Suikervrij dieet: 5 tips voor suikertekort

Suikervrij dieet: 5 tips voor suikertekort

Wat zijn de tekenen van suikertekort?

De consumptie van suiker leidt tot het vrijkomen van gelukshormonen zoals dopamine of pijnstillende opioïden in ons lichaam. Vanuit evolutionair oogpunt is deze reactie heel logisch. Toen onze eerste voorouders bepaalde voedingsmiddelen met suiker aten, oftewel veel energie, werden ze beloond met hormonen uit de beloningscentra van hun hersenen. En degenen met meer beschikbare energie kunnen langer jagen, sneller vertrekken en een betere overlevingskans hebben. Door de industriële vooruitgang kunnen wij mensen tegenwoordig echter veel meer suiker consumeren dan goed voor ons is. We mogen niet meer dan 50 gram suiker per dag eten. Volwassenen consumeren gemiddeld 35 procent meer, jongeren zelfs 75 procent meer.

Te veel suiker leidt tot overactivering van de beloningscentra van onze hersenen. Verslaving-achtige effecten ontwikkelen zich in de loop van de tijd, zoals te zien is bij drugsgebruik. Hoewel suiker niet geclassificeerd is als een drug, voldoet “suikerverslaving” eigenlijk aan vijf van de elf criteria voor middelenmisbruik: overmatige consumptie / langdurig gebruik, onbedwingbare trek, gevaarlijk gebruik ondanks bekende bijwerkingen, tolerantie en ontwenningsverschijnselen.

Iedereen die ontgift van suiker en voor het eerst een volledig suikervrij dieet volgt, zal enkele van deze typische ontwenningsverschijnselen opmerken:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • zwakheid
  • lethargie
  • Spierpijn
  • duizeligheid
  • slaapstoornis

De voordelen van een suikervrij dieet

De aanvankelijke moeilijkheden van ontgifting van suiker zijn het waard. Want als je je suikerinname vermindert of zelfs helemaal stopt, kun je genieten van veel gezondheidsvoordelen. Suiker bevordert ontstekingsprocessen in het lichaam. Gastro-intestinale en spijsverteringsproblemen worden geassocieerd met een verhoogde suikerconsumptie. Je kunt eindelijk je spijsvertering normaliseren met het suikervrije dieet. Ook uw huid kan worden verbeterd. Het klassieke suikerzoete gezicht met puistjes en ontstekingsvlekken behoort dan tot het verleden. Waarschijnlijk is het grootste resultaat gewichtsverlies. Het eten van een gezond suikervrij dieet met vers voedsel kan je helpen om de extra kilo’s kwijt te raken en op de lange termijn het gewenste gewicht te behouden.

Wat helpt bij suikerontwenning: 5 tips

We hebben enkele tips voor je samengesteld die je kunnen helpen de ergste symptomen van suikertekort te verlichten zonder je suikervrije dieet in gevaar te brengen.

1. Drink veel water

Wanneer het verlangen naar snoep begint tijdens het onttrekken van suiker, kunnen zelfs de sterkste mensen snel afvallen. Maar in plaats van toevlucht te nemen tot verborgen snoepverstopplaatsen en toe te geven aan het verlangen naar suiker, drink je een of twee hoge glazen water. Dit vult de maag en lest niet alleen de dorst maar ook het verlangen naar suiker. Overigens is er niets mis met water besprenkelen met munt, citroen of een paar druppels sinaasappel.

Ook heerlijk: Daarom moet je meer kokoswater drinken>>

2. Bewegen en sporten

Niets overtreft het verlangen naar suiker zo veel als afleiding. Word actief, ga wandelen en blijf in beweging om suikerontwenning te voorkomen. Omdat suikerontgifting in de geest plaatsvindt, zijn afleiding en lichaamsbeweging echte wondermiddelen voor de symptomen. Als je goede meditatie-ervaringen hebt, kun je ook hunkeren vermijden.

3. Snack en eet een uitgebalanceerd dieet

Een suikervrij dieet hoeft niet echt een ascetisch programma te zijn. Wanneer je lichaam snakt naar suiker, je hoofdpijn hebt of je gewoon down en moe bent, eet dan een gezond tussendoortje zoals noten of groenten. Een paar cherrytomaatjes of een handvol walnoten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die je snel weer kunt aanvullen. Zorg er ook voor dat je de hele dag door een uitgebalanceerd dieet eet. Een gezond ontbijt is een goede basis om je dag te beginnen. Eet verse groenten en veel vezels tijdens de lunch en het avondeten om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en trek te voorkomen.

Dat helpt: De lekkerste tussendoortjes bij een suikervrij dieet>>

4. Eet fruit

Fruit mag zeker in een suikervrij dieet, want het belangrijkste is om de toevoeging van suiker, die vaak verborgen zit in industrieel geproduceerd voedsel, te vermijden. Als suikerontgifting hoofdpijn veroorzaakt of je zwak en moe maakt, pak dan een handvol bosbessen, kook verse seizoensaardbeien of snack op een rijpe banaan.

5. Zorg voor voldoende slaap

Suiker voorziet ons lichaam van korte termijn energie en maakt ons wakker en efficiënt. Als je echter de aanbevolen zeven tot acht uur per dag slaapt, is je lichaam niet afhankelijk van extra stimulerende middelen en energieboosters zoals suiker. Iedereen die ‘s nachts goed heeft geslapen, heeft minder trek in suikerhoudend voedsel en kan tijdens het ontgiften zelfs gemakkelijker het verlangen naar suiker overwinnen.

In de video: Dit gebeurt er met suikerontgifting en deze trucs helpen tegen ontbering

Leave a Reply

Your email address will not be published.