Maak je eigen biologische shampoo

Maak je eigen biologische shampoo

Iedereen heeft ze nodig en vooral vrouwen zijn er dol op in alle variaties – haarshampoos. Ze maken het haar bijzonder glanzend, temmen de verwarde punten, betoveren met hun parfum en herstellen de broze punten. Bijna elke vrouw weet welke haarshampoo het beste is voor haar eigen haar en individuele haarstructuur. Maar weet u hoe gezond uw shampoo eigenlijk is? Om verborgen en ongezonde chemicaliën te vermijden, is het zinvol om: Zelfgemaakte biologische haarshampoo in plaats van toevlucht te nemen tot conventionele shampoos.

DIY-shampoo: haar moet worden veranderd

Zo gezond zelfgemaakte shampoo voor haar blijft een verandering in de verzorgingsroutine nooit onopgemerkt. Afhankelijk van het type haar kunnen de haarwortels sneller vet worden of kunnen de punten er droger uitzien. Elk haar reageert anders op verschillende actieve ingrediënten, dus aarzel niet om iets te proberen om de beste verzorging en haar te vinden om te wennen aan de nieuwe ingrediënten van natuurlijke DIY shampoo. Als je blijvend last hebt van zwaar en vet haar, kun je heel goed een verzorgingsproduct gebruiken dat erg rijk is. Net als bij het kopen van shampoo bij de apotheek, loont het de moeite om de shampoo die je zelf hebt gemaakt aan te passen aan de speciale behoeften van je haar, zodat het er mooi verzorgd uitziet en er gezond uitziet.

DIY: Maak je eigen shampoo – ingrediënten

om te baden zeep basis Om het te maken, heb je natuurlijke zeep of olijfzeep nodig. Wrongelzeep werkt ook als alternatief. Voor vloeibare zeep als basis shampoo, wrijf 15 gram zeep in en meng met 250 milliliter kokend gedestilleerd water. Roer voorzichtig totdat de zeepvlokken oplossen. Als het mengsel is afgekoeld tot 35°C, kun je oliën en kruiden toevoegen en de zelfgemaakte haarshampoo in een shampoofles doen.

Voor droog haar: kokosmelk, eigeel, olijf-, amandel- & ricinusolie

Droog haar en een droge hoofdhuid hebben veel verzorging en vocht nodig. Het is veel gemakkelijker om zelf een vochtinbrengende shampoo te maken: kokosmelk met een hoog vetgehalte (uit blik), eigeel, maar ook olijfolie, ricinusolie en amandelolie zijn hier bijzonder geschikt voor. Het vet in de producten hydrateert en voedt de hoofdhuid en voorkomt roos en jeuk. De stoffen verzorgen en beschermen het haar en de haarlengtes door te hydrateren en de oliefilm wordt zachtjes om het haar gewikkeld.

Voor snel vet haar: cederolie, tea tree olie, bakpoeder, geneeskrachtige aarde, citroen en brandnetel

Je kunt ook je eigen haarshampoo maken voor snel vet haar. Huismiddeltjes baking soda en geneeskrachtige aarde hebben een sterk ontvettende eigenschap, terwijl citroen zorgt voor een natuurlijke pH-waarde in de hoofdhuid en de vetaanmaak vermindert. Brandnetel, tea tree en cederolie kalmeren ook de hoofdhuid.

Antibacterieel en ontstekingsremmend: rozemarijn, honing, geneeskrachtige klei, citroen en kaneel

Rozemarijnolie, honing, geneeskrachtige aarde, citroen en kaneel kunnen ook aan de basisshampoo worden toegevoegd. Ze hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Healing Earth voorziet de hoofdhuid ook van mineralen, citroen brengt de pH-waarde in evenwicht en verwijdert vet en andere resten uit het haar.

Etherische oliën en kruiden tegen roos

Blond haar glans: kamille en citroen

Voor stralend blond zet je sterke kamillethee en voeg je deze toe aan de basisshampoo die je zelf hebt gemaakt. Bovendien verlichten kamille en citroensap het haar zachtjes.

Voor glanzend bruin en zwart haar: zwarte thee en koffie

Om de haarkleur sterker te laten lijken, kun je aan de basisshampoo ook sterke zwarte thee en koffie toevoegen. Thee en koffie wikkelen zich als een film om het haar en zorgen ervoor dat de kleur er uniformer uitziet.

Basisrecept: Maak je eigen shampoo zonder zeepbasis

Sterker nog, je kunt je haar wassen met shampoo zonder zeep. De meest voorkomende methoden zijn roggemeel en geneeskrachtige aarde, lavaaarde en klei.

roggebloem
Meng, afhankelijk van de lengte van je haar, 4-5 eetlepels roggemeel met warm water tot een gelachtige massa. Masseer het mengsel in het haar en de hoofdhuid en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Daarna goed uitspoelen. Voor lang haar, borstel opnieuw als het droog is.

Super goed: Gebruik alleen roggemeel! Alle andere soorten meel bevatten het plakkerige eiwit gluten, dat aan het mengsel blijft plakken en moeilijk uit je haar te krijgen is. Bovendien moet de shampoo altijd vers worden bereid, omdat deze tijdens opslag wordt gefermenteerd.

Helende aarde, lava aarde en klei
Deze gemalen stengels zijn goed voor vettig haar. Meng voor de shampoo 1-2 el. met water. Hoe natter het mengsel, hoe beter het over het haar kan worden verdeeld. Verdeel het grondmengsel over het haar en de hoofdhuid en laat het vijf tot tien minuten intrekken. Daarna goed uitspoelen. De shampoo kan worden voorbereid voor meerdere toepassingen.

Opslag en houdbaarheid van zelfgemaakte haarshampoo

Op olie gebaseerde shampoos zijn tot 6 maanden houdbaar. Als u echter ook bederfelijke voedingsmiddelen zoals melk of eigeel gebruikt, moet u de shampoo niet langer dan 7-10 dagen in de koelkast bewaren. Ook kruidenshampoos en kruidenextracten, thee of koffie dienen binnen een week te worden gebruikt. Als je de voorkeur geeft aan klei-, lava- of geneeskrachtige shampoos die alleen met water worden gemengd, kun je ze ook voor vele haarbaden en weken voorbereiden en op kamertemperatuur bewaren.

Ook spannend: Solid shampoos – hoe goed is duurzame haarverzorging? >>

Welke ingrediënten in conventionele shampoos zijn ongezond?

  • siliconen
  • parabenen
  • sulfaten
  • microplastics
  • paraffines
  • formaldehyde

siliconen zijn plastics die zich bij het wassen om het haar wikkelen en ze afsluiten zodat de voedende vetten en het vocht het haar niet meer kunnen bereiken. Op de hoofdhuid worden vaak ook siliconen afgezet, waardoor zweet en vuil niet meer via de poriën kunnen worden uitgescheiden. Dit kan leiden tot verbranding, jeuk, irritatie en vatbaar voor roos op de hoofdhuid. Siliconen zijn ook belastend voor het milieu. Elke keer dat je je haar wast, komen delen van het plastic in het riool terecht, dat niet meer volledig kan worden gefilterd. Op de verpakking zijn de siliconen meestal afgewerkt met de achtervoegsels “-cone” en “-xane”. Andere namen zijn Dimethiconol, Trideceth-12 of Hydroxypropyl.

parabenen aan de andere kant zijn het chemische verbindingen die antibacteriële en fungicide werking hebben. Ze worden vaak gebruikt in cosmetica en shampoos, hoewel ze ervan verdacht worden allergieën en hormonale onevenwichtigheden te bevorderen. U kunt het conserveermiddel herkennen aan het achtervoegsel “-paraben”, bijvoorbeeld als methyl- en ethylparabeen, butyl- en propaanparabeen, isopropyl-, pentyl- en fenylparabeen en benzylparabeen.

sulfaten is het zout van zwavelzuur en wordt in cosmetica gebruikt als het zogenaamde natriumlaurylsulfaat. Ze trekken vuil naar het haar en zorgen ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Het probleem met sulfaten is dat ze de hoofdhuid uitdrogen, wat leidt tot huidirritatie en een strakke en schilferige hoofdhuid. Sulfaten kunnen ook allergieën en huidproblemen veroorzaken. Sulfaten irriteren ook de huid van het gezicht en de slijmvliezen, worden door de huid opgenomen en blijven dan in het lichaam. Inademen kan ook de longen irriteren. Sulfaten zijn te herkennen aan de namen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en ALS (Ammonium Lauryl Sulfate).

microplastics heeft vergelijkbare slechte eigenschappen als siliconen, maar wordt ook afgezet op het haar en verzegelt het. Microplastics zijn ook schadelijk voor het milieu, omdat ze zich ophopen in water, zeeën en bodem. De meest gebruikte microplastics in shampoos zijn Polyquaternium-7 (in bubbelbad) en Polyquaternium-10 in shampoos en conditioners.

paraffines zijn minerale oliën die zich als luchtdichte films op de hoofdhuid ophopen. Hierdoor kan de hoofdhuid geen vocht meer opnemen met als gevolg droog haar. De namen voor paraffines zijn minerale olie, paraffinum liquidum, cera microcristallina, ozokeriet, petrolatum, was en paraffineolie, keresine en microkristallijn.

formaldehyde Het wordt als ernstig irriterend voor de huid en de luchtwegen beschouwd. Bij gevoelige personen kan de stof ook slaap- en geheugenstoornissen veroorzaken. In 2004 werd de stof door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als kankerverwekkend. De stof is echter terug te vinden in veel schoonheidsproducten. Aangezien formaldehyde moet worden aangegeven met een gehalte van 0,05%, worden meestal formaldehyde-releasers gebruikt, die niet hoeven te worden aangegeven. Dit maakt het moeilijk om formaldehyde in shampooflessen te vinden.

In het beste geval is een blik op de ingrediëntenlijst voldoende om de schadelijke ingrediënten in shampoos te identificeren. Omdat dit echter meestal erg groot is en veel chemische termen bevat, zijn scannertoepassingen geschikt voor snelle zekerheid. Met de appartement “Wachtwoordcontrole” u kunt de streepjescode van cosmetica en voedsel scannen en controleren.

Voor- en nadelen van zelfgemaakte shampoo

voordelen nadelen
Vrij van siliconen, sulfaten, oppervlakteactieve stoffen en kleurstoffen Het haar en de hoofdhuid moeten eerst worden aangepast
Haarverzorging Het vinden van de juiste actieve ingrediënten kan tijdrovend zijn
Goedkoop Het duurt niet lang
Makkelijk zelf te doen
Milieuvriendelijk
Goed voor een gezonde haargroei

Haarverzorgingstip: Kwarkzeep wordt vaak gebruikt als basis voor zelfgemaakte shampoos, omdat het een alkalische en ontvettende werking heeft. Om het te neutraliseren, moet je haar ook worden behandeld met een conditioner. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.