Advertisement

Pas op voor deze tekens

Waar hebben we vitamine E voor nodig?

Ons lichaam heeft vitamine E nodig voor een sterk immuunsysteem en functionele bescherming van cellen. Vitamine E remt ook ontstekingsprocessen en beschermt onze zenuwen. Vitamine E nemen we voornamelijk op via de voeding. Goede bronnen van vitamine E zijn bovenal Plantaardige oliën zoals tarwekiemen de koolzaadolie. ook noten en zaden hoe amandelen de hazelaar zoals lijnzaad voorziet ons van de vitale vitamine. Je wist dat? Een eetlepel tarwekiemolie of een handvol hazelnoten dekken al de dagelijkse behoefte van een volwassene van 11 tot 15 milligram.

Ons advies: Omdat vitamine E gevoelig is voor zonlicht en zuurstof, moet u voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën altijd goed afsluiten en in het donker bewaren. Als je olie naar tango ruikt, is dit meestal een teken dat veel van je vitamine E is geoxideerd. De vitamine is vrij goed bestand tegen hitte.

Vitamine E-tekort: deze personen lopen een verhoogd risico

Als je uitgebalanceerd en gezond eet, hoef je je geen zorgen te maken over een vitamine E-tekort, maar mensen met chronische darmaandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of pancreatitis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van vitamine E-tekort. voedsel wordt geremd of verzwakt. Vitamine E-tekort bedreigt ook mensen die langer een vetarm of eenzijdig dieet volgen. Te vroeg geboren baby’s hebben soms een tekort aan vitamine E. Omdat ze een verhoogde behoefte aan vitamine E hebben, hebben ze maar een zeer kleine voorraad vitamine E.

Zo herken je een vitamine E-tekort

 • immuundeficiëntie
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • moeite met concentreren
 • Verminderde efficiëntie
 • Beven
 • emotionele stoornissen
 • Bloedsomloopstoornissen, vooral in de armen en benen
 • Stoornis van spier- en zenuwfunctie
 • gebarsten huid
 • Slechte wondgenezing
 • netvliesziekte
 • Vitamine E-tekort bij premature baby’s: Bij zuigelingen manifesteert het tekort zich als bloedarmoede, spierzwakte, hersenbloeding of schade aan het netvlies van het oog.

Super goed: Als u langdurig klachten heeft of vaak terugkeert, moet u naar uw huisarts gaan en een bloedonderzoek laten doen. Vitamine E-tekort kan aanwezig zijn, maar omdat sommige symptomen niet specifiek zijn, kunnen ook andere oorzaken of tekortkomingen worden overwogen.

Vitamine E-inname: hier moet je op letten

Vitamine E-tekort kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Vitamine E-supplementen en voedingssupplementen worden aanbevolen om vitamine E-tekort te behandelen. Super goed: Kortom, u moet ervoor zorgen dat u voornamelijk door voedsel aan uw vitamine E-behoefte voldoet en alleen supplementen neemt als dat nodig is en is voorgeschreven door uw arts. Bespreek vooraf de juiste dosis en de juiste dosis met uw arts. Een overdosis kan ernstige gevolgen hebben: hoge doses vitamine E kunnen het bloedstollingsvermogen verminderen. Het risico op een beroerte kan ook aanzienlijk toenemen. (U moet weten: een overdosis voedsel is normaal gesproken niet mogelijk.) Lees daarom de bijsluiter en volg de daarin vermelde doseringsinstructies. Het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) adviseert maximaal 30 mg vitamine E (= 44 IE) in voedingssupplementen. Tip: Om ervoor te zorgen dat het lichaam de vitamine kan gebruiken, moet het tegelijkertijd met vet worden ingenomen.

Video: Vitamine E – het wondermiddel voor de bescherming van de huid en cellen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement