Koorts na vaccinatie tegen griep: dit moet je weten

Koorts na vaccinatie tegen griep: dit moet je weten

De Vaste Vaccinatiecommissie (STIKO) van het Robert Koch Instituut adviseert mensen ouder dan 60 jaar, zwangere vrouwen, chronisch zieken, bewoners van verpleeg- en verpleeghuizen en mensen die veel menselijk contact hebben op het werk om jaarlijks griep te krijgen. vaccinatie in de herfst. Het kan de kans op griep verkleinen en beschermen tegen een serieuze kuur.

Griepvaccinatie: deze vaccinatiereacties kunnen optreden

Het griepvaccin wordt als zeer goed verdragen beschouwd. Wanneer een geïnactiveerd vaccin bij injectie kunnen lokale reacties optreden op de injectieplaats. In een levend vaccintoegediend als neusspray kan tijdelijke verstopte neus veroorzaken. Ongeacht het vaccin kunnen vaccinatiereacties optreden na vaccinatie eruit zien als een gewone verkoudheid en die aantonen dat uw immuunsysteem op het vaccin reageert. “Normaal gesproken verdwijnen deze symptomen binnen een tot twee dagen zonder gevolgen”, zegt het Robert Koch Institute.

Symptomen zijn onder meer uitputting, hoofdpijn en pijn in het lichaam of koorts, die meestal enkele uren na vaccinatie kan optreden.

Griep na vaccinatie: deze huismiddeltjes helpen

Koorts kan worden verminderd met huismiddeltjes. Omdat je meer zweet, moet je veel drinken om het verhoogde vochtverlies te compenseren. Kruidenthee en water zijn goede keuzes. De klassieker onder de beproefde antikoortstips zijn de kuitwikkels. Koele wikkels verlagen de lichaamstemperatuur. De wassingen zijn ook aangenaam en koel. Met een doek wordt de koorts van boven naar beneden geschraapt. Trouw aan het motto “slaap is het beste medicijn”, moet u uw lichaam en uzelf voldoende rust gunnen om uw batterijen weer op te laden.

Pijnstillers na het griepvaccin

Als je temperatuur boven de 39 graden komt, kun je koortsverlagende pijnstillers nemen, zoals ibuprofen, paracetamol of aspirine. In het ideale geval mag u uit voorzorg of direct na vaccinatie geen pijnstillers nemen, aangezien het geneesmiddel de enzymen COX1 en COX2 bevat, die pijnstillende en ontstekingsremmende boodschappers afgeven en onder bepaalde omstandigheden de vorming van antilichamen en dus het effect ervan kunnen verminderen. .

Wanneer naar de dokter? Als u koorts heeft die meerdere dagen aanhoudt, de injectieplaats gezwollen en oververhit is, of als u zich ernstig ziek voelt, dient u medisch advies in te winnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.