Leven zonder plastic: milieuvriendelijke alternatieven

Leven zonder plastic: milieuvriendelijke alternatieven

De zeeën worden weggevaagd, overal in de steden, zelfs in gebieden waar niemand ver weg woont, hoopt zich afval op op straat en in de struiken. Vuilnisbakken lopen nog steeds over of afval wordt achteloos in de natuur gegooid.

Het probleem: Ecosystemen hebben last van al het plastic, b.v. B. Vogels en zeedieren verwarren voedsel met plastic en eten het op. Kunststoffen veroorzaken ontstekings- en toxische reacties, waardoor dieren sterven van angst.

Dit heeft ook gevolgen voor de mens: eetbare vissen zitten al vol met plastics en microplastics, er zijn ook kleinere plastic deeltjes gevonden in grondwater en bronwater. Zo komt plastic het menselijk lichaam binnen. Wat vooral beangstigend is, is dat een rietje er ongeveer 200 jaar over doet om volledig te ontbinden. Een plastic fles duurt zelfs 450 jaar! Maar toen verdween plastic niet zomaar. Het circuleert in de omgeving als kleine deeltjes.

Plasticverbod vanaf 2021

Niet meer! In 2018 is in Brussel het besluit genomen om plastic wegwerpproducten vanaf de zomer van 2021 in de EU te verbieden. Het gaat om:

  • wattenstaafje
  • Plastic bestek en borden
  • rietjes
  • Roerstaafje (iets voor koffiemokken)
  • Ballonstokjes
  • Bekers en blikken van piepschuim voor verpakt voedsel

Het verbod geldt ook voor kunststoffen die door reactie met zuurstof uiteenvallen in minuscule deeltjes, de zogenaamde microplastics. Het verbod gaat in vanaf 3 juli 2021.

Afval is overal

De producten die worden verboden, vertegenwoordigen ongeveer een tiende van de hoeveelheid afval op straat en in de gemeentelijke afvalbakken. In sommige gevallen tot een vijfde, zegt Patrick Hassenkamp, ​​vicevoorzitter van de Vereniging van Gemeentelijke Ondernemingen (VKU). Volgens de Federale Milieudienst is ook de Duitse kust vervuild. Vorig jaar werden volgens de autoriteiten 390 stukken afval per 100 meter gevonden in de Noordzee. In de Oostzee waren dat er 70. De meeste waren van plastic.

Duurzame alternatieven

wattenstaafje
Er zijn nu wattenstaafjes verkrijgbaar die geen stukje plastic in het midden hebben. In plaats daarvan is het nu gemaakt van karton of bamboe. Er zijn 1000 Q-Tips van True Nature, b.v. B. al voor ongeveer 9 euro. Een ander alternatief zijn wattenstaafjes, die hergebruikt kunnen worden. De verschillend gevormde randen zijn gemaakt van siliconen en zijn daarom gemakkelijk schoon te maken. De sticks van Elekin zijn een eenmalige aankoop en kosten net geen 7 euro.

Plastic bestek en borden
Als je onderweg iets te eten of te drinken bestelt, wordt eten en drinken vaak geserveerd op plastic borden of met plastic bestek. Vanaf 2021 worden deze vervangen door bijvoorbeeld karton en houten bestek. Maar als je het wilt vermijden, kun je ook je eigen bestek meenemen. Hiervoor is RVS campingbestek met bijpassende koffer geschikt, b.v. door Teamfar. De set van 9 stuks kost ongeveer 11 euro. Onze lunchboxen helpen tegen wegwerpservies. Deze roestvrijstalen exemplaren zijn ideaal van bijvoorbeeld Urbavo met 25 euro. Bestek kan ook als roerdervervanger worden gebruikt, b.v. voor koffie.

rietjes
Er zijn nu veel alternatieven voor rietjes. Of het nu gaat om fijnkorrelig roestvrij staal, glas in verschillende maten, siliconen of bamboe – hier vindt iedereen zijn favoriete rietje. Een set van zes tot tien rietjes kost gemiddeld 5 tot 15 euro. Ook is er een reinigingsborstel en vaak een tas voor opslag of transport.

Piepschuim en koffiekopjes
Vooral koffiebekers hebben in steden een echt afvalprobleem veroorzaakt. Het is goed dat er bekers zijn die hergebruikt kunnen worden. Je kunt hem elke keer bijvullen en daarna afspoelen met water en afwasmiddel. Zorg er wel voor dat je geen bamboebekers gebruikt, want volgens de Stiftung Warentest kunnen er schadelijke stoffen uit het materiaal vrijkomen. In plaats daarvan raden we isolerende en thermische roestvrijstalen mokken aan, b.v. B. van eppikan ongeveer 16 euro.

plastic zakken en fruitzakken
Er zijn al jaren geen plastic tassen meer op boerderijen. In plaats daarvan worden papieren zakken, stoffen tassen, kartonnen dozen of permanente draagtassen aangeboden. Ook kleine zakjes fruit verdwijnen uit de schappen. Een alternatief zijn katoenen groente- en fruitnetten, b.v. van Achilles. 6 stuks kosten ongeveer 12 euro. Ze zijn vrij van pesticiden en kunnen gewassen worden.

shampoo
Weg met plastic flessen en voor stevige shampoo. Shampoo wordt vaak alleen in karton verpakt, zodat er geen afval meer ontstaat. Het is gemakkelijk te gebruiken, schuimt bij het wassen en behandelt het haar als een gewone shampoo. De vaste shampoo is verkrijgbaar bij alverde (dm), Foamie of Lush.

katoenen kussens
‘S Nachts make-up of nagellak verwijderen: Katoenen kussens kunnen voor zoveel dingen in je dagelijkse schoonheidsroutine worden gebruikt. Maar in plaats van katoenen kussens, vertrouwen velen op wasbare kussens. Het merk Vandeep biedt bijvoorbeeld 20 stuks voor ongeveer 14 euro. Als je een beetje met stoffen en naaigaren om kunt gaan, kun je ook zelf multifunctionele pads naaien. Een sterke katoenen stof past heel goed aan de ene kant en een microvezeldoek bijvoorbeeld aan de andere kant. De laatste verwijdert heel voorzichtig de resten van make-up op het gezicht.

Scrub en douchegel
Peelings en douchegels bevatten vaak kleine deeltjes die bedoeld zijn om de dode huid op milde wijze te verwijderen. Vaak zijn dit echter minuscule plastic deeltjes die via het rioolstelsel in rioolwaterzuiveringsinstallaties terechtkomen. Ze kunnen meestal niet alle deeltjes filteren, dus komen ze in het milieu terecht. Alternatieven zijn natuurlijke cosmetische shampoos – hier getest door ÖKO TEST – of zelfgemaakte scrubs van koffiedik of Dode Zeezout.

tandpasta en tandenborstel
Zeg vaarwel tegen de plastic tandenborstel en zeg hallo tegen de bamboetandenborstel. Het handvat en de borstelharen zijn gemaakt van 100% hernieuwbaar bamboe, gebruiken geen synthetische materialen en bevatten geen BPA. De borstels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 4 tot slechts 9 euro, b.v. van buitenlandse gruwelen. Niet veel duurder dan een traditionele tandenborstel. Er is ook een alternatief voor tandpasta: de zogenaamde tandpastatabletten, b.v. B. van Denttabs, 125 stuks ongeveer 5 euro. Eén tablet wordt in de mond gekauwd. De tablet neemt een pasteuze vorm aan via het speeksel. Poets dan regelmatig je tanden.

drinkflessen
Plastic flessen hebben geen goed imago. Herbruikbare glazen flessen zijn veel beter. Maar nog leuker zijn je eigen glazen en metalen flessen, die je keer op keer kunt bijvullen. Er zijn mooie drinkflessen b.v. B. by Chillys Bottle, verschillende maten vanaf 25 euro. Deze zijn gemaakt van roestvrij staal en houden warme dranken 12 uur warm en koude dranken 24 uur koud.

ik koop eten
Tijdens het winkelen is het vaak moeilijk om alternatieven te vinden voor de conventionele boodschappen. Bulkwinkels zijn een echt alternatief. Helaas zijn deze vaak alleen in grote steden te vinden. Maar supermarkten bieden nu groenten en fruit aan zonder plastic verpakking, terwijl worsten en kaas direct op de lunchbox op de delicatessenbalie kunnen worden geplaatst. Sommige markten hebben zelfs hun eigen tankstations voor pasta, rijst en muesli of zelfs wasmiddelen.

Fornuizen
Of het nu gaat om saladebestek, houten lepels of spatels: als je iets nieuws koopt, check dan of het keukengerei ook verkrijgbaar is in hout of metaal. Dit geldt ook voor b.v. B. mengkommen – ook verkrijgbaar in metalen – of houten snijplanken. U hoeft nu echter niet alle plastic borden te regelen. Het is duurzamer als je ze gebruikt totdat ze hun doel dienen en kapot gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.