Suikervrij dieet: 4 tips voor beginners

Suikervrij dieet: 4 tips voor beginners

Minder suiker: waarom ik mijn dieet heb veranderd

Zoals de meeste mensen in Duitsland consumeer ik veel suiker. Hoewel ik geen overgewicht heb, realiseerde ik me dat het consumeren van suiker ongezond is. Het was moeilijk voor mij om mezelf onder controle te houden als ik suikerachtig voedsel at, ik at te veel calorieën door hunkering en ik voelde een groeiend verlangen naar suikerhoudend voedsel. Ik heb altijd geweten dat je ziek wordt van te veel suiker. In Duitsland wordt nu een op de vijf mensen als zwaarlijvig beschouwd. Elke dertiende persoon lijdt al aan diabetes. Overmatige suiker verhoogt ook het risico op een hartaanval, veroorzaakt ontstekingen in het lichaam, maakt ons sneller ouder, maakt ons moe, maakt ons depressief en verslaafd. Ik wilde eindelijk de suikerachtige vicieuze cirkel van ongezond eten doorbreken met een groeiend verlangen naar suiker en ik besloot mijn dieet te veranderen.

Ook interessant: Deze suikeralternatieven kende je vast nog niet>>

Geen suiker bij online lessen

Het doel van mijn dieetverandering mag echter niet expliciet zijn om nooit meer suiker te eten. Leven zonder suiker betekent voor mij het ontwikkelen van een gezonde benadering van suiker, het verminderen van chronische verlangens naar suiker en eindelijk weer bewust van suiker kunnen genieten. Ik wilde ook mijn spijsvertering normaliseren en mijn smaakzintuigen aanscherpen. Als ik ook een paar kilo buikvet zou kunnen verliezen terwijl ik stop met suiker, zou mijn suikervrije experiment een groot succes zijn. Om dit te doen, moest ik mijn eetgewoonten veranderen en aanzienlijk minder toegevoegde suikers consumeren.

Natuurlijk werd ik vooraf geïnformeerd over de gevaren van suiker, probeerde ik suikeralternatieven in mijn dieet en vermeed ik zeer ongezonde gebakjes of drankjes. Maar ik realiseerde me ook snel dat zonder professionele ondersteuning mijn oude suikergewoonten moeilijk te doorbreken zouden zijn. Dus ging ik op zoek naar online cursussen die me een kader zouden geven voor mijn suikervrije dieet en die me ondersteuning zouden bieden met gespecialiseerde kennis. Van de vele suikervrije cursussen die je online kunt vinden, heb ik besloten om de suikervrije cursus te volgen Dr. Riedl van eatsmarter. De cursus bestaat uit acht hoofdstukken, die naast de achtergrond en bijbehorende informatie duidelijke instructies geven hoe de verandering van voeding succesvol kan zijn. Deskundig advies van Dr. Riedl is beschikbaar voor elk hoofdstuk, met regelmatige tussenpozen wordt er live gebeld met voedingsdeskundigen.

Tips voor beginners

Het project “suikervrij dieet” leek aanvankelijk een gigantisch project. Met de beste wil van de wereld kon ik me niet voorstellen dat ik mijn dieet volledig zou veranderen, constant naar de voedseltafels in de supermarkt moest kijken en alle extra suiker voor altijd uit mijn leven moest bannen. Aan het begin van mijn suikervrije experiment realiseerde ik me al snel dat dergelijke zorgen niet alleen ongegrond, maar ook onrealistisch waren. Voor mensen die hun suikerinname willen verminderen, heb ik drie handige tips voor beginners samengesteld, zodat ze de grootste eerste hindernissen kunnen overwinnen.

1. Stel realistische doelen

Een suikervrij dieet betekent niet en zou niet moeten betekenen dat je alle suikers helemaal moet schrappen. De verandering in voeding moet gaan over gezonder leven en bewuster consumeren. Stel jezelf dus doelen die passen bij je leven, je dagelijkse routine en je individuele eetgewoonten. Als je, zoals ik, regelmatig snoep eet en het moeilijk vindt om door bakkerijen te komen zonder een klein stukje mee te nemen, is het doel om suiker volledig te elimineren gewoon onrealistisch. De kans dat je suikervrij experiment mislukt is dan veel groter. Stel jezelf realistische doelen die je echt kunt bereiken. Bijvoorbeeld: ik wil minder toegevoegde suikers consumeren of ik wil 50 procent minder suiker consumeren. Bij het stellen van doelen helpt het ook beginners om kleine doelen te stellen. Dit verhoogt de motivatie en vergemakkelijkt soms het bereiken van een ambitieus algemeen doel.

Ook interessantTips voor ontwenningsverschijnselen van suiker

2. Ontdek de huidige situatie

Als je je eetgewoonten wilt veranderen, heb je specifieke uitgangspunten nodig. Beginners moeten daarom precies weten hoeveel extra suiker ze elke dag binnenkrijgen. Hier zijn de suikerdagboeken, waarin je minimaal drie dagen tot in detail bijhoudt wat je eet, hoeveel calorieën je eet en hoeveel gram suiker er op het dagmenu staat. Alleen met een nauwkeurige waarde van de suikerconsumptie kun je verstandige veranderingen in voeding en gedrag doorvoeren. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt bijvoorbeeld aan om slechts tussen de vijf en maximaal tien procent van je dagelijkse calorieën uit vrije suiker te halen. Als u merkt dat u veel meer suiker per dag binnenkrijgt, kunt u gerichte tegenmaatregelen nemen en specifieke items hebben die u als richtlijn kunt gebruiken. Natuurlijk moet u in dit verband ook uw individuele dagelijkse energiebehoefte kennen. Vrouwen gebruiken deze formule om hun basaal metabolisme te berekenen, het aantal calorieën dat uw lichaam nodig heeft om lichaamsfuncties in rust uit te voeren:

655,1 + (9,6 x lichaamsgewicht in kilogram) + (1,8 x lengte in centimeters) – (4,7 x leeftijd in jaren)

Voor mannen geldt deze formule voor de berekening van het basaal metabolisme:

66,47 + (13,7 x lichaamsgewicht in kilogram) + (5 x lengte in centimeters) – (4,7 x leeftijd in jaren)

De individuele basaalstofwisseling moet nu worden opgeteld met een prestatievermenigvuldiger. Afhankelijk van hoeveel u traint en hoe vaak u traint, vermenigvuldigt u hiermee uw basaal metabolisme

  • Factor 1.2 (ouderen, zwakke mensen)
  • Factor 1.45 (zeer sedentaire mensen, kantoorpersoneel)
  • Factor 1.65 (zittende mensen met af en toe beweging)
  • Tarief 1,85 (voornamelijk lopende en staande activiteiten)
  • Factor 2.2 (mensen die fysiek hard werken en erg actief zijn)

Alleen als u uw huidige situatie kent, kunt u realistische doelen stellen en nastreven. Beginners op weg naar een suikervrij dieet vormen de basis voor de gewenste verandering in het dieet door de huidige situatie te berekenen en vast te leggen.

3. Plan voor eetfouten en terugvallen

Veranderingen in het dieet zijn altijd moeilijk. Eetgewoonten en hunkeren naar suiker, inclusief het vrijkomen van hormonen van beloning en geluk, bestaan ​​​​al een lange tijd en ze kunnen gewoon niet van de ene op de andere dag volledig veranderen. Aan het begin van het project “suikervrij dieet” moeten beginners zich er al van bewust zijn dat tegenslagen of voedingsfouten kunnen optreden. Voordat ik zelfs maar aan mijn eerste suikervrije dag begon, realiseerde ik me dat fouten en terugvallen deel zouden uitmaken van het overgangsproces. Een verandering in het dieet gaat niet mis omdat je een toetje of een stuk taart eet. Zolang eetgewoonten op middellange en lange termijn positief veranderen en de essentie een gezonder leven is door minder suikerconsumptie, zijn kleine stapjes achteruit en suikerspin prima.

Probeer het nu: Deze diners zijn suikervrij en gezond>>

In de video: Pas op voor de suikerval – Deze voedingsmiddelen bevatten een verbazingwekkende hoeveelheid suiker

Leave a Reply

Your email address will not be published.