Mutant C.1.2 – hoe besmettelijk is het?

Mutant C.1.2 – hoe besmettelijk is het?

De Delta-versie houdt ons al maanden in spanning. Nu verspreidt een besmettelijke en gevaarlijkere coronavirusmutatie zich naar Zuid-Afrika, voorheen bekend als: C.1.2 draagt. Wetenschappers hadden in mei al de nieuwe mutatievariant ontdekt, die tot nu toe in negen Zuid-Afrikaanse provincies is aangetroffen. Onderzoeker Penny Moore van het South African Institute of Infectious Diseases (NICD) zei dat de prevalentie van C.1.2 nog steeds “zeer laag” was. Dit is volgens het persbureau in juli berekend Reuters bijna drie procent van de monsters uit Zuid-Afrika naar C.1.2. C.1.2 is in Duitsland nog niet aangetroffen, hier blijft de deltavariant domineren.

Volgens berichten in de media bestaat C.1.2 uit: 59 mutaties, die in andere varianten voorkomen, zoals de delta-variant, en een hoger risico op infectie geven. De verschillen zijn vooral te zien in het spike-eiwit, dat verantwoordelijk is “voor de hechting van het virus aan menselijke cellen en mogelijk ook voor het ontsnappen van het immuunsysteem”, verklaarde viroloog Martin Stürmer in een interview met Deutschlandfunk. Tot nu toe zijn er nog een paar belangrijke onderzoeksresultaten.

C.1.2: Net zo gevaarlijk als de Delta-variant?

Volgens Moore is het nog niet mogelijk om te voorspellen hoe goed bestaande coronavirusvaccins beschermen. Ze was er echter van overtuigd dat de vaccins die in Zuid-Afrika worden gebruikt ons zullen blijven beschermen tegen ernstige ziekte en overlijden. Het is op dit moment niet duidelijk of C.1.2 een gevaarlijkere mutant is dan de Delta-variant. Tot nu toe heeft de Wereldgezondheidsorganisatie variant C.1.2 niet geclassificeerd als een variant van zorg (VOC), zei WHO-woordvoerster Margaret Harris. Reuters. SPD-gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach schreef op Twitter over een “potentieel zeer gevaarlijke” variant van het coronavirus.

Bronnen: ntv.de, t-online.de, rnd.de

Video: C.1.2 gevaarlijker dan Delta? Er is een ernstig gemuteerde kroonvariant ontdekt

Leave a Reply

Your email address will not be published.