Kan ik sporten, zelfs als ik verkouden ben?

Kan ik sporten, zelfs als ik verkouden ben?

Hoewel de keel gemakkelijk wordt bekrast of de hoofdpijn zich uitbreidt, voelen veel mensen zich niet overweldigd door de typische symptomen van verkoudheid. Maar moet je sporten, ook als je milde klachten hebt, of kun je doorgaan met trainen? In feite hangt het altijd af van de ernst van de symptomen en de algemene gezondheidstoestand. Afhankelijk van de situatie geven wij u het juiste advies.

Wat gebeurt er met het lichaam als je verkoudheidsverschijnselen hebt?

Bij verkoudheid zijn de bovenste luchtwegen en de slijmvliezen van neus, keel en keel meestal besmet met verkoudheidsvirussen. Het immuunsysteem luidt de alarmbel en bestrijdt ziekteverwekkers. Dit verzwakt het lichaam, waardoor velen zich zwak en moe voelen. Als het immuunsysteem de ziekteverwekkers niet bestrijdt, breekt de verkoudheid uit, die meestal zo’n zeven tot tien dagen aanhoudt. Als het immuunsysteem bezig is met het bestrijden van ziekteverwekkers, wordt het lichaam onder druk gezet met extra sporten. Tijdens het sporten raken de lichaamsreserves uitgeput, werken de spieren en het hart harder en nemen de bloeddruk en hartslag toe. Sporten is echter niet altijd hetzelfde en verkoudheden kunnen worden onderverdeeld in mild tot ernstig. Uiteindelijk hangt het altijd af van de huidige situatie.

Sporten als je verkouden bent

Sporten tijdens een milde verkoudheid is voor de meeste mensen geen probleem. Als alleen je nek een beetje bekrast is of je teen een beetje vloeibaar is, kun je sneakers aantrekken. Ga voor de zekerheid echter niet tot het maximum of meer tijdens de training, omdat dit het lichaam al kan belasten.

Hij doet

 • Als u buiten sport, kleed u dan warm aan, vooral in de herfst en winter, om het niet koud te krijgen.
 • Als je actief bent in een sportteam of in de sportschool, zorg dan voor voldoende hygiëne. Dat telt vooral nauwgezette handen wassen en het gebruik van ontsmettingsmiddelen en handdoeken.
 • Drankje voldoende tijdens de training zodat de slijmvliezen vochtig blijven en de ziekteverwekkers zich niet verder verspreiden.
 • Neem direct na de training een douche en draag warme en droge kleding.
 • Eet voedzaam voedsel na het sporten: Groenten en fruit voorzien het lichaam van vitamines, eiwitten ondersteunen het immuunsysteem, koolhydraten vullen de energiereserves aan en vetten helpen zowel voedingsstoffen als het immuunsysteem op te nemen.

Nee

 • Vermijd intervaltraining met hoge intensiteit en anaërobe hartslagtraining (intensief en maximaal hartslagbereik).

Interessant: Na inspanning verzwakt het immuunsysteem gedurende enkele uren tot twee dagen. Probeer, om te voorkomen dat u ziek wordt, bronnen van bacteriën en virussen na het sporten, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, te vermijden.

Vermijd lichaamsbeweging als u deze symptomen heeft

Als u tekenen van verkoudheid heeft, moet u sporten vermijden. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Koorts
 • ernstige keelpijn en hoofdpijn
 • intense hoest en loopneus
 • oorpijn
 • vermoeidheid en lethargie
 • Ontsteking van de sinussen

Vooral koorts kan een teken zijn van een griepachtige infectie. Als je nu sport, bestaat het risico dat virussen en bacteriën zich verspreiden naar organen als de nieren, lever of het hart. Het risico op een secundaire infectie, waarbij bijvoorbeeld de hartspier wordt geïnfecteerd met bacteriën en myocarditis ontstaat, is nu bijzonder hoog. Dit kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs levensbedreigend worden. Ook kun je de verkoudheid uitstellen, waardoor het herstel veel langer duurt.
Als u medicijnen tegen verkoudheid gebruikt, moet u ook afzien van lichaamsbeweging, omdat het alleen de symptomen verlicht terwijl het lichaam nog steeds de ziekteverwekkers bestrijdt.

Wanneer kan ik weer gaan sporten na een verkoudheid?

Begin in het beste geval langzaam en alleen als u gedurende ten minste twee dagen geen medicatie hoeft te nemen. Begin met een lage belasting zodat je hartslag niet meteen stijgt. Als je hard traint, loop je het risico je immuunsysteem weer te verzwakken, waardoor de kou terugkeert. Als u griep heeft gehad, kunt u het beste een week vrij nemen totdat de laatste symptomen verdwijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.