Kokossuiker als gezonde suikervervanger?

Kokossuiker als gezonde suikervervanger?

Wat is kokossuiker?

Zoals met veel voedingsmiddelen, is kokossuiker geen geheel nieuwe uitvinding. Het is wijdverbreid in met name Indonesië en Thailand, maar ook in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen en wordt door de inheemse bevolking als belangrijkste zoetstof gebruikt. Kokosbloemsuiker wordt gewonnen uit de bloemen van de kokospalm. Bevat de volgende voedingswaarden en ingrediënten:

Voedingswaarden per 100 g:

Hoe gezond is kokossuiker?

In tegenstelling tot bruine, witte en geraffineerde suiker, heeft kokossuiker het meer micronutriënten. Men moet echter veel suiker eten om een ​​effect te merken. Op dezelfde manier is het type suiker niet licht, maar eerder een caloriebom, aangezien vergelijkbaar aantal calorieën eigen.

Glycemische index en lage koolhydraten: Is kokosbloesemsuiker geschikt voor diabetici?

De glycemische index van kokosbloesemsuiker is laag omdat suiker langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel, dus suiker is ook geschikt voor diabetici en is een goed alternatief voor suiker om bijvoorbeeld koffie te zoeten. Hier geldt echter hetzelfde: als u diabetes heeft, moet u kokossuiker even matig gebruiken als tafelsuiker.

Alternatieve suikers zijn echter niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Het koolhydraatgehalte is hiervoor erg hoog.

Dit is de smaak van kokossuiker

In tegenstelling tot veel andere kokosproducten, zoals kokosolie of kokoswater, bevat kokosnoot suiker. zonder kokossmaak. In plaats daarvan heeft het er een karamel noot met licht bitter Nasmaak. Het is geschikt voor het zoeten van koffie, gebak en desserts.

Productie van suiker uit kokosbloemen

De extractie van suiker uit kokosbloesem lijkt enigszins op die van ahornsiroop. Hiervoor worden de bloemen van de kokospalm gesneden en wordt de nectar van de ontsnappende bloemen verzameld. Een palmboom scheidt tot twee liter nectar per dag af. Uit vier liter kan ongeveer een kilo kokossuiker worden gehaald. Het verkregen sap stolt door verhitting tot er een romige massa ontstaat, de kokosbloesemsiroop. Deze vorm van suiker is vaak voldoende voor de binnenlandse markt. Voor de Europese markt wordt de suiker echter meestal verder ingedikt tot er een korrelig poeder ontstaat. Dan droogt de dikke massa en is de bekende suiker klaar.

Kokosbloesemsuiker kopen: hoe duurzaam is kokosbloesemsuiker?

De in Duitsland aangeboden kokossuiker is afkomstig van voornamelijk uit Zuidoost-Azië, waaronder voornamelijk Indonesië en Thailand. Het exportproces is: die energie verbruikt en ook de lange transportroutes het milieu vervuilen. Daarnaast is kokossuiker niet veel gezonder dan tafelsuiker of honing. Als je weer kokossuiker wilt kopen, moet je ervoor zorgen dat deze zo natuurlijk mogelijk is en vrij van onzuiverheden of andere toevoegingen. Daardoor is de prijs vaak hoger. Zie ook certificaten van eerlijke handel en biologische producten. Dit garandeert een hoge kwaliteit en duurzame productie.

De voor- en nadelen van kokossuiker

Is kokossuiker gezonder dan gewone suiker en dus een goede suikervervanger? nee! Kokossuiker hoort er zelfs bij 35 een lagere glycemische index van gewone suiker, honing of ahornsiroop. Dit betekent dat de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt. Je trapt minder vaak in de suikerval en er is geen trek in eten. Maar een lage glycemische index maakt het nog geen gezond product. Helaas is dit ook het geval met kokossuiker. Met 390 calorieën en ruim 90 gram koolhydraten per 100 gram heeft kokossuiker bijna dezelfde waarden als gewone suiker. In onze gids leert u alles wat u moet weten over de glycemische index >>

Van voordeel van kokossuiker is dat het op dezelfde manier kan worden gebruikt als tafelsuiker. Omdat het ook bijna dezelfde zoetkracht heeft, kunnen de recepten één voor één worden gebruikt. Het is geschikt om te bakken palmsuiker Maar niet omdat het langzamer oplost en kleinere klontjes in het deeg vormt. Ook zwelt het deeg niet op. Het kan echter worden gebruikt om cocktails, koffie, fruit of yoghurt te zoeten.

Nooit negatiever Punt de hoge prijs moet ook worden vermeld. Een kilo kokossuiker kost bijvoorbeeld tussen de tien en twaalf euro op Amazon. Ter vergelijking: een kilo gewone suiker kost van 50 minuten tot 1,50 euro.

Conclusie: Is kokossuiker een geschikte suikervervanger om mee te bakken?

Over het algemeen kan kokossuiker niet echt een suikervervanger worden genoemd. Het hoge gehalte aan calorieën en koolhydraten compenseert de lage glycemische index. kokos suiker niet geschikt om te bakken en het is erg duur.

Hoge suikerconsumptie – inclusief consumptie van kokossuiker – verhoogt het risico overgewicht, suikerziekte en andere ziekten. Daarom is het beter om de suikerconsumptie in het algemeen te beperken.

Video: Waarom kokossuiker niet gezonder is dan tafelsuiker

Leave a Reply

Your email address will not be published.