Advertisement

Snelle coronavirus-tests: welke zijn betrouwbaar?

Snelle coronavirus-tests maken nu voor veel mensen deel uit van het dagelijks leven. Want met het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus neemt ook de behoefte aan sneltesten thuis toe. Maar zelfs een snel testresultaat is niet altijd betrouwbaar – omdat er aan de ene kant applicatiefouten kunnen optreden en aan de andere kant de tests verschillen in kwaliteit. Om deze reden heeft het Paul Ehrlich Instituut (PEI), dat verantwoordelijk is voor vaccins en medicijnen in Duitsland, tot nu toe de betrouwbaarheid van meer dan 200 snelle SARS-CoV-2-antigeentests getest met onderzoekers van andere instellingen. De lijst met testen is voor het laatst bijgewerkt op 01/12/2022.

Snelle coronavirus-tests: welke zijn betrouwbaar?

Voor de beoordeling maakten de onderzoekers verschillende verdunningsniveaus van neusuitstrijkjes van patiënten die positief testten op het coronavirus. Eerst werd de overeenkomstige virale belasting bepaald met behulp van een PCR-assay voordat deze werd gebruikt in de zelftests. Dit maakte het mogelijk om de gevoeligheid van sneltests te bepalen, dat wil zeggen de mogelijkheid dat de test het coronavirus detecteert.

De twee sneltesten waarbij de gevoeligheid 100 procent was voor zowel zeer hoge als hoge viral load en lage viral load en die het beste presteerden zijn:

  • Beperkte COVID-19 Rapid Test Cartridge Antigeen Test Kit van de fabrikant Lifecosm Biotech Limited
  • Longsee 2019-nCoV Ag snelle detectiekit (immunochromatografie) door Guangdong Longsee Biomedical Co., Inc

Vier andere sneltesten hadden een gevoeligheid van 100 procent voor zeer hoge en hoge virale lasten en een gevoeligheid van 80 procent voor lage virale lasten. Waaronder:

  • SARS-CoV-2 snelle detectiekit (LFA) van de fabrikant Acro Diagnostics Co., Ltd.
  • SARS-CoV-2 Ag door Hangzhou Jucheng Medical Products Co., Ltd.
  • KAART InstantSure Covid-19 Ag van de fabrikant Suzhou Soochow University Saier Immuno Biotech Co., Ltd.
  • Automatische controle INNOVA SARS-CoV-2 (snelle kwaliteitsantigeentest) door fabrikant Innova Medical Group, Inc.

De meeste snelle tests zijn veilig

Hoewel sommige van de snelle tests de test niet doorstonden en in totaal elf van hen geen enkele coronavirusinfectie hebben gedetecteerd, stelt de PEI: Volgens PEI-president Klaus Cichutek volgen testcentra, apotheken en supermarkten de PEI-lijst, dus er zijn geen onbetrouwbare tests om te kopen.

bronnen: pei.de, swr.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement