment toegankelijk is.

Griepvaccinatie: welke werkzame stof heb ik nodig?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt jaarlijks vast welke van deze verzwakte griepvirussen (zie uitleg hierboven) gebruikt worden voor het griepvaccin. De afgelopen jaren circuleren er vier verschillende griepvirusstammen, twee stammen A en twee stammen B. In het vaccin zijn tot nu toe in de regel drie verschillende typen griepvirus gebruikt. Omdat echter veel mensen werden verdacht van het krijgen van griep, ondanks dat ze waren ingeënt, zijn er sinds 2013 vaccins beschikbaar tegen vier soorten virus. Viervoudige griepvaccinatie daarom is het gericht tegen alle vier de rassen en zou het daarom een ​​uitgebreidere bescherming moeten hebben. STIKO adviseert nu viervoudige griepvaccinaties. Of de kosten hiervan echter voor rekening van de wettelijke zorgverzekeraar komen, wordt waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar besloten.

Influenza- en coronavirusvaccinatie: waar moet u aan denken?

Vooral tijdens de coronaviruspandemie bevelen STIKO en het Robert Koch Institute aan dat mensen die risico lopen zich te laten vaccineren tegen griep. De vaccindoses stegen vorig jaar tot 25 miljoen – vorig jaar waren er ongeveer 16,5 miljoen vaccindoses. Door contactbeperkingen en hygiënemaatregelen was er vorig jaar geen griepuitbraak. De angst van artsen en wetenschappers dat er mogelijk hoge infecties of zelfs dubbele infecties zijn, is niet geverifieerd.

als de Wereld Amerikaanse onderzoekers waarschuwen voor een griepepidemie dit jaar, omdat er geen immuniteit kon worden ontwikkeld vanwege de weinige griepgevallen vorig jaar. Microbioloog Hensley raadt u aan om u te laten vaccineren.

Meer hierover: Komt de griepgolf in de herfst? Experts waarschuwen >>

Het verschil tussen actieve en passieve vaccinatie

Actieve vaccinatie gebeurt dus a permanente immunisatie aangekomen. Integendeel, de passieve vaccinatie, worden antilichamen direct toegediend. Deze methode werkt sneller, maar het heeft geweldige Nadeel: Omdat het immuunsysteem het allergeen zelf niet op deze manier heeft herkend, is het later niet in staat om de corresponderende antistoffen zelf aan te maken. Bij beide vaccinatiemethoden wordt echter elk jaar een nieuw vaccin aanbevolen, omdat de virussen zich kunnen aanpassen en elk jaar in een andere vorm verschijnen. Omdat het risico van deze virussen vooraf moeilijk in te schatten is, is een zgn boostervaccinatie essentieel.

Wanneer moet ik me laten vaccineren?

Het lichaam heeft enige tijd nodig om antistoffen te vormen. Gemiddeld duurt het ongeveer twee weken voordat de vaccindoses volledig zijn ingesteld. Het is daarom aan te raden om je vooraf in te schrijven Oktober of november griep te verzorgen. Raadpleeg indien mogelijk een arts voor vaccinatie vóór het griepseizoen, dat loopt van december tot april. We mogen ook niet vergeten dat vaccinatie alleen beschermt tegen griep. Het actieve ingrediënt is nutteloos tegen andere virussen of zelfs bacteriën.

Aanbevelingen Vaccinatiecommissie: Wie moet worden gevaccineerd?

De griep wordt vaak onderschat. Ze kan Indien onbehandeld, kan dit leiden tot longontsteking of zelfs de dood. In feite is de schijnbare onschadelijkheid van de griep te wijten aan het feit dat het vaak wordt afgedaan als een milde verkoudheid. Toch overlijden er elk jaar mensen aan de griep. Op een bepaald moment in de griep waren er maar liefst 30.000 doden in Duitsland.

Daarom beveelt het Permanent Vaccinatiecomité (STIKO) vaccinatie aan aan iedereen die het risico loopt om de ziekte te ontwikkelen risicogroep behoren. Een risicogroep omvat degenen van wie het immuunsysteem is verzwakt:

 • mensen ouder dan 60 jaar
 • kinderen
 • Mensen die te maken hebben met cliënten of patiënten, zoals medewerkers in ziekenhuizen, verpleeghuizen, kleuterscholen of supermarkten
 • chronische patiënten (bijvoorbeeld met diabetes, astma of immuundeficiëntie)
 • mensen met een allergie
 • Zwanger vanaf de 4e maand

Zwangere vrouwen die verkouden zijn, hebben meer kans op complicaties zoals longontsteking als gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Ook kan het voorkomen dat het ongeboren kind in de baarmoeder door de infectie in zijn ontwikkeling wordt gestoord. STIKO raadt daarom vaccinatie aan aan alle gezonde zwangere vrouwen vanaf de vierde maand van de zwangerschap. Zwangere vrouwen met chronische ziekten moeten eerder worden gevaccineerd. Verschillende onderzoeken hebben tot nu toe betrouwbaar bewijs kunnen leveren dat het vaccin geen risico vormt voor de moeder of het kind. Omgekeerd – terwijl zuigelingen pas vanaf de zesde maand kunnen worden gevaccineerd, wordt de werkzame stof tijdens de vaccinatie ook aan het ongeboren kind gegeven. Als gevolg hiervan draagt ​​het al de antilichamen en is het immuun. Het farmaceutisch bedrijf GalxoSmithKline adviseert mensen die overgevoelig zijn voor de bestanddelen van een vaccin niet te vaccineren of te vaccineren met een alternatief vaccin. In geval van ziekte met koorts en acute infecties moet de vaccinatie worden uitgesteld tot een latere datum.

Griepvaccinatie: bijwerkingen

Het griepvaccin wordt meestal goed verdragen. Ironisch genoeg zijn de mogelijke bijwerkingen van bescherming tegen de griep: griep symptomen hoe:

 • pijn in het lichaam
 • koude rillingen of zweten
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • Catarre

Bovendien kan er af en toe roodheid of zwelling op de prikplaats zijn. Dergelijke vaccinatiereacties verdwijnen echter na korte tijd. Er zijn ook onderzoeken die moeten bewijzen dat er meer bijwerkingen zijn. Vaccinatie zou bijvoorbeeld het risico op een hartinfarct of het risico op trombose moeten vergroten. Ook het kwikgehalte van het actieve ingrediënt wordt herhaaldelijk bekritiseerd. De STOK maar bijvoorbeeld ook de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC dringt erop aan vaccinaties aan te bevelen voor risicogroepen.

Griep – hardnekkige mythen en feiten

Er zijn een veelvoud van mythenverband met het griepvaccin. Omdat de echte griep een ernstige ziekte is, is het belangrijk om de feiten te kennen om de mythes te ontkrachten.

“Het griepvaccin maakt me erg ziek!”
Is dat echt zo? Of waarom kan dit niet? De video presenteert hardnekkige mythes over het griepvaccin en onderzoekt hun ware inhoud. Legt uit waarom de echte griep (griep) geen gewone verkoudheid is, waarom antibiotica niet effectief zijn tegen griep en waarom de griep niet alleen voor ouderen gevaarlijk kan zijn. Deze en andere grieptips zullen u helpen begrijpen waarom het zinvol is om de griepprik te halen.

In het geval van het echte griepvirus voelen degenen die besmet zijn het plotseling ziek, klagend over hoge koorts en ernstige hoofdpijn en pijn in het lichaam. Er is angst voor complicaties zoals longontsteking of ontsteking van de hartspier, die ernstig kan zijn. Hoewel een verkoudheid meestal binnen een paar dagen aanzienlijk verbetert, kan het lang duren voordat de griep zich ontwikkelt.

De Vaste Vaccinatie Commissie (STIKO) adviseert vaccinatie voor mensen ouder dan 60 jaar, zwangere vrouwen en mensen van alle leeftijden met onderliggende ziekten zoals b.v. B. chronische longziekte, hart- en vaatziekten, diabetes of immuundeficiëntie.

Ook interessant: dr. Heinz-Wilhelm Esser, specialist interne geneeskunde, longgeneeskunde en cardiologie, beantwoordt vragen over griep en coronavirusperiode >>

Video: Griepvaccinatie verkleint risico op coronavirus

Leave a Reply

Your email address will not be published.