Obesitas: afvallen met gedragstherapie

Obesitas: afvallen met gedragstherapie

Een kwart van de volwassenen in Duitsland lijdt aan obesitas. Dit betekent dat meer dan negen miljoen mensen in Duitsland een BMI van meer dan 30 hebben en risico lopen op gezondheidseffecten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of leververvetting. Ondanks gezondheidsvoorlichting en lage prijzen voor verse groenten en fruit, mislukken veel pogingen om gewicht te verliezen. Omdat dit? En kan cognitieve gedragstherapie helpen?

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een niet-medicamenteuze methode voor de behandeling van psychische en emotionele aandoeningen. CGT wordt onder meer gebruikt bij depressie, angststoornissen, verslavingen en eetstoornissen. Obesitas wordt in het Duitse gezondheidssysteem nog niet als ziekte erkend. Het veroorzaakt echter aanzienlijke beperkingen en enorme overlast in het dagelijks leven. Veel instellingen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Parlement pleiten daarom al jaren voor de formele classificatie van zwaarlijvigheid als chronische ziekte.

Zo helpt cognitieve gedragstherapie tegen obesitas

Cognitieve gedragstherapie is gebaseerd op de veronderstelling dat we gedachten patronen en dagelijks gedragingen ons leven lang leren. Dit gebeurt in de vorm van feedbackloops, b.v. Eten als beloning of aanmoediging dienen in moeilijke tijden. Dit weerspiegelt het aangeleerde gedragspatroon van het compenseren van slechte gevoelens met voedsel. Bij cognitieve gedragstherapie helpt een therapeut de gedachten, gevoelens en gedragingen van het individu te analyseren om ze tijdens de behandeling te vervangen door gezondere patronen.

Herken automatische eetpatronen

Aangeleerde eetpatronen werken meestal volledig automatisch in stressvol dagelijks werk, omdat dit meer energie bespaart voor onze hersenen. Als we voor elke snack en elke grote maaltijd een paar minuten zouden nadenken en de voor- en nadelen van het respectievelijke voedsel zouden afwegen, zou dit enerzijds zeer tijdrovend en anderzijds extreem energieverslindend zijn. Daarom is de eerste stap om af te vallen, je eigen gewicht te winnen automatische voedingspatronen en maak meer bewuste beslissingen over wat en hoe te eten in de toekomst. U kunt zelf beginnen met een dieetdagboek.

Nieuw gedrag krijgen

De tweede stap is het oefenen van nieuw gedrag om het op de lange termijn als automatische, gezondere routines in het dagelijks leven te integreren. U moet een of meerdere dagen ontspanning besteden aan het plannen. Vervang je ongezonde maaltijden geleidelijk door gezondere alternatieven – je hoeft niet alles van de ene op de andere week te veranderen. Maak jezelf ook zogenaamd “Als-Dan Plannen”. Deze helpen om gezonder routinegedrag te maken, zoals: “De volgende keer dat ik trek heb tussen maaltijden, drink ik zwarte koffie of gemberthee in plaats van een snack, of doe ik 10 squats om mijn geest leeg te maken.”

Krijg professionele hulp

Als u zelf niet kunt afvallen, wees dan niet bang om medische hulp te zoeken. Raadpleeg uw huisarts, voedingsdeskundige of voedingsdeskundige. Met hun hulp leer je technieken die het voor jou gemakkelijker maken om over te stappen op een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Video: Obesitas en eetstoornissen door de coronacrisis? Dit is waar de experts bang voor zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published.