Komt de griepgolf in de herfst?

Komt de griepgolf in de herfst?

Verwachten we een sterke griepgolf?

Is er een griepuitbraak in de herfst? De laatste tijd hebben minder mensen de griep opgelopen door afstand en hygiëneregels. Als gevolg hiervan heeft de meerderheid van de bevolking geen immuunbescherming tegen griep ontwikkeld. Dat is de reden waarom, volgens Amerikaanse wetenschappers, de griepepidemie van dit jaar deze winter sterker zou kunnen zijn dan normaal. “Dit jaar is een aanzienlijk deel van de bevolking niet besmet met de griep en heeft het immuniteit verworven”, zegt Andy Pekosz, hoogleraar microbiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health van NBC.

De bevolking is dus vatbaarder voor griep. Ook in Duitsland waren er relatief weinig gevallen van griep. Een wekelijks grieprapport van het Robert Koch Instituut (RKI) stelt: “In het seizoen 2020/21 hadden noch Duitsland, noch andere Europese landen een meetbare griepgolf op bevolkingsniveau.” Mocht er dit najaar kans zijn op een griepgolf, dan kan het Robert Koch Instituut op verzoek van de Uitgeversnetwerk Duitsland Ze zeggen niet: “Maar wanneer en in welke mate de wereldwijde verspreiding van griepvirussen zal worden hervat en welk virus of welke subtypes zich daarna zullen verspreiden, is onbekend.”

Influenzagolf: afstands- en hygiëneregels beschermen tegen infectie

Het griepvaccin kan het behandelen, vooral ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een voorgeschiedenis van ziekte moeten worden ingeënt tegen griep. Ook hygiëne, zoals regelmatig je handen wassen of het gebruik van een masker, kan de verspreiding beperken. In februari maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de samenstelling van haar griepvaccin voor de periode 2021/22 bekend. De basis voor het vaccin zijn de ziekteverwekkers van het voorgaande jaar. Omdat er vorig jaar echter geen griepepidemie was en er slechts enkele monsters van griepstammen konden worden getest, vrezen artsen dat het vaccin mogelijk ontwerpfouten heeft. Dit zou kunnen betekenen dat het vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen de circulerende griepvirussen – waardoor het boostereffect verloren gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.