Psoriasis kan een psychologische last zijn – behandeltips

Psoriasis kan een psychologische last zijn – behandeltips

Rode, zilveren, schilferige plekken op de ellebogen, handen of knieën, maar ook een branderig gevoel of jeuk: veel mensen met psoriasis hebben niet alleen de eigenlijke symptomen, maar ervaren ook gevoelens van schaamte en uitsluiting. Ontstekingsschilfers op de huid, plaques genaamd, kunnen ook achter de oren, op de hoofdhuid of op de voeten verschijnen en kunnen niet altijd worden verborgen. De ups en downs van het ziekteverloop zorgen ook voor stress, omdat psoriasis optreedt in moeilijk te voorspellen fasen.

Het is niet alleen het lichaam dat lijdt

Dr. Dagmar Wilsmann-Theis, hoofd van de speciale counseling voor psoriasis in het universiteitsziekenhuis van Bonn, is zich bewust van de psychiatrische symptomen die gepaard gaan met psoriasis: zeer tijdrovende of constante stress voor een nieuwe golf “.

De oorzaken van psoriasis zijn nog niet volledig begrepen. Hoewel er een erfelijke aanleg is, leidt dit niet noodzakelijk tot het ontstaan ​​van de ziekte. Stress en andere mentale stress behoren tot de factoren die een uitbarsting kunnen veroorzaken.

uitsluiting en intrekking

Hoewel psoriasis niet besmettelijk is, veroorzaken huidsymptomen vaak afstoting. Vragen en blikken zijn ook ongemakkelijk voor veel van de getroffenen. Ze vinden het vaak moeilijk om de symptomen te verklaren omdat de ziekte erg complex is. “Degenen die getroffen zijn, worden het meest getroffen door de negatieve reacties van de mensen om hen heen”, bevestigt Dr. Wilsmann-Theis. “Als gevolg van dit stigma ontwikkelen velen van hen het zogenaamde zelfstigma, waardoor ze anderen steeds meer gaan mijden. Op een gegeven moment trekken ze zich zelfs terug van degenen die hen en hun ziekte accepteren, zoals hun partner of hun eigen familie. Je gevoel van eigenwaarde daalt. “Zelfs depressie kan zich ontwikkelen.”

Depressie is niet de enige mogelijke complicatie van psoriasis. Ongeveer een derde van de patiënten met psoriasis ontwikkelt artritis psoriatica, wat in het ergste geval kan leiden tot gewrichtsschade. Andere veel voorkomende comorbiditeiten zijn obesitas, diabetes, dyslipidemie en vasculaire ontsteking. Psoriasis verhoogt ook het risico op hartaanvallen en beroertes.

Psoriasis en de ziel

Daarom lopen mensen met onbehandelde psoriasis fysieke en psychologische risico’s. Dr. Wilsmann-Theis streeft daarom naar een holistische therapeutische benadering: “In het dagelijks leven kan bewustzijn helpen de ziel in balans te houden. Behandel de ziekte bovendien openlijk naar anderen, leer het te accepteren en ermee te leven. “Een intacte sociale omgeving kan helpen, maar een zelfhulpgroep of psychotherapie ook.” De Duitse Psoriasisvereniging heeft bijvoorbeeld regionale zelfhulpgroepen

Naast de psyche speelt ook voeding een belangrijke rol bij de behandeling van psoriasis. “Patiënten moeten ervoor zorgen dat hun gewicht normaal is en zo min mogelijk vet, suiker en vlees eten met veel groenten, vis en fruit”, legt Dr. Wilsmann-Theis. De arts adviseert ook: “Vermijd alcohol indien mogelijk! “Alcohol kan, net als roken, psoriasis veroorzaken.”

De behandeling van psoriasis hangt af van de ernst van de ziekte, die aan het begin van de behandeling wordt bepaald. Voor dit doel, hoeveel delen van het lichaam worden beïnvloed door psoriasis. Psychisch welzijn speelt ook een belangrijke rol, de ernst neemt toe met de psychologische symptomen van psoriasis. Ze kunnen variëren afhankelijk van de persoonlijkheid en de levenssituatie.

Een bezoek aan de dermatoloog is de moeite waard

De psychische toestand hangt nauw samen met de symptomen van de huid. Hoe onzichtbaarder de psoriasis, hoe beter de meeste patiënten zich voelen. Zelfs milde symptomen moeten daarom worden behandeld met zalven en crèmes. In sommige medische praktijken kunnen patiënten ook regelmatig afspraken maken voor blootstelling aan UV-straling.

Basismedicijnen zijn de volgende stap in de behandeling. Ze remmen de immuunrespons die overheerst bij patiënten met psoriasis. Omdat het immuunsysteem de weefsels van het lichaam zelf classificeert als gevaarlijke indringers, veroorzaakt het een ontsteking die leidt tot een versnelde deling van huidcellen. Zo beginnen de zichtbare symptomen van de ziekte in het lichaam.

“In het geval van een matige tot ernstige vorm, wordt regelmatige en langdurige medicatie met systemische therapieën aanbevolen, waaronder ook zeer effectieve biologische stoffen”, legt Dr. Wilsmann-Theis. Biologics zijn industrieel actieve ingrediënten die specifiek gericht zijn op de immuunrespons en de antilichamen blokkeren die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. Met regelmatige injecties met biologische geneesmiddelen kunnen veel psoriasispatiënten zonder symptomen leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.