Ontsteking van de stembanden: deze huismiddeltjes helpen

Ontsteking van de stembanden: deze huismiddeltjes helpen

10. Bevochtig de slijmvliezen

  • snoep zuigen
    Salie, IJslands mos, citroen of zoethout stimuleren de speekselstroom zodat het strottenhoofdslijmvlies wordt doorgespoeld, gehydrateerd en verzorgd.
  • thee drinken
    Thee en water hydrateren de slijmvliezen en voorkomen dat virussen en bacteriën zich verder verspreiden.
  • Vermijd droge lucht
    Droge luchtverwarming is vooral in de winter een probleem. Plaats natte doeken in de kachel om de lucht te bevochtigen of verspreid een kom met water. Automatische luchtbevochtigers zijn ook handig.

11. Gember

Met zijn antibacteriële en antivirale werking is gember ook een populair huismiddeltje tegen irritatie van de stembanden. Het kruid verzacht ontstoken slijmvliezen en verlicht ook keelpijn en slikproblemen. Doe gewoon een theelepel vers geraspte gember in een kopje gekookt water en laat het tien minuten koken. Drink drie keer per dag gedurende twee weken!

Trouwens: Hoewel een saunasessie meestal goed is voor ademhalen en hoesten, mag je nooit naar de sauna gaan als je een infectie hebt. Zeker niet als koorts ook een van je symptomen is. Een saunasessie is een enorme belasting voor het lichaam en kan blijvende schade veroorzaken.

12. Knoflook

Knoflook is niet alleen lekker, het is ook een handig huismiddeltje tegen ontstekingen van de stembanden en dergelijke. Door de allicine die het bevat en de verschillende sulfiden heeft het een antibacteriële werking. Je kunt de ontstekingsremmer als sap nemen of in zijn rauwe vorm kauwen.

Is een ontsteking van de stembanden besmettelijk?

Afhankelijk van de oorzaak is laryngitis ook besmettelijk. Bij een acute ontsteking zijn vaak bacteriën of virussen de prikkels, die bijvoorbeeld via druppeltjes tijdens het spreken worden overgedragen. Hoe ernstig en hoe besmettelijk de ontsteking van de stembanden is, hangt echter af van de ziekteverwekker.

Voorkom ontsteking van de stembanden

Vooral beroepsgroepen die gevoelig zijn voor de ontsteking van de stembanden kunnen hun stem trainen en veerkrachtiger maken door middel van regelmatige stem- en ademhalingsoefeningen. Een sterk immuunsysteem kan ook ontstekingen voorkomen, daarom zijn gezonde voeding en voldoende beweging in de frisse lucht vooral belangrijk. Bovendien neemt de gevoeligheid in droge lucht toe.

Niet als u een stembandinfectie heeft

Veel mensen die last hebben van een ontsteking van de stembanden proberen zo stil mogelijk te praten. U moet echter nooit fluisteren – dit beschermt de stem niet, het vereist alleen extra. Probeer praten te vermijden en spreek zo normaal mogelijk, ongeacht de heesheid.
Dranken die te warm of te koud zijn, moeten ook worden vermeden. Vooral van de ooit populaire Huismiddeltjes voor ontsteking en heesheid van de stembanden, warme melk wordt niet aanbevolen. De keelholte wordt slijmerig van de melk en het genezingsproces wordt belemmerd, waardoor heesheid en keelpijn langer kunnen aanhouden. Warme dranken zoals kruidenthee met honing zijn beter, hebben een kalmerend effect en helpen ontstekingen te verlichten.

Video: Keelpijn – wat helpt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.