Spataderen: 3 oefeningen tegen spataderen

Spataderen: 3 oefeningen tegen spataderen

Spataderen zijn niet alleen visueel voor veel mensen een doorn in het oog, maar kunnen ook klachten veroorzaken als pijn of zware benen en zelfs ziektes veroorzaken zoals trombose of longembolie.

Hoe ontstaan ​​spataderen?

De aderen in onze benen zijn verantwoordelijk voor het terugdrijven van het bloed naar het hart om de bloedsomloop in stand te houden en om voortdurend zuurstofarm bloed uit te wisselen met vers bloed. Als de veneuze kleppen niet meer goed werken, zwellen de bloedvaten, het bloed verzamelt zich in de benen en maakt de aderen zichtbaar als spataderen. De neiging tot spataderen wordt voornamelijk veroorzaakt door a erfelijke zwakte van ader en bindweefselmaar het gaat ook door zwangerschappen of een high leeftijd worden bevorderd. Daarnaast kunnen leefstijlfactoren die de bloedtoevoer naar het lichaam verminderen en bloedvaten beschadigen, zoals roken, inactiviteit of overgewicht, het risico op spataderen vergroten.

Interessant: Spataderen zijn niet hetzelfde als spataderen. Spataderen zijn kleiner, oppervlakkiger en alleen een esthetisch probleem, maar spataderen kunnen daarentegen ernstige gevolgen hebben, zoals veneuze trombose.

Naast een gezonde voeding rijk aan groenten, compressiekousen en Kneipp-baden, heeft training van met name de beenspieren een preventieve en therapeutische werking tegen spataderen en spataderen. Vooral de veneuze pomp De kuiten moeten meerdere keren per dag worden geactiveerd, iets wat je kunt doen door te wandelen, traplopen, joggen, fietsen of zwemmen. Daarnaast helpen de volgende 3 oefeningen om de terugkeer van de bloedstroom naar het hart te bevorderen en de veneuze pomp te activeren.

3 effectieve oefeningen tegen spataderen

1. Kuitverhogingen:

U kunt deze eenvoudige oefening staand of zittend uitvoeren, waardoor het zeer eenvoudig te integreren is in uw dagelijkse werk, bijvoorbeeld direct op kantoor.

Dit is hoe het is gedaan:

 • Houd voor de veiligheid vast aan een muur of reling.
 • Til vanuit een rechtopstaande positie (of zittend met uw voeten volledig op de grond) beide hielen tegelijkertijd op en span uw kuiten actief aan.
 • Laat je hielen langzaam en onder controle weer op de grond zakken en herhaal de beweging.
 • Om de intensiteit te verhogen, ga je met de voorkant van je voet op een ladder staan ​​en laat je je hiel naar achteren zakken, om hem weer op te tillen door je kuiten te strekken.

15 herhalingen eenmaal per dag de 4 sets van 15 trainingsherhalingen 3 dagen per week.

2. Fiets met poten:

Je kunt deze oefening zowel liggend als zittend doen. Strek in de tussentijd altijd actief uw buikspieren om uw rug te beschermen.

Dit is hoe het is gedaan:

 • Ga rechtop zitten of ga op je rug liggen.
 • De benen zijn 90 ° gebogen op de heupen en knieën.
 • Fiets nu in de lucht zonder je voeten neer te leggen.

4 sets van 45 seconden, drie dagen per week.

3. tuimelschakelaar:

Bij deze oefening activeer je afwisselend de voor- en achterspieren van je onderbenen om het gevallen bloed omhoog te pompen.

Dit is hoe het is gedaan:

 • Ga rechtop zitten of staan ​​op één been.
 • De passieve voet rust met zijn gehele oppervlak op de vloer.
 • De actieve voet raakt de grond afwisselend met de toppen van de tenen en vervolgens met de hiel.
 • Als u met uw hiel tikt, trekt u uw tenen zo hoog mogelijk op. Als u met uw tenen typt, span dan uw kuit aan.

30 seconden per voet eenmaal per uur per dag.

Suggestie: Als je zittend of staand werkt, moet je je benen bewegen en je dij- en kuitspieren minstens één keer per uur activeren met onze oefeningen of een ladderklimmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.