Schoonmaakproducten: wat maakt ze duurzaam?

Schoonmaakproducten: wat maakt ze duurzaam?

Wassen, spoelen, schrobben – onze huishoudens worden dagelijks schoongemaakt. Naar schatting wordt in Duitsland jaarlijks meer dan 200.000 ton huishoudelijke schoonmaakmiddelen en meer dan 250.000 ton afwasmiddel gekocht. De laatste jaren maken steeds meer mensen schoon met duurzame schoonmaakmiddelen. Maar waarom gebeurt dit en wat maakt schoonmakers echt duurzaam?

Waarom duurzaam schoonmaken?

Veel reinigingsmiddelen bevatten chemische ingrediënten zoals parfums, conserveermiddelen of zogenaamde oppervlakteactieve stoffen, die volgens de Federale Milieudienst schadelijk zijn. Het slechte: na reiniging komen ze via het riool direct in het grondwater terecht en vervuilen zo ons drinkwater.

Daarnaast kunnen chemische reinigingsmiddelen een negatief effect hebben op onze gezondheid. De aanwezige oppervlakteactieve stoffen, die de reinigende werking van de middelen zouden moeten versterken, irriteren bijvoorbeeld de slijmvliezen en worden verdacht van het veroorzaken van allergieën en huiduitslag. Een Noorse langetermijnstudie wees uit dat zowel professionele als particuliere reiniging de longfunctie negatief kan beïnvloeden. Daarom raadt het Federaal Milieuagentschap aan om het gebruik van speciale reinigingsmiddelen indien mogelijk te vermijden. De aanbeveling luidt: “Je kunt het hele huishouden schoonmaken met een allesreiniger, een vloeibaar wasmiddel, een wasmiddel en een zuurreiniger op citroenzuurbasis.”

Ook interessant: hoe schadelijk zijn reinigingsmiddelen voor de longen en de huid? >>

Schoonmaakproducten: wat maakt ze duurzaam?

Duurzame reinigingsmiddelen worden gekenmerkt door het feit dat ze alleen milieuvriendelijke stoffen bevatten en dat tijdens de productie milieubronnen worden bespaard. Ook de verpakking speelt een rol. De meeste schoonmaakmiddelen worden verkocht in plastic flessen – verpakkingsafval wordt bespaard met duurzamere schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld door het gebruik van navulverpakkingen. Duurzame schoonmakers herken je vooral aan de bijbehorende zegels. Deze omvatten de Blauwe Engelendie zeer milieuvriendelijke producten identificeert die: Ecocertificaat en Natuurverzorging productsjabloon (NCP), milieulabels voor was- en schoonmaakmiddelen en Europees eco-label, die milieuvriendelijke producten identificeert. Maar u vindt de ingrediënten ook in de verpakking – let goed op de informatie over mogelijke gevaren voor de gezondheid en de etiketten van gevaarlijke stoffen op het product.

In het belang van uw gezondheid moet u ook stoffen vermijden die uw gezondheid kunnen schaden. Zeer zure of alkalische middelen moeten worden vermeden omdat ze huidirritatie kunnen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor reinigingsmiddelen met oplosmiddelen, omdat ze de lucht in de ruimte verslechteren. Uit voorzorg moeten ook allergene ingrediënten zoals parfums en conserveermiddelen worden vermeden – ze kunnen allergieën veroorzaken. Bij de productie van de Moanah Home Cleaner Starter Kit worden geen agressieve chemicaliën gebruikt en geeft het waarde aan plastic besparingen. Hier verkrijgbaar voor 39 euro >> Het merk KLAENY biedt ook milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Je kunt de startset hier kopen voor 29,90 EUR >>

Bron: Umweltbundesamt.de, aok.de

Video: Azijn, galzeep en bakpoeder – milieuvriendelijke reinigingsmiddelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.